Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si vybrať správne kolieskové korčule?

2. apríl 2014

Kupujete si kolieskové korčule? Viete, čo je pri výbere tých správnych korčulí dôležité? Zorientujte sa rýchlo v ponuke kolieskových korčulí. Pozrite si základné typy a parametre jednotlivých druhov kolieskových korčulí. 

V dnešnej dobe existuje mnoho štýlov korčuľovania a každý štýl sa vyznačuje inými požiadavkami na konštrukciu kolieskových korčulí

Druhy kolieskových korčulí

  • Rekreačné korčule - mäkké a pohodlné korčule s rýchlym zapínaním na pracky alebo aj na šnúrky.
  • Kondičné (športové) - od rekreačných sa líšia väčšími kolieskami.
  • Pretekárske korčule, či X-training - korčule s čo najnižšou topánkou pre voľný pohyb členku pri pokročilých technikách vo vyšších rýchlostiach. Rám je dlhší a kolieska čo najväčšie.
  • Korčule na agresívne štýly - na skákanie či na U-rampu s malými širokými koliečkami.
  • Iné špeciálne korčule, napríklad na krasokorčuľovanie, hokejbal, zjazd, alpine slalom.
  • Hybridené univerzálne korčule - s viacerými násadami na kolieskové korčuľovanie, ľadové korčuľovanie či korčuľovanie štýlom 2 predné a 2 zadné kolieska.
  • Dĺžkovo nastaviteľné detské korčule - s možnosťou zväčšovania dĺžky aj o 3 čísla.

Dôležité vlastnosti kolieskových korčulí

Pri výbere kolieskových korčálí sú dôležité tieto parametre a ich niektoré vlastnosti:

Papuča

Dôležité je, aby papuča dobre sedela. Správnu dĺžku papuče určíte tak, že si odmeráte uloľnené chodidlo v stoji, najlepšie bude, ak ho obkreslíte na papier. Papuča by mala byť vyberateľná, aby ste ju mohli sušiť prípadne vyprať podľa pokynov výrobcu. Najkvalitnejší výrobcovia dnes vyrábajú papuče z pamäťovej peny, ktorá sa prispôsobí tvaru chodidla a vy predídete otlakom.

Rám 

Konštrukcia rámu by mala byť hliníková. Dĺžka závisí od druhu korčule. Rôzni výrobcovia ponúkajú špeciálne technológie, ktoré tlmia otrasy či zvyšujú stabilitu. Okrem hliníkových rámov existujú aj korčule s ekologickými bambusovými rámmi s dobrými tlmiacimi vlastnosťami, ktoré ponúka napríklad výrobca korčulí K2.

Kolieska

Čím väčšie koliesko má korčula, tým dosiahne korčuliar vyššiu rýchlosť, ale pri vyššej námahe. Menšie kolieska sú obratnejšie a ľahšie ovládateľné.

Priemer Druh korčulí
43 - 56 mm agresívne korčule
68 - 72 mm umelecké korčule
72 - 80 mm rekreačné korčule
81 - 110 mm športové a pretekárske korčule

Ložiská kolieskových korčulí

Na rýchlosť kolieskových korčulí má najvúčší vplyv in-line ložisko. Kvalitné ložisko udrží koliesko dlho v pohybe s minimálnym trením, čo zaručí ľahké ovládanie a kvalitnú jazdu. Certifikované ložiská sa označujú skratkou ABEC, ktorá ďalej nepárnym číselným označením udáva presnosť výroby ložísk. Čím vyššie číslo, tým su ložiská presnejšie. Je tu však aj dôležitá hladkosť povrchu ložiska. Môžete sa teda stretnúť s tým (hlavne v reťazcoch), že značkové ložiská triedy 5 pôjdu omnoho lepšie ako trieda 9 na korčuliach z hypermarketu.

V tých najlacnejších korčuliach nájdete ložiská ABEC 3. Najrozšírenejšími sú v dnešnej dobe ložiská ABEC 5ABEC 7. Pre fanúšikov športovej a rýchlej jazdy sú potom určené najkvalitnejšie ložiská nesúce označenie ABEC 9.

Okrem označenia ABEC niektorí výrobcovia používajú aj označenie SKF, ILQ (K2) či SG (Rollerblade). Platí tu, že ložisko SG7 sú porovnateľne kvalitné s ložiskami ABEC 7.

Kvalitné in-line ložiská by mali mať minimálne nasledujúce vlastnosti:

  1. Približne rovnaká doba točenia všetkých koliesok
  2. Plynulý dojazd bez zadrhávania koliesok
  3. Absolútne tichý chod

Najdôležitejšie parametre už poznáte. Dôležité je už len, aby ste sa v nových korčuliach cítili pohodlne a príjemne. A môžte vyraziť na chodník.

 

Prečítajte si tiež:

Začíname korčulovať 

Ak ešte nekorčuľujete, prečítajte si pár zaujímavých rád a postrehov, na čo je dôležité si dať pozor pri začiatkoch. Základné pravidlá na cyklochodníkoch tiež nájdete v nasledujúcom článku.

Údržba kolieskových korčulí

O tom, ako svoje korčule dať do bezpečného a jazdyschopného stavu pred sezónou a ako sa pravidelne starať o korčule sa dočítate v nasledujúcom článku.

Technológie kolieskových korčúl K2

v tomto článku Vám predstavíme technológie kolieskových kročúl k2

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia