Kategórie
 
 
 
 
 

Lezenie ľadopádov v Slovenskom Raji

19. február 2015
Lezenie ľadopádov v Slovenskom Raji

Skúsili ste už liezť ľadopády? Pozrite si niečo o lezení ľadopádov. Suchá Belá či okolie Hrebienka ponúka výborné možnosti na lezenie ľadopádov, vhodné aj pre začiatočníkov.

Lezenie ľadopádov sa pre niektorých zdá ako náročná aktivita, ktorú nezvládne hocikto. Nie je tomu však tak.

Slovenské ľadopády pre začiatočníkov

Na Slovensku sa veru nájdu ľadopády vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí si môžu skúsiť, aké je to zaťať čakanom a mačkami do ľadu. Pre nich sú určené ľahké ľadopády v okolí Hrebienka, napríklad ľadopád Záhradky, ľadopád pri Zamkovského chate alebo spodný Groszov ľadopád, ale aj ľadopády v Slovenskom raji (Suchá Belá, Kláštorná roklina, Letanovský mlyn).

Slovenské ľadopády pre pokročilých

Pre skúsenejších lezcov, ktorí už pobrali skúsenosti s letnými horolezeckými výstupmi, sa nájdu ťažšie ľadopády. Vo Vysokých Tatrách je z čoho vyberať. Stupnica lezeckej obtiažnosti pri lezení ľadopádov sa označuje ako WI 1 – 7. Vo Vysokých Tatrách patrí medzi najťažšie ľadopády Sopeľ vo Velickej doline, Bratislavský ľad v Javorovej doline a aktuálne najťažší ľad vo Vysokých Tatrách –  Alica v krajine zázrakov v Bielovodskej doline. Mnohé vodopády sa nachádzajú vo Velickej doline, Veľkej a Malej Studenej doline, Bielovodskej doline alebo pri Chate pri Zelenom plese.

Čo na to odborník

Michal Gerčák, horský vodca: "Keď je zima dostatočne mrazivá, ľadopády zamŕzajú celé a dosahujú dostatočnú pevnosť. Potom je to nádherná ľadová lezba. Každý deň je však iný." Prečo, to si pozrite v nasledujúcom videu...

Zahraničné ľadopády

Aj vo Vysokých Tatrách, ale hlavne v Alpách, je možnosť liezť viacdĺžkové ľadopády alebo severné ľadové steny. Medzi najznámejšie oblasti patrí  Pitztal, Maltatal, Gasteinertal, Zillertal, ale aj jedno z najznámejších miest pod vrcholom Mont Blanc – Chamonix.

Výstroj na ľadolezenie

Na ľadolezeckú túru budete potrebovať horolezeckú výstroj:

Odporúčame nepodceniť oblečenie na aktívny pohyb v horách. Teplé, no hlavne dostatočne priedušné, aby Vám stíhalo. V prípade, že sa Vaša zábava predĺži či skomplikuje, vezmite si tiež čelovku a náhradné batérie, aby Vás nezastihla tma.

Okrem potrebnej výbavy nezabudnite na poistenie a základy prvej pomoci.

Veľa zdaru a krásne zážitky Vám želáme!

 

Tím Sportrysy.sk a horský vodca Michal Gerčák

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia