Kategórie
 
 
 
 
 

Servis lyží a snowboardov

10. október 2016
Servis lyží a snowboardov

Neposlúchajú vás lyže na zľadovatelých plochách? Lepí sa vám na sklznicu sneh? Alebo máte pocit, že lyže strácajú svoju dynamiku? Správne určenie problému a následný servis dokáže divy.

 

Nejdú Vám lyže? Lepil sa sneh na sklznicu?

Dôvodom je zlý stav vašej sklznice – kontaktného miesta zo snehom, či už ide o zjazdové lyže, freeride lyžeskialpy alebo bežky. Základom starostlivosti je voskovanie, čím udržíte sklznicu v dobrej kondícii. Veľkým omylom je, že lyže stačí voskovať raz za sezónu.  Pri dnešných podmienkach, kde takmer všetky zjazdovky majú technické snehy, jedno voskovanie vydrží maximálne na tri použitia, niekedy však iba jedno. Najlepšie pre nanesenie vosku je použiť voskovaciu žehličku. Tak sa vosk dostane hlboko do pórov sklznice. Dajte ale pozor, aby sa sklznica neprepálila. 

Vhodné sú aj tekuté vosky na lyže, ktoré prenikajú do pórov aj pri nižšej teplote. Ideálne je však dôkladné nahriatie vosku a bohaté nanesenie, preto odporúčame zveriť starostlivosť o lyže odbornému servisu. Pracovníci servisu vám lyže nielen správne navoskujú, ale aj preleštia a použijú kvalitný vosk vhodný na široké teplotné rozmedzie (prípadne s obsahom fluóru, ktorý zabezpečí ešte lepšie klzné vlastnosti a jeho dlhšiu životnosť na sklznici). 
Škrabance, ryhy alebo dokonca diery v sklznici vyžadujú náročnejšie opravy. Poškodené miesta treba zataviť polyetylénovým materiálom alebo celé miesto nahradiť výsekom sklznice. Aj na tieto zásahy je náš servis lyží profesionálne vybavený a „serviceman Chacho“ má s takýmito opravami bohaté skúsenosti.

 

Neposlúchajú lyže na zľadovatených plochách? Nedržia smer?

Dôvodom je pravdepodobne zlý stav vašich hrán. Jazda na zľadovatených platniach a prešľapovanie v radách pri vleku postupne tupí hrany. Tie sa brúsia niekoľkokrát za sezónu v závislosti na frekvencii používania, typu snehu a stavu zjazdoviek. Po každej lyžovačke odporúčame prejsť hrany ručnou brúskou, ktorá slúži na „obťahovanie“ a obnovenie ostria. Nie však na zmenu uhla hrany, to treba ponechať na odborný servis. 

Strácajú lyže dynamiku? Vedenie je náročnejšie?

Pravdepodobne je narušená štruktúra na sklznici, ktorá do značnej miery ovplyvňuje jazdné vlastnosti lyží. Jemný vzor na sklznici v spojení so správnym navoskovaním vytvára optimálny odvod vody vznikajúci pri trení sklznice a snehu. Nová štruktúra sa vybrusuje na kameni, pri čom existuje veľa druhov štruktúry v závislosti na podmienkach, lyžiarskych schopnostiach a disciplíny, takže odporúčame sa vždy poradiť so servisným technikom o zvolenej štruktúre. 

Výkonnostní lyžiari, či už zjazdári alebo bežci, prikladajú starostlivosti o lyže veľký význam a na tieto účely majú niekoľkočlenné servisné tímy. Aj pre vás sú kvalitne udržiavané lyže zárukou dobrého športového výkonu a zároveň im predĺžite životnosť. 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia