Kategórie
 
 
 
 
 

Testovanie - Backcountry bežky Asnes Amundsen

10. február 2017
Testovanie - Backcountry bežky Asnes Amundsen

Bežecké lyžovanie je asi každému z nás známe. Ale čo znamená bežkovanie pod pojmom „Backcountry“?  Slovník pod týmto pojmom rozumie riedko obývanú a ťažko dostupnú krajinu. 

Keď sa na to pozrieme mysľou športovca, tak málo ľudí znamená menej značených trás a vyjazdených stôp. V divokej prírode čelia mnohým nástrahám a práve preto sú backcountry bežky širšie a mohutnejšie ako klasické bežky. Veľkou výhodou sú aj oceľové hrany krájajúce stvrdnutý sneh. Najväčšie využitie nájdu hlavne v teréne málo strmom pre ski-alpinistické lyže a s majiteľom túžiacim po rýchlejšom presune ako na snežniciach. No tie najširšie nefungujú správne bez poriadnych bc topánok upnutých do širšieho a pevnejšieho viazania s rovnakým prívlastkom – BC.

skinlock technológia lepenia pásov

Aby to nebolo veľmi všeobecné, zamerali sme sa  na Nórsku značku Asnes a obľúbený model, pomenovaný po polárnom bádateľovi Amundsenovi, backcountry bežky Asnes Amundsen. Topoľové jadro, oceľové hrany a kvalitná sklznica. Na prvý pohľad nič výnimočné (na dobrej BC lyži).

Pri detailnejšom pohľade ale udrie do očí nezvyčajný plastový prvok v prednej časti. Ide o patentovaný Skinlock systém. Vďaka nemu môže byť stúpací pás upevnený iba v odrazovej zóne (štandardom BC je pás natiahnutý už od špičky lyže, no častokrát má priveľký odpor). Nóri to ale vymysleli celkom šalamúnsky a pripevnili pás k lyži pomocou jednoduchého háčika, ktorý stačí v správnom uhle doslova zatlačiť do sklznice. Funguje v symbióze s lepidlom na páse a za jazdy je veľmi náročné ho vytiahnuť. 

V skratke – ak je pás nalepený, háčik sa nedá vybrať a nevypadne.  Príjemne prekvapilo aj to, že si netreba vyzliekať rukavice pri nahadzovaní. Určite to ocenia vyznávači extrémnych podmienok. Ukončenie Mohairového zázraku „do stratena“ úplne postačuje.

testovanie bežiek Anses Amundsen

Tieto bežky sa, ako každé iné, vyberajú podľa hmotnosti človeka a svoju úlohu má aj výška. Čím je jadro mäkšie, tým je potrebná dlhšia lyža pri rovnakej hmotnosti človeka. Dlhšia lyža znamená hlavne rýchlosť. Podľa výrobcu si mám vybrať lyžu dlhšiu o 20cm ako som ja. Keď sa na nich pozriete v predajni, tak som si rovnako ako väčšina ľudí pomyslel, že mi určite bude dlhá.

V teréne sa však ukázala ako veľmi obratná a hravá. Je čiastočne aj nízkou hmotnosťou výstroja, za ktorú by sa nehanbil ani skialp-pretekár. No veľkú úlohu zohráva aj umiestnenie viazania na lyži. Našinec je v praxi presne v strede jeho „drevenej dosky“, čo je podstatný rozdiel oproti zaužívanému pocitu na zjazdových lyžiach. Takže sa z môjho pohľadu netreba báť trochu dlhších bežiek aj na drsnejšie použitie.

Model back country bežiek „Amundsen“ je možné si otestovať v požičovni lyží v predajni Sportrysy, námestie sv. Egídia 77.

Maťo Maličký
Športrysy team

 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia