Kategórie
 
 
 
 
 

Cyklo poradca - 2. Veľkosti bicyklov

8. jún 2017
Cyklo poradca - 2. Veľkosti bicyklov

V druhej časti nášho Cyklo poradcu Vám poradíme ako si správne vybrať bicykel podľa veľkosti.

Pod pojmom veľkosť rámu sa rozumie dĺžka podsedlovej rúry rámu, teda vzdialenosť medzi stredovou osou bicykla po vrch rúry do ktorej sa zasúva sedlovka. Táto veľkosť sa vyjadruje najčastejšie v palcoch alebo centimetroch, no môže byť vyjadrená i písmenami S, M, L, XL. Netreba si však pomýliť veľkosť kolies a veľkosť rámu.

Pri detských bicykloch sa používa vyjadrenie pomocou veľkosti kolies. Takže ak niekto povie: Detský bicykel "dvadsaťštvorka" má na mysli, že bicykel má kolesá s priemerom 24" a nie veľkosť rámu 24". Veľkosť rámu 24" by totiž zodpovedala človeku vysokému približne 2m.

Teda k samotnému výberu veľkosti. Pri skúšaní veľkosti je potrebné nastaviť správnu výšku posedu, teda vysunutie sedlovej rúry. Je potrebné sadnúť si na sedadlo a pedál pretočiť do spodnej polohy. Pri správnom vysunutí sedlovej rúry, v prípade že máte na pedáli pätu, má byť noha vystretá. Ak sa pedálu dotýkate najširším miestom chodidla, má byť noha mierne pokrčená. V prípade, že pre splnenie týchto podmienok musíte sedlovú rúru zasunúť hlboko do rámu, je daný rám pre Vás vysoký. V prípade, že v danej situácii musíte mať sedlovku vysunutú príliš vysoko je tento rám pre vašu postavu nízky. Za optimálne vysunutie sedlovej rúry sa považuje to, keď sedlovka trčí z rámu v dĺžke cca 10-20cm.

K výberu správnej veľkosti bicykla napomôže i tabuľka odporúčaných veľkostí.

U detí sa vždy snažíme vybrať bicykel tak, aby dieťaťu vydržal čo najdlhšie, teda najväčšiu veľkosť na akej dokáže jazdiť. Netreba to však prehnať, lebo ak bude bicykel dieťaťu príliš veľký, bude bicyklovanie pre neho príliš náročné a môže ho to odradiť.

Výberu veľkosti detského bicykla napomôže i táto tabuľka:

vek dieťaťa  výška dieťaťa  odporúčaná veľkosť kolies
2-4 90-110cm 12"
4-7 100-125cm 16"
6-9 110-135cm 20"
9-12 130-155cm 24"

Tieto údaje sú samozrejme len približné, lebo ako vieme deti bývajú v niektorých prípadoch bojazlivejšie, inokedy až príliš odvážne a podľa toho im aj bude vyhovovať tá či oná veľkosť bicykla.  

     

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia