Kategórie
 
 
 
 
 

Vyberáme outdoorové nohavice

25. marec 2015
Vyberáme outdoorové nohavice

Čo je podstatné pri výbere funkčných outdoorových nohavíc? Aké technické detaily by mali obsahovať? Na čo sa zamerať a čo nepodceniť pri výbere sa dozviete v nasledujúcom článku.

Na to, aby Vaše turistické nohavice vydržali náročné podmienky, musia byť vybavené kvalitným a funkčným materiálom, vhodným strihom, musia disponovať technickými detailmi na uľahčenie pohybu a musia sa prispôsobiť rôznym situáciám a účelom, na ktorý ich budete používať.

Čo by mali mať outdoorové nohavice

Medzi základné prvky outdoorových nohavíc, na ktoré by ste sa pri ich kúpe mali zamerať, patrí:

Strih outdoorových nohavíc

Voľnosť pohybu je dôležitá, preto väčšina outdoorových nohavíc ponúka klasický až voľnejší strih, ktorý by mal byť naviac u tých kvalitnejších anatomicky tvarovaný.

Funkčnosť materiálu

Podľa presnejšieho využitia funkčných nohavíc musíte zvážiť, či siahnete po vode a vetru odolných membránových nohaviciach typu Gora-tex a jeho rôznych variácií či záterových softshellových membránach, ktoré poskytnú vďaka strečovému materiálu lepšiu voľnosť. Dobrou alternatívou je tiež v poslednom čase čoraz viac obľúbený prírodný materiál G-1000 od firmy Fjällräven. Je odolný voči vetru aj vode a voskovaním si môžte regulovať jeho vodeodolnosť alebo ich použijete nenavoskované pre maximalizáciu priedušnosti.

Priedušnosť a ľahkosť materiálu

Ak je vašim cieľom kúpa nohavíc do teplého počasia, ideálne sú maximálne priedušné a rýchloschnúce materiály typu Softshell. V takomto prípade je vhodné poistiť sa a do batohu si pribaliť ľahké a tenké nepremokavé nohavice, ktoré si oblečiete pre prípad, že Vás zastihne letná búrka.

Pružnosť materiálu

Voľnosť pohybu si zaistíte širším strihom pevnejších materiálov (napríklad G-1000) alebo siahnete po nohaviciach zo strečového materiálu.

Technické detaily funkčných outdoorových nohavíc

Ďalšie technické vychytávky, ktoré Vám umožnia naplno využiť Vaše outdoorové nohavice sú:

  • Pás - môžte siahnuť po troch výškach pásu - vysokom, normálnom, či nízkom páse. Vyšší pás oceníte pri zohíňaní či počas nosenia batohu.
  • Pútka na opasok - toto je dnes bežná výbava každých nohavíc. Outdoorové nohavice by však mali mať zdvojené pútka vzadu, aby opasok vždy držal na správnom mieste a nehýbal sa.
  • Strečový či nastaviteľný pás - Aby Vám Vaše nohavice sadli ako uliate a nikdy Vás netlačili, prípadne nepadali, mali by byť vybavené strečovými panelmi alebo nastaviteľnými pútkami na suchý zips, ktorými viete regulovať ich šírku.
  • Posunuté švy - niektoré druhy nohavíc majú dômyselné posunuté švy v rozkroku, aby Vás počas dlhých pochodov švy neodierali.
  • Zosilnené kolená či zadok - najviac namáhané miesta si zaslúžia pevnejší materiál a preto má väčšina nohavíc do prírody dvojito šité kolená a zadok, alebo sú cez ne navrhnuté panely z pevnejších, hustejšie tkaných materiálov, ktoré lepšie odolávajú oderu.
  • Anatomické tvarovanie kolien - aby ste sa hýbali bez obmedzenia aj v prípade užšieho strihu, k tomu Vám v maximálnej miere dopomôžu tvarované kolená.
  • Otvory na chrániče kolien - niektoré nohavice, napríklad modely značky Fjällräven, majú v oblasti kolien zabudované otvory na chrániče kolien, ktoré sa dajú v prípade potreby dokúpiť. Takže ak plánujete dlhšie kľačať, napríklad na poľovačke, odporúčame Vám siahnuť po nohaviciach s otvormi na chrániče.
  • Neukončená dĺžka nohavíc - takúto vychytávku neponúka veľa outdoorových značiek, ale môžte si vybrať z niektorých modelov nohavíc Fjällräven. Nohavice si zastrihnete a ukončíte presne na Vašu výšku. My Vám v našich kamenných predajniach Sportrysy.sk ponúkame ukončenie nohavíc ako bezplatnú službu k nákupu neukončených nohavíc.
  • Pútka na pripnutie trakov - niektoré nohavice sú vybavené pútkami, gombíkmi či zosilnenými miestami pre pripnutie trakov.
  • Rozdelený zadný šev - takýto funkčný detail ponúkajú niektoré modely nohavíc Fjällräven, aby ste si ich mohli nechať prispôsobiť.
  • Spevnené šitie - švy outdoorových nohavíc sú šité dvojitým stehom, aby vydržali väčšiemu opotrebovaniu a tlaku. Niektoré značky poskytujú dokonca trojitý steh, aby Vám nohavice v exponovaných miestach vydržali čo najdlhšie.
  • Praktické vrecká - funkčnosť nohavíc dotvárajú aj prakticky navrhnuté a umiestnené vrecká, aby ste mali poruke všetko, čo potrebujete - mapy, nôž, kompas a iné drobnosti. Ak majú Vaše outdoorové nohavice mechový tvar s prekladanou látkou, zmestí sa do nich oveľa viac.
  • Odzipsovateľná funkcia - ak hľadáte univerzálne outdoorové nohavice na leto, ideálna voľba je siahnuť po nohaviciach so skrytými zipsami, ktoré po rozopnutí poskytnú krátky model nohavíc. Na výber máte odzipsovateľné nohavice nad kolenom či pod kolenom. V prípade, že chcete variantu odzipsovateľnú nad kolenom a máte hrubšie stehná, odporúčame voliť širšie modely nohavíc.
  • Funkcia návlekov - niektoré odzipsovateľné nohavice Vám po odopnutí spodnej časti umožnia túto využiť ako turistické návleky do ťažkého terénu.
  • Vetracie otvory - detail, ktorý by na funkčných nohaviciach nemal chýbať je vetrací otvor na vonkajšej strane bočného, prípadne spodného lému nohavíc.
  • Pripnutie k topánkam - háčiky, ktorými pripnete nohavice o topánky či očká, ktoré upnete na šnúrky topánok, Vás ochránia pred vniknutím snehu, kamienkov a nečistôt do topánky. Zaistia tiež, aby nohavica držala presne na mieste a nevydvíhala sa.
  • Sťahovateľný lém nohavíc - aby ste si okolo topánok nohavice dokonale obopli, na to Vám tiež dobre poslúži sťahovateľný popruh prípadne guma.

Uvedené detaily si môžte pozrieť na obrázku nižšie, aby ste mali lepšiu predstavu, ako budú Vaše outdoorové nohavice vyzerať.

Vyberáme outdoorové nohavice

Veríme, že Vám náš pomocník pri výbere outdoorových nohavíc pomohol a užijete si s nimi veľa pekných výletov a túr.

S pozdravom

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia