Kategórie
 
 
 
 
 

Testovali sme bundu Ortovox Piz Bianco

4. január 2016
Testovali sme bundu Ortovox Piz Bianco

Zákazníci nám často kladú otázku: "Akú izolačnú bundu by ste mi odporučili? Plnenú prírodným perím alebo syntetickým materiálom?"  Spoločnosť ORTOVOX však "zamiešala karty" na trhu s treťou alternatívou – vlnou.

Výplň oblečenia z kolekcie ORTOVOX SWISSWOOL pozostáva z 88% panenskej vlny nastrihanej z oviec žijúcich vo švajčiarskych Alpách a 12% kukuričného vlákna (polylaktid). Aj napriek tomu, že sa jedná o "panenskú" vlnu, je drsnejšia ako Merino vlna pochádzajúca z Nového Zélandu. To znamená, že nie je vhodná na výrobu spodného prádla, ale len ako výplň. Podľa výrobcu má vlna vynikajúce termodynamické vlastnosti, je hydrofilná, neutralizuje nepríjemné pachy, pochádza z prírodzene obnoviteľných zdrojov, a je 100% európska.

 

Ale poďme konkrétne k samotnej bunde Ortovox Piz Bianco. Môj prvý dojem? Hmmm, vyzerá super, a musím ju mať! Bunda má neprehliadnuteľne kontrastné farebné prevedenie, nevyzerám v nej ako Michelin Man, alebo ako vrece zemiakov. Pretože dobre padnúci jednoduchý strih podčiarkuje aj prešívanie do “V“. Vrchný nylonový materiál je pomerne robustný s rip-stop úpravou proti roztrhnutiu. Vo vnútri na spodnom leme rukávov sú šikovne zapracované manžety, ktoré bránia zosúvaniu rukávov nadol cez dlane, a takisto plnia tepelnoizolačnú funkciu. Kapucňa sedí dokonale, a vďaka bočnému sťahovaniu neobmedzuje v pohybe a ani vo výhľade. Je dostatočne veľká aj pre núdzové použitie prilby. Zapínanie je doslova až po bradu. Vôbec ale neomína a ani neškriabe. Na bunde sú 2 vonkajšie postranné vrecká, 1 vonkajšie vrecko na hrudi, 1 vnútorné vrecko na hrudi, a 1 vnútorné vrecko na spodku.

Keďže som šťastným vlastníkom tohto skvelého “oblečku“ druhú zimnú sezónu, myslím si, že môžem skutočne potvrdiť, že výrobca to s tvrdením o vynikajúcich termodynamických vlastnostiach vlny vôbec nepreháňal. V bunde som sa počas niekoľkohodinových peších výletov v exteriéri s celodennou teplotou pod bodom mrazu a vo vetre cítila ako v perine u starej mamy na dedine. Myslím tým však len teplo, nie váhu. Takisto oceňujem fakt, že vlnená izolácia je naozaj priedušná. Veľmi rýchlo sa totiž pri mojich pohybových aktivitách zohrejem, a v menej priedušnom oblečení sa potom doslova trápim vo vlastnom pote. ORTOVOX PIZ BIANCO “predýchala“ aj moje fyzicky náročnejšie presuny na snežniciach.
Jediné negatívum, ktoré si dovolím bunde vytknúť, je chýbajúci 2-cestný hlavný zips, a trošku horšia zbaliteľnosť v porovnaní s páperkou. Nakoľko vlnená výplň nie je taká poddajná.

Pranie bundy je jednoduché. Vyprala som ju klasicky pri teplote 30°C. Použila som tekutý prací gél určený na pranie vlneného oblečenia, ktorý sa dá zakúpiť aj v našej predajni. Samozrejme bez použitia aviváže. Po odstredení som bundu jednoducho vyvesila na vešiak, a do rána bola úplne suchá. Po vypraní som nemusela rozťahovať žiadne zhluky, ako je to nevyhnutné po vypraní páperovej bundy. Prípadne riešiť sušenie v sušičke. 

Bunda ORTOVOX PIZ BIANCO je vhodná na akékoľvek zimné outdoorové aktivity, a keďže nemá vyslovene technický vzhľad, tak sa dá v pohode použiť aj na bežné nosenie do mesta.

 

Jaroslava Filasová
oddelenie textilu
SPORTRYSY POPRAD

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia