Kategórie
 
 
 
 
 

Montura Color Jacket – dokonalosť v každom detaile

21. september 2016
Montura Color Jacket – dokonalosť v každom detaile

Ak sa naša kolegyňa Jarka rozhodne niečo testovať, vždy to stojí za to. Má neuveriteľný cit pre „špecialitky“ a navyše, svoje poznatky dokáže spísať naozaj pútavým spôsobom. Tentokrát sa Jarka pustila do testovania bundy Montura Color Jacket. A výsledok? 

Bunda, alebo presnejšie vrchná vrstva na cestu von (na hory, na bicykel, do mesta) je dôležitou súčasťou oblečenia, hlavne v prípade, keď nám poveternostné podmienky neprajú. Žiadna bunda však nie je univerzálna. Logicky z fyzikálnej podstaty veci – pokiaľ (teoreticky) bude niečo 100% nepremokavé, tak to nemôže byť priedušné. A samozrejme naopak. Ale vývoj materiálov a výrobkov smeruje ku stále väčšej dokonalosti.

Nejakých pár mesiacov som šťastnou majiteľkou jednej takej “stelesnenej dokonalosti“. Jedná sa o bundu Montura Color Jacket. Tak ako inokedy, aj teraz som zvolila pánske prevedenie, pretože som s ním strihovo najviac stotožnená. A takisto aj zopár našich zákazníčok - a to aj napriek tomu, že v ponuke predajní Sportrysy máme aj dámsky variant.

Ako prvá mi “buchla do očí“ výrazná farebná modrooranžová kombinácia. Po oblečení sa do bundy som sa okamžite “zosúladila“ so strihom, hmotnosťou, ale hlavne s pocitom, že sa mi vnútrajšok bundy vôbec nepríjemne nelepil na holé ruky.

Vzhľadom na krátku dobu “vlastníctva“ som ju mala možnosť vyskúšať hlavne v teplejších poveternostných podmienkach. Čo je možno aj dobré, pretože som bola zvedavá hlavne na priedušnosť, ktorá je podľa čísiel udávaných výrobcom veľkorysá. Patrím k ľuďom, ktorí disponujú prebytkom tepelnej energie, a preto je priedušnosť bundy pre mňa veľmi dôležitým parametrom, ktorý táto bunda splnila do poslednej bodky. Zatiaľ som v nej stihla absolvovať len niekoľko krátkych vychádzok “po nedeľnom obede“. Pre dokonalejšiu predstavu o "paropriedušnej záťaži“ uvediem o aké trasy sa jednalo:

  • Tatranská Lomnica – pešo po zjazdovke na Skalnaté Pleso – Veľká Svišťovka a späť.
  • Štrbské Pleso – pešo po zjazdovke Chata pod Soliskom – Vyšné Wahlenbergovo Pleso - Furkotská dolina – Štrbské Pleso
  • Vyšné Hágy – Batizovské Pleso a späť.

…... okrem toho aj zopár intenzívnejších bežných presunov mestom,  na vlakové spojenie do práce …..

Bunda “fungovala“ naozaj dobre aj bez “podpazušného odvetrávania“. I keď v úsekoch s ostrejším výšľapom som mala pocit, že akosi “nestíha dýchať“. Ale aj napriek mojim obavám som nepostrehla z vnútornej strany akýkoľvek náznak skondenzovanej vodnej pary. Samozrejme, keď na mňa zasvietilo slnko, bunda išla okamžite dolu. Rozpisovať sa o tom, že bunda nepremokla ani počas silného dažďa, ani v miestach prešitia, ani pod tlakom batoha je úplne zbytočné. Takisto výborne obstála aj v mechanickom teste, nakoľko sa mi podarilo nešikovne “vyvrátiť hore kopytami“ v kosodrevine vo Furkotskej doline. Okrem toho, že som bola zablatená, sa nič nestalo – žiadne mechanické poškodenie. A blato stačilo zmyť minerálkou.

Na pleciach a na chrbte zatiaľ takisto nie je viditeľné mechanické opotrebovanie od nosenia ruksaku. Strih bundy je moderný a maximálne prispôsobivý. To znamená, že sedela aj keď som mala pod ňou oblečené len tričko s krátkym rukávom, a takisto som sa do nej zmestila spolu s primaloftovou vrstvou bez akýchkoľvek obmedzení. Taktiež sa pri akomkoľvek pohybe nevyťahuje, ani nijako neotáča. Bunda disponuje dvoma vonkajšími prednými a dvoma vnútornými vreckami. V spodnej časti vonkajších predných vreciek sa nachádza sieťovina, ktorá je “prepojená“ s vnútornými vreckami, a umožňuje cez ne odvetrávanie. Na bunde nie je podpažné odvetrávanie, nie sú na nej žiadne šnúrky, sťahovačky, gumičky a kadejaké podľa mňa “zbytočné vychytávky“.

Obvod kapucne, rukávy a spodok bundy sú ukončené elastickým lemovaním, ktoré úplne postačuje. Kapucňa má predo-zadnú reguláciu pomocou suchých zipsov, a je kompatibilná s horolezeckou i robotníckou prilbou. Po bokoch disponuje audiootvormi – netreba sa však obávať, že cez ne natečie dovnútra zrážková voda. Mne doteraz nenatiekla ani raz. Šilt na kapucni sedí dobre bez akejkoľvek deformácie.

Materiál je strečový, ohybný, a bunda je v dôsledku toho veľmi dobre zbaliteľná. Nízka hmotnosť  je citeľná. Samozrejmosťou sú kvalitné japonské zipsy YKK. Logo na ľavej prednej strane a na chrbte je reflexné.

Bundu som zatiaľ ešte neprala, nakoľko nezapácha, a nie je na nej viditeľné zašpinenie. Keď to však bude potrebné uskutočniť, tak určite použijem prostriedky určené na pranie membránového oblečenia, ktoré máme v ponuke kamenných predajní a e-shopu Sportrysy. Samozrejme bez použitia aviváže.

Ak hľadáte bundu, ktorá Vás ochráni pred vetrom, dažďom a snehom, a zároveň sa v nej chcete pohodlne cítiť aj pri náročných aktivitách, Montura Color Jacket bude v tom prípade pre Vás dokonalá voľba.

Jaroslava Filasová
Sportrysy team

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia