Kategórie
 
 
 
 
 

Aktuality z dielne Montury

30. máj 2018
Aktuality z dielne Montury

Značka oblečenia s osobitou kultúrou - Talianska Montura

Montura je talianska spoločnosť, ktorá sa zameriava na technické oblečenie a obuv pre celý rad športov a outdoorových aktivít na horách.

Výroba v Európe
Montura existuje už takmer dvadsať rokov a zamestnáva okolo 1000 ľudí. Na rozdiel od ostatných firiem v tomto odvetví, Montura priamo vlastní svoje výskumné a vývojové centrá v Taliansku, rovnako ako výrobné podniky so sídlom v Moldavsku. Všetky produkty sú tak "vyrobené v Európe" vlastnými zamestnancami s rozsiahlymi skúsenosťami v odbore. Moldavská továreň je presnou kópiou tých talianskych, čo sa týka strojov a zariadenia, ako aj z etického hľadiska. So všetkými zamestnancami sa zaobchádza rovnako a majú rovnaké pracovné podmienky a bezpečnostné normy.
 

Searching a new way

Nájdi si vlastnú cestu, to je idea Montury. Prieskum, Dobrodružstvo, Cesta: ľudstvo vždy hľadalo nové horizonty, nové výrazy, nové spôsoby života, nové skúsenosti. A v týchto dimenziách nachádzame aj Monturu, ktorá sprístupňuje nové trasy, vytvára nové cesty, pre tých, ktorí neustále hľadajú. Montura sa usiluje pozerať za hranice, hľadá nové riešenia. Nielen z týchto dôvodov Montura zapája do projektov  ľudí z rôznych športových oblastí: horolezci, skialpinisti, bežci vo vysokých nadmorských výškach ... Podporuje potreby a túžby mužov a žien, pre ktorých sú hory spôsobom života, pre ktorých sú ich sny hnacím motorom.


Montura oblieka Adama Ondru
Jedným zo športovcov, ktorý je pre nás dobre známy, je  Adam Ondra. Adam sa narodil do lezeckej rodiny v Brne. Vďaka rodičom sa pohyboval v skalách už od detstva. Už vo svojich troch rokoch urobil svoje prvé lezecké kroky. Čoskoro bol Adamov talent jasný a vďaka podpore rodičov sa mohol maximálne rozvinúť. Už v dvanástich rokoch sa zaradil medzi najlepších svetových lezcov.
Adam nelezie iba  na umelých stenách a prírodných skalkách, ale ťahá ho to aj k športovému lezeniu v horách a na zdolávanie "bigwallov". Už v svojom mladom veku sa môže pochváliť mnohými výkonmi -  Hotel Supramonte na Sardínii alebo prvovýstup všetkých dĺžok Tough Enough na Karambony na Madagaskare. Vlani vyliezol bez návratu na zem viacdĺžkovú cestu Dawn Wall v masíve El Capitan v Yosemitskom národnom parku.
Takmer dvojhodinový dokumentárny film Čarodejníkov učeň z produkcie Petra Pavlíčka a Montury prevedie divákov jeho cestou na vrchol. Pokračovanie filmu, s názvom Change, je reportáž o tom, ako Adam prelieza jednu z najťažších ciest Change v obrovskej nórskej jaskyni vo Flatangeru.

Prečítajte si tiež rozhovor s Adamom na: www.monturashop.cz/adam-ondra-tezke-cesty-me-bavi/


Adam Ondra spolutvorcom oblečenia Change

"Change" je taktiež kolekcia oblečenia, ktorú vytvorila Montura vďaka spojeniu dvoch mimoriadnych skúseností: lezeckých dobrodružstiev  Adama Ondru s dizajnom a technológiou značky Montura. Taliani sa môžu pýšiť dlhoročnou tradíciou využívania svojich zdrojov a vedomostí, aby vytvárali stále viac a viac inovatívne, vysoko funkčné oblečenie. A vďaka tejto tradícii a skúsenostiam aj Adamovým radám vznikla nová, perfektná kolekcia pohodlného a praktického oblečenia pre bouldering, s mnohými užitočnými detailmi.


Legendárny lezec Manolo

Maurizio Zanolla, známy skôr ako "Manolo", je jedným z priekopníkov moderného lezenia na talianskych skalách a lezenie ho sprevádza celý život. Pracuje ako horský vodca a lezecký inštruktor. Jeho prvovýstup cestou Supermattita v západnej stene Saas Maor v dolomitskom masíve Pala sa stal legendárnym. Všetky jeho prvovýstupy sú charakteristické extrémnou fyzickou náročnosťou a boli  len zriedka zopakované.

 



Skialpinistku Laetitia Roux
Narodila sa vo Francúzsku a dodnes žije medzi horami a jazerami. Rodičia jej odovzdali vášeň pre šport a rešpekt k prírode. Už v dvoch rokoch dostala svoje prvé lyže a jej zápal pre šport ešte vzrástol. Chodila na športovú strednú školu, ktorá jej dala príležitosť venovať sa závodnému lyžovaniu. Čoskoro našla  cestu k skialpinizmu a začala po nej stúpať. Každý produkt Montury je navrhnutý a vytvorený tak, aby bol funkčný na horách -  pri treku alebo v skalných stenách. Vrecko, šev alebo špeciálne textílie - každý detail je kľúčom k dokonalému celku. Montura spolupracuje s dodávateľmi s certifikátom bluesign®, ktorí rešpektujú veľmi prísne ekotoxikologické pravidlá.
 

Podpora nepálskej školy
Montura podporuje veľa kultúrnych podujatí a kampaní pre sociálne projekty a je hlavným darcom školy Rarahil Memorial v nepálskom Kirtipur. Vzdelávajú sa tam deti vo veku 4 až 19 rokov a Montura poskytuje ubytovacie zariadenia pre niektoré z nich.
 

Vlastné nakladateľstvo
Aby toho všetkého nebolo málo, Montura má tiež svoje nakladateľstvo - Montura Editing. Počas posledných desiatich rokov Montura publikovala niekoľko kníh týkajúcich sa hôr, outdoorových aktivít a fotokníh a okrem toho sa podieľala na produkcii filmov a dokumentov, podporujúcich mladých nádejných filmových režisérov. Niektorí získali medzinárodné uznanie.

Montura je však oveľa viac ako iba oblečenie. Tejto talianskej značke ide predovšetkým o komunikáciu, o nové pohľady na svet a hľadanie nových ciest ...

 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia