Kategórie
 
 
 
 
 

Začíname korčulovať

27. marec 2014

Ešte nekorčuľujete alebo len začínate? Dôležité je, aby ste poznali techniku korčuľovania a výbavu, ktorú budete na korčule potrebovať. Pozrite si pár rád a pravidiel pri začiatkoch korčuľovania. Oboznámte sa so základnou výbavou, aby ste korčuľovali bezpečne. 

Korčuľovanie je pekná športová aktivita, no pri zanedbaní bezpečnostných pravidiel a podcenení výbavy na korčule môže byť zdraviu a životu nebezpečné. Ak sa chystáte na korčule, budete preto potrebovať plné vybavenie, aby ste boli v bezpečí a okrem toho by ste mali poznať pár rád pred prvým obutím korčulí.

Korčuliarske vybavenie

Okrem korčulí budete potrebovať ochranné vybavenie:

  • chrániče zápästia - sú dôležité pri páde smerom dopredu, pretože reflex je chrániť si tvár rukami. Nezlomte si pri takomto páde zápästie. Býva to komplikovaná a dlho liečiteľná zlomenia;
  • chrániče lakťov - pri páde dopredu či dozadu ochránia vaše lakte pred odreninami a poranením;
  • chrániče kolien - pri páde smerom dopredu okrem zápestí utrpia aj Vaše kolená. Použitím chráničou kolien predídete nepríjemným odreninám či komplikovaným poraneniam kolena;
  • helmu - pri akomkoľvek páde si môžte poraniť hlavu. Pri väčšej rýchlosti, ktorú pri korčuľovaní dosahujete, môže byť úraz hlavy nebezpečný. Pri podcenení helmy si môžte spôsobiť prasknutie lebky, otras mozgu či krvácanie do mozgu. Môžte použiť cyklistické prilby, ktoré ochránia Vašu hlavu;
  • slnečné okuliare - slúžia na ochranu pred slnečným žiarením, ale aj pred nepríjemným hmyzom, ktorý vo veľkej rýchlosti môže spôsobiť veľké nepríjemnosti. Ak sa Vám dostane do oka, na pár desiatok sekúnd Vás môže oslepiť. Farba skla by mala byť prispôsobená intenzite slnečného žiarenia. Ak korčuľujete za zníženej viditeľnosti, mali by ste použiť aspoň číre alebo žlté či oranžové sklá;
  • reflexné prvky - aby Vás bolo vidieť, ak plánujete korčuľovať za zníženej viditeľnosti.

Pravidlá korčuľovania na ceste

Myslíte aj na bezpečnosť iných a dbajte na tieto pravidlá:

1. V každom meste či v každej korčuliarskej zóne môžu byť individuálne pravidlá a pokyny, kde môžte a nemôžte korčuľovať. Dôležité sú tiež miestne pravidlá pri prednosti v jazde. Dodržujte ich a ochránite seba aj iných.

2. Pred každou jazdou si skontrolujte Vaše korčule. Skontrolujte rám, upevnenie osiek a skrutiek. Neporušenosť ložísk skontrolujte potočením všetkými koliečkami. Overte si, či nie je Vaša brzda poškodená či nadmerne opotrebovaná.

3. Prvé jazdy odporúčame na parkovisku bez premávky či nejakej asfaltovej ploche. Nikdy nie na cyklistickom či korčuliarskom chodníku. Môžte tu ľahko prísť do kolízie s inými korčuliarmi či cyklistami. Zistite si, či vo vašom okolí nie sú profesionálni inštruktori.

4. Ak ste začiatočník, používajte brzdu. Nikdy ju neodmontujte, ak si nie ste istí, či zvládnete jazdu bez nej.

5. Nikdy nepreceňte vaše korčuliarske schopnosti. Prispôsobte im kontrolu a rýchlosť korčuľovania.

6. Ak odbočujete, signalizujte to ostatným pažami v smere odbočenia. Teda dvihnite vbok pravú či ľavú ruku.

7. Buďte si vedomí iných užívateľov rekreačných ciest. Dávajte pozor na chodcov,  psov, cyklistov a iných korčuliarov.

8.  Pri jazde po ceste či pri prechode cez cestu dávajte pozor na autá. Buďte opatrní za každých okolností. Korčuľujte len na cestách so širokými bočnými pruhmi plynulo v súlade s premávkou. Vyhýbajte sa cestám s hustou premávkou.

9. Vyhnite sa korčuľovaniu po vode, oleji, mäkkom asfalte, či po tráve. Voda alebo tráva môže poškodiť ložiská. Dávajte pozor aj na akékoľvek prekážky na povrchu a vyhnete sa pádom. 

10. Jazda z kopca môže byť nebezpečná, preto si skontrolujte príjazdové cesty, príkazové a zákazové značky a ostré zákruty, ktoré budú pri jazde z kopca nasledovať. Uistite sa, že budete môcť dostatočne rýchlo zastaviť a vyhnúť sa akýmkoľvek prekážkam a kolíziam s inými účastníkmi. Ak si nie ste istí, zľahka pridržujte brzdu na asfalte počas celej jazdy dolu kopcom.

Ak ste sa oboznámili so základnou výbavou a pravidlami, hurá na korčule.

Odporúčame kolieskové korčule K2

Prečítajte si tiež:

Ako si vybrať správne kolieskové korčule? 

Základné rozdelenie typov korčulí, druhy koliečok a základné požiadavky na ložiská, rám a papuče nájdete v nasledujúcom článku.

Údržba kolieskových korčulí

O tom, ako svoje korčule dať do bezpečného a jazdyschopného stavu pred sezónou a ako sa pravidelne starať o korčule sa dočítate v nasledujúcom článku.

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia