Kategórie
 
 
 
 
 

Rozdelenie membrán podľa štruktúry - textil

30. apríl 2018
Rozdelenie membrán podľa štruktúry - textil

Čo je to membrána? Z postrehov našich zákazníkov a taktiež podľa našich osobných skúseností vieme, že vybrať správny typ membrány pre outdoorové aktivity je hotová veda.

Pod pojmom membrána rozumieme extrémne tenkú vrstvu polymérového materiálu s hrúbkou 2-10 μm, ktorá oddeľuje dve prostredia s odlišnou teplotou a vlhkosťou. Membrána slúži na zamedzenie prieniku vody a vetra cez materiál do vnútorného prostredia. Zároveň však umožňuje odparovanie vnútornej vlhkosti cez materiál do vonkajšieho prostredia.

 

Membrány rozdeľujeme podľa štruktúry na:

1. porézne
2. neporézne (hydrofilné)

1. Porézne membrány

Ako už samotný názov napovedá, sú to membrány s pórmi. Tieto póry, presnejšie mikroskopické kapiláry sú cca 20000-krát menšie ako najmenšia kvapka vody, ale zároveň približne 700-krát väčšie ako molekula vodnej pary. Veľkosť samotných kapilár je 2-3μm. Kapiláry sú rôzne tvarované a sú poukladané rôznymi smermi. To má za následok, že membrána veľmi dobre odoláva aj vetru. Väčšina mikroporéznych membrán sa vyrába z expandovaného polytetrafluoretylénu (PTFE), tiež obchodné pomenovanie teflon. Najznámejšími mikroporéznymi membránami sú napríklad GORE-TEX® alebo eVent®. Obidve pôvodom z U.S.A. MAMMUT, MONTURA, BLACK DIAMOND, NORRØNA a MILLET to všetko sú značky, ktoré využívajú membránu GORE-TEX® na svojom oblečení, a ktoré máme v ponuke našich kamenných predajní a e-shopu. Z obuvi vymenujem trebárs LA SPORTIVA, MILLET, SALOMON, MONTURA, SCARPA, MAMMUT, HANWAG, SALEWA.

 

2. Neporézne membrány

Neporézne membrány nemajú žiadne póry. Ako je teda možné, že umožňujú odparovanie zvnútra vonku? Vysvetliť zrozumiteľne princíp fungovania neporéznych membrán je náročnejšie ako pri poréznych. Mohli by sme to laicky nazvať ako “hra s molekulami“. Princíp je založený na fyzikálno-chemickom procese absorpcia – difúzia – desorpcia. Neporézne membrány sa na rozdiel od poréznych vyrábajú z hydrofilných materiálov, ktoré dokážu absorbovať (nasať) molekuly vodnej pary. Po absorpcii nastáva difúzia, čo je v podstate dej, ktorým sa vyrovnáva čiastočný tlak vodnej pary na membránu vzájomným pôsobením molekúl. Vodné pary sa týmto tlakovým pôsobením “presúvajú“ z miest s vyšším tlakom, vyššou teplotou a vyššou vlhkosťou na miesta s nižším tlakom, nižšou teplotou a nižšou vlhkosťou. Po “presune“ nasleduje desorpcia, čo je rozptýlenie molekúl do okolitého prostredia. Celý dej prebieha až do konečného vyrovnania koncentrácie vodnej pary na obidvoch stranách membrány. Pri výrobe hydrofilných membrán sa najviac využíva polyuretán (PU) a polyester (PES). Najznámejšími neporéznymi membránami sú japonský Dermizax® a Gelanots®, švédsky Ecoshell® alebo nemecký Sympatex®. Membránu Dermizax® využíva na bundách nemecký ORTOVOX. Ecoshell® sa nachádza na oblečení švédskej značky FJÄLLRÄVEN. Sortiment obidvoch značiek máme v našej ponuke.

 

Výhody a nevýhody z hľadiska bežného užívateľa:

Porézna membrána má výhodu v tom, že “má rýchlu odozvu“. Tzn., že vodné pary prepúšťa cez póry smerom von rýchlejšie. Nevýhodou je, že po čase, prípadne pri nesprávnom ošetrovaní sa môžu póry zaniesť rôznymi nečistotami alebo minerálnymi zbytkami solí z odpareného ľudského potu.

Keďže neporézna membrána nemá žiadne póry, tak sa logicky nemá čím upchať. Nevýhodou je však “pomalá odozva“. Tzn., že trvá dlhšiu dobu, kým sa molekuly vodných pár dostanú z vnútornej strany membrány na vonkajšiu.

 

Aby sme funkčné vlastnosti membrány zachovali čo najdlhšie, musíme sa o ňu primerane starať. Veľmi dôležité je “naštudovať si“ návod na údržbu, lebo nesprávnym ošetrovaním môžeme odev “znefunkčniť“. Takisto je dôležité používať vhodné pracie a ošetrovacie prostriedky.

 

Jaroslava Filasová
SPORTRYSY TEAM

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia