Kategórie
 
 
 
 
 

Cyklo poradca - 3. Servis bicyklov

9. jún 2017
Cyklo poradca - 3. Servis bicyklov

V tejto časti Cyklo poradcu Vám poskytneme jednoduchý návod ako servisovať bicykel aj doma.

Najzákladnejší servis, ktorý si každý dokáže urobiť v domácich podmienkach je čistenie a mazanie. Udržiavanie súčiastok v čistom a namazanom stave výrazne predlžuje životnosť a funkčnosť komponentov. Čistiť je potrebné predovšetkým prevodové mechanizmy a súčasti odpruženia. Klzné časti odpruženej vidlice či tlmiča je po jazde v lese vhodné utrieť od prachu a ošetriť príslušným olejom, napr. aj špeciálnym olejom Brunox Deo na vidlice a tlmiče.
 
Podobne je to i s reťazou, z ktorej najprv utrieme starý olej s nečistotami a až potom mažeme. Pri použití sprejového oleja je potrebné dbať na to, aby sa pri striekaní nedostal na kotúče bŕzd či brzdy samotné. Na mazanie sú vhodné oleje na bázi teflonu (PTFE), napr. univerzálny mazací olej Weldtite TF2. Existujú aj oleje, ktoré sú určené špeciálne do zlého a vlhkého počasia ako napr. Shimano Wet Lube. Naopak nevhodné sú prípravky ako napr. WD40.

Na čistenie bicykla je vhodné použiť prípravky ako Cyklo Star rozprašovač.

Pri čistení bicykla nikdy nepoužívajte vysoký tlak vody (tzv. vapku)! Voda pod vysokým tlakom dokáže vniknúť do tých častí bicykla, kam by sa dostať nemala a vysoký tlak vody môže poškodiť rôzne tesnenia napr. v nábojoch, stredovom či hlavovom zložení, alebo v čapoch odpruženej časti bicykla. Po vniknutí do spomenutých častí voda vyplaví mazivo a bicykel začne z vnútra oxidovať, hrdzavieť a vŕzgať.

Ďalšou vecou, ktorú si človek dokáže na bicykli spraviť sám je kontrola skrutkových spojov.  Tu je treba kontrolovať predovšetkým skrutky na predstavci, riaditkách, skrutky ktorými sú uchytené kľuky k oske a taktiež dotiahnutie pedálov. V prípade že si budete sami vymienať či montovať pedále, na závit pedálu sa odporúča dať malé množstvo vazelíny a samotný pedál dotiahnúť ku kľuke veľmi dôrazne.

Púšťajte sa len do úkonov, s ktorými máte skúsenosti. Nikdy sa sami nepúšťajte do náročných servisov a rozoberania vecí, ktoré nepoznáte. Taktiež pamätajte na to, že viaceré úkony vyžadujú špeciálne kvalitné náradie a že neodborná manipulácia môže komponenty vážne poškodiť. Preto všetky náročnejšie servisné práce zverte odbornému servisu.    
 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia