Kategórie
 
 
 
 
 

Test: Skike V8 Lift Cross 2R

25. jún 2015
Test: Skike V8 Lift Cross 2R

Testovali sme pre Vás kolieskové lyže SKIKE V8 LIFT CROSS 2R. Čím nás zaujali a čo na nich ocenil náš tester, Stanislav Holienčík?

Čo je Skike V8 Lift Cross 2R?

Skike v8 LIFT Cross sú kolieskove lyže určené pre klasické lyžovanie a skitouring na spevnený a nespevnený povrch. Sú ideálne aj pre priaznivcov bežeckého lyžovania a možno nimi tiež nahradiť kolieskové korčule.

Zoznámenie so Skike V8 Lift Cross 2R

Skike nás zaujal svojou univerzálnosťou na rôznorodých povrchoch. Udržiavané poľné a lesné cesty, hrboľatejšie staršie asfaltové cesty, lesné chodníčky bez väčších kameňov a koreňov, toto všetko skike zvládal hravo. Samozrejme zažili sme aj jeho limity, ako cesty pokryté veľkými štrkovými zrnami, korene, trčiace skaly, rozbahnené mäkké cesty a mláky. Svetlá výška podvozku 33mm neumožňovala plynulé prejazdy cez tieto prekážky. 

Funkcia výkyvnej päty-heel lift v súčinnosti s mechanizmom  reverse lock na predných kolieskach, nám poskytovali plnohodnotný a efektívny odraz vpred, bez spätného posunu odrazovej nohy. Toto všetko za predpokladu, že sme sa nachádzali na suchom povrchu a nie v príliš veľkej strmine. Strmé trávnaté povrchy si vyžadujú výraznú oporu paličiek. Pri chôdzi do kopca to bolo podobné ako v zime pri výstupe po zjazdovke. Tu sa nám skike osvedčil ako dobrý prostriedok na udržiavanie správnej skialpinistickej techniky a kondície počas letnej sezóny.

Nafukovacie kolieska s hladkým dezénom majú predsa len vyšší valivý odpor na aký sme zvyknutí u inline korčúľ. V každom prípade pred samotnou jazdou odporúčame skontrolovať správnu hustotu v pneumatikách cca. 100 PSI alebo 6 – 7,5 Bar.

Možnosti uspôsobenia obuvi boli dostačujúce. Pri väčších veľkostiach chodidiel, môžete mať problém vtesnať prednú časť obuvi do kovového rámu.
Ak disponujete väčšími chodidlami odporúčame obuv s užšou podrážkou vpredu a nie príliš vysokou podrážkou vzadu. 

Brzdenie je dostatočne účinné a bezpečné. Samozrejme až časom a tréningom sa dostanete na úroveň,  automatického brzdenia bez zbytočne veľkej pozornosti.

Pri zjazde dolu kopcom skike so svojím dlhým rázvorom nedovoľoval slalomové oblúky ako pri inline korčuliach. Na zatočenie sme potrebovali viac priestoru a techniku postupného prestupovania do strany. V každom prípade účinná brzda je výborným pomocníkom a bezpečnostným prvkom.

Naše postrehy

Myslíme si, že Skike môže pomôcť pri rozvoji kondičných pohybových schopností, ako sú vytrvalosť, sila, rýchlosť, koordinácia. Je rovnako dobrý na spestrenie špeciálneho tréningu pre aktívnych športovcov, skialpinistov, bežcov na lyžiach, lyžiarov a podobne.

Postrehy Stana Holienčíka, bývalého reprezentačného trénera v klasickom lyžovaní:

„Skike som vyskúšal zo zvedavosti a musím povedať, že od začiatku som mal obavy. Ako bývalý bežec na lyžiach, odchovaný na kolieskových lyžiach na ceste alebo na kolieskových dráhach stavaných presne na tento účel, bez dier, skaliek a trávy, som si nevedel úplne celkom predstaviť ako sa bude skike správať v teréne. Po prvých metroch som ostal príjemne zaskočený ako nafúkané kolieska zvládajú nerovnosti rôzneho druhu. Samozrejme čím tvrdší povrch, tým je komfort jazdy lepší a človek má väčšiu radosť z pohybu. Skike sa ale nie veľmi kamaráti s pieskom a malými skalkami. Vtedy sa kolieska viac menej zaboria do podkladu a je treba to nejakým spôsobom prebrodiť. Valivý odpor je pomerne slušný, takže už po pár metroch som cítil, že to úplne jednoduché nebude, na druhej strane ak si chcete poriadne zašportovať, presne o to ide. Chvíľu mi trvalo kým som sa stotožnil so spôsobom brzdenia, ktorý je pomerne odlišný ako v zime, kedy na miesto dopredu, musíte nohami zatlačiť dozadu. Po chvíli učenia, mi už brzdenie nerobilo problémy a musím povedať, že je to veľmi spoľahlivý spôsob na úplné zastavenie v prípade potreby. Ak si nájdete vhodný terén, máte akú takú techniku zo zimy na bežkách resp. skialp, skike môže byť veľmi dobrá a vzrušujúca zábavka na leto-nehovoriac o tom, že po hodine vozenia som bol mokrý ako myš, nielen z výstupov ale aj z adrenalínových zjazdov.“

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia