Kategórie
 
 
 
 
 

Peter Žiška: Čo čakať a čo si vziať na Sparťana do Jasnej

21. január 2015
Peter Žiška: Čo čakať a čo si vziať na Sparťana do Jasnej

Pozrite si, čo Vás bude čakať na zimnom preteku Reebok Spartan Race už tento víkend v Jasnej. Na čo sa pripraviť a ako sa obliecť, to Vám poradí Peter Žiška.

Peter Žiška sa na unikátny zimný pretek Winter Spartan Race pripravoval tvrdým tréningom v kopcoch a otužovaním.

Aký bude Winter Spartan Race?

Keďže preteky budú v Jasnej a je to lyžiarske stredisko, všetci môžete očakávať sneh. Aj keď si ľudia myslia, že budú behať v blate a teplej vode, opak bude pravdou, pretože teploty by sa mali pohybovať okolo -3°C.

Peter Žiška si bol otestovať terén minulý týždeň a odkazuje: "Bolo tam veľmi veľa snehu, na vrcholu Chopku aj niekoľko sto metrov pod ním bol veľmi ľadový podklad, takže treba vedieť behať po snehu a ľade, čo je iné ako po suchej a pevnej zemi."

Technika behu v snehu a ľade

"Tí čo nebudú vedieť precítiť odraz tak sa vytrápia. Ak chcete dobre behať po snehu, musíte behať s ľahkosťou, nie veľmi silovo, odraz by mal trvať čo najkratšie, aby sa podložka pod vami neposunula. Do kopca treba bežať klasicky cez špičky a robiť skôr kratšie kroky a frekvenčnejšie, naopak dolu kopcom by ste mali v snehu behať cez pätu, aby ste čo najlepšie rozložili svoju hmotnosť a zaborili sa tak do snehu čo najmenej, predídete tak aj pošmyknutiu.
Predpokladám, že budú len kopce a zbehy, roviny v Jasnej moc nie sú, takže sa treba fyzicky pripraviť na dlhý šprint, z môjho pohľadu to bude asi môj najdlhší šprint, pričom doteraz môj najdlhší šprint bol okolo 54 minút v Krynici, kde sa tak isto bežalo po zjazdovke a predpokladám, že toto bude o niečo dlhšie. Treba sa pripraviť na chlad, hmlu, vietor a nevylučujem ani vodu, keďže v dolnej časti zjazdovky je nádrž s vodou na zasnežovanie, ktorú môžu organizátori využiť ako prekážku."

Obuv na zimný Reebok Spartan Race

Treba preto zvoliť vhodnú obuv s čo najväčším gripom. Ja pobežím v Allterrainoch od Reeboku, ak bude voda, budú tieto tenisky o to výhodnejšie, lebo veľmi dobre odvádzajú vodu a nenasiakavajú tak ako ostatné bežecké tenisky, čo som mal.

Oblečenie na zimný Reebok Spartan Race

"Určite pôjdem v elastickom bežeckom tričku s dlhými rukávmi a podľa teploty budem mať krátke bežecké elasťáky nad kolená a kompresné podkolienky, ak bude väčšia zima – to je pod -5°C – pôjdem v dlhých elastických bežeckých nohaviciach. V neposlednom rade netreba zabudnúť na rukavice a čiapku, ale ja pobežím v šatke. Ak bude voda a budete mať na sebe čím viac vecí, tým väčšia zima Vám bude a ak aj voda nebude, nie je vhodné prehrievať svaly, a keďže väčšina si tam príde zamakať, určite sa v kopcoch zapotí."

Pitný režim

"Čo sa týka občerstvenia – neberiem si nič, lebo všade okolo bude dosť snehu . Treba si určite priniesť aj dobrú náladu a to čo ste doteraz nenatrénovali už nenatrénujete, lebo výkon závisí od dlhodobej systematickej prípravy. Vidíme sa v Jasnej."

My Petrovi Žiškovi a všetkým účastníkom držíme palce a vzdávame hold odvahe a odhodlaniu.

 

Tím Sportrysy.sk

Zdroj: blog.spartan-race.cz

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia