Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa správať počas búrky v horách

10. august 2016
Ako sa správať počas búrky v horách

V letných mesiacoch hory priťahujú ľudí ako magnet. No leto je zároveň aj obdobím, kedy sa v kopcoch búrky objavujú častejšie ako inokedy. Ako sa správať, keď vás na túre zastihne búrka? Čo robiť a čomu sa naopak vyhnúť?

 

“Zažiť búrku vo vysokohorskom prostredí je jedno z najväčších rizík, ktoré môžete v horách podstúpiť. Neexistujú žiadne bezpečné návody ako sa správať na vrchole či hrebeni počas búrky,” hovorí skúsený horský vodca Michal Gerčák.

Základné pravidlo: nedostať sa do búrky

“Jedinou radou je vyraziť na túru čo najskôr a vrátiť sa späť pred búrkou. To znamená, vyrážať na túry v letnom období na svitaní. V júni svitá už okolo 4:00 hod. Do 12:00 hod., kedy sa vo Vysokých Tatrách zvyčajne objavujú búrky, máte 8 hodín na absolvovanie túry. To je dostatok času a ako bonus k tomu zažijete aj východ Slnka. Tak skoro ráno si môžete vychutnať aj nádherný výhľad bez oblačnosti.”

Pri plánovaní túry a tesne pred ňou je dobré skontrolovať predpoveď počasia. Ak sú hlásené búrky, stojí za zváženie presunutie výletu alebo aspoň jeho prispôsobenie. “Nezabúdajte sledovať výstrahy a predpovede počasia SHMÚ, ktoré sú pomerne spoľahlivé. Najlepšia je jednodňová predpoveď. Počas túry venujem pozornosť aj radaru SHMÚ (predpovede pre Slovensko), kde máte možnosť vidieť ako sa vytvára oblačnosť a postupujú zrážky. To všetko je prevencia, ako sa vyhnúť búrke.” dodáva Gerčák.

Zdroj: hinkg.sk Autor: Igor StŕhanskýZdroj: hikig.sk, autor: Igor Strhárský

Čo robiť, ak vás predsa len búrka na túre zastihne?

Radí Jaroslav Švorc z Dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby:
“Základná zásada je, čo najskôr opustiť najvyššie polohy a snažiť sa dostať čo najnižšie. Hoci je búrka nevyspytateľná, predsa len nepríde „v sekunde“, ale jej príchod je sprevádzaný istými príznakmi: zatiahne sa obloha, zvyčajne sa zdvihne vietor a pod. Pri týchto príznakoch treba okamžite opustiť vysoké polohy – hlavne horské prechody, sedlá, štíty a miesta, ktoré sú zabezpečené napr. reťazami, alebo kovovými stupačkami a kramľami.

Netreba podceňovať príznaky búrky – zvyčajne sa búrka „blíži“ – t.j. ozýva sa najprv vzdialené hrmenie, ktoré sa postupne zosilňuje. Vtedy treba zvoliť rýchly zostup. Nezabúdať ale pri ňom na bezpečnosť, aby rýchlosť zostupu nebola napokon nebezpečnejšia, ako samotná búrka.  V každom prípade ale treba takticky voliť túru tak, aby sa turista do tejto situácie nedostal – teda  aby sa v čase búrky na takýchto exponovaných miestach nachádzal.”

Čo v prípade, keď nie je poruke žiaden úkryt?

  1. Sadnite si alebo čupnite na nevodivú (izolačnú)  podložku (batoh, lano, karimatku).  Aj keď neudrie blesk priamo do človeka, prúd sa môže šíriť po vodivom povrchu a teda po mokrej zemi. Nohy majte taktiež na podložke.
  2. Ak ste väčšia skupina ľudí, nedržte sa pokope. Vzdialenosť medzi osobami by mala byť min. 3 m.

  3. Dajte čo najďalej od seba vodivé predmety ako nožíky, termosky, konzervy, mačky, cepíny, karabíny, palice a pod. Kovy by blesky sami o sebe nemali priťahovať, ale slúžia ako dobré vodiče a v prípade zásahu blesku pri dotyku s pokožkou zvyšujú riziko popálenia a prieniku blesku do vnútra tela.  

“Rovnako je dobre zbaviť sa elektronických prístrojov – mobilný telefón, fotoaparáty, kamery /dnes väčšinou digitálne/, prehrávače hudby a pod. Tieto veci uložiť napr. do igelitovej tašky, odložiť ich a vzdialiť sa od nich na bezpečnú vzdialenosť – snáď okolo 200 metrov. Nemali by sme sa ale od odložených predmetov vzdiaľovať po spádnici  - t.j. predmety nám zostanú „nad hlavou“. Miesto si treba ale zapamätať, aby sme predmety po búrke opäť našli.” dopĺňa Jaroslav Švorc.

Ako relatívne bezpečnejšie útočisko môže poslúžiť aj vysoká skala (min. 15 m). Tam je však dôležité nebyť priamo pri skale, ale vo vzdialenosti od nej cca 2 m, kvôli vybíjajúcim sa prúdom. Ako vidno na obrázku, smerom od skaly sa  bezpečná zóna znižuje.

Ak sa nachádzate v lese či máte les vo svojom okolí, je lepšie sa ukryť hlbšie medzi stromy. Tu platí opäť pravidlo spomenuté vyššie: od stromu byť vzdialený min. 2 m a sedieť/ čupieť  na izolačnej podložke, pretože strom môže byť taktiež vodičom prúdu.

V prípade, že vás búrka zastihne na lúke alebo na väčšom otvorenom priestranstve, určite sa vyhnite osamelým stromom. Základ je čo najmenej vyčnievať nad povrch a teda si nájdite priehlbinu alebo nižšie miesto, kde sa schúľte alebo si sadnite opäť na nevodivú podložku.

V búrke sa držte čo najďalej od ciest zabezpečených oceľovými lanami, rebríkmi a reťazami. Tie tvoria obrovský bleskozvod.

Ako dobrý úkryt môže poslúžiť aj jaskyňa či výklenok. Tu ale taktiež pozor, vzhľadom na šírenie elektrického prúdu po mokrej skale by ste mali byť od stien, stropu  a vchodu vzdialený min. 2m. Prúd môže pretekať aj vnútrom jaskyne, preto je opäť dôležité sadnúť si na izolačnú podložku.


Na záver

Urobte všetko preto, aby ste sa do búrky nedostali.  Búrky a blesky sú nevyspytateľné a človek nie je pred nimi nikde v bezpečí, obzvlášť nie je v horách . “Čím vo väčších výškach sme, tým je búrka nebezpečnejšia a hlavne psychicky náročnejšia,” uzatvára Jaroslav Švorc.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia