Kategórie
 
 
 
 
 

Malý horský Kvadratlon v Slovenskom raji

17. august 2017
Malý horský Kvadratlon v Slovenskom raji

Aj tento rok sa uskutočnil v poradí už 20. ročník unikátneho horského preteku zloženého zo štyroch zaujímavých disciplín, určený pre horolezcov, plavcov, skialpinistov, horských bežcov, cyklistov či triatlonistov. 

Stalo sa tradíciou, že prvú augustovú sobotu sa uskutočnil už 20. jubilejný ročník Kvadratlonu v Slovenskom raji. Preteky pozostávajúce zo štyroch disciplín preverujú všestrannosť každého účastníka. Po preplávaní vodnej nádrže Palcmanská Maša s dĺžkou 800 metrov nastupuje cyklistická trať v teréne lesov Slovenského raja s dĺžkou 35 až 50 kilometrov. Trasa sa rok od roku mení a na viacerých miestach sa človek zamotáva v spleti neznačených lesných cestičiek. Výhodu majú domáci pretekári, ktorí poznajú aspoň niektoré časti trasy a vedia na aké stúpanie, či klesanie sa majú pripraviť. Trasa býva značená po celej dĺžke na všetkých možných aj nemožných odbočkách, križovatkách a "srnčích chodníčkoch". Aj napriek tomu si niektorí pretekári v rýchlych zjazdoch nevšimnú šípky kreslené sprejom na zemi a stromoch. 

Po cyklistike, ktorá preverí nielen kondíciu, ale aj manuálnu zručnosť pri oprave defektu, ktorý nie je ničím výnimočným, prichádza na rad beh. Beh v teréne dáva po predchádzajúcich disciplínach zabrať. Beží sa značenými chodníkmi v rozmedzí 15 až 20 kilometrov s cieľom na Tomášovskom výhľade, (po iné roky aj v Stratenej) kde prebehla posledná, štvrtá disciplína, lezenie. Lezie sa štýlom Top rope, kde je každý pretekár istený zhora zaveseným lanom. Tri cesty -  obtiažnosť 4, 5 a 6 už začínajú znevýhodňovať triatlonistov, nelezcov a zároveň dávajú možnosť lezcom na lepšie umiestnenie v celkovom poradí. Celé preteky sa nesú v rodinnej atmosfére v kruhu známych a kamarátov. Počet pretekárov málokedy presiahne tridsiatku, no od zavedenia štafiet, kde sa disciplíny rozdeľujú medzi dvoch až štyroch pretekárov, počet družstiev stúpa. Preteky sú v dnešnej dobe výnimočné tým, že sa neplatí žiadne štartovné a aj napriek tomu účastníci dostanú cieľový guláš, tričko, diplom a vecnú cenu. Bez pomoci sponzorov, účasti dobrovoľníkov na trati a „občerstvovačkách“ ako aj dokonale zvládnutej organizácii celého podujatia, by sme len ťažko mohli spomínať na útrapy, ale aj radosti jubilejného dvadsiateho ročníka Kvadratlonu v Slovenskom Raji.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia