Kategórie
 
 
 
 
 

1.diel: Mýty a fakty o elektrobicykloch

21. jún 2016
1.diel: Mýty a fakty o elektrobicykloch

Čo je to elektrobicykel a je pravda, že ma bez námahy prepraví z miesta na miesto? Tieto otázky a ešte množstvo iných, vám postupne zodpovieme v našom novom seriály o elektrobikoch.

Čo je to elektrobicykel?

Elektrobicykel, alebo tiež ebike, či elektrobike, je bicykel určený na zábavu, šport, cestovanie, ale je aj výbornou pomôckou pre ľudí, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nezvládajú jazdu na klasickom bicykli. 

Ebike vznikol spojením bicykla, elektromotora a batérie. Rozhodne si ale ebike nepredstavujte ako “babetu” na kolesách od bicykla, na ktorú si sadnete a veziete sa bez šliapania a námahy. Pohon na elektrobiku je len asistovaný. Znamená to, že pohon je aktívny len v prípade pedálovania. Na elektrobiku ste nútený ako pri klasickom bicykli pedálovať. Vaša sila pri pedálovaní je navýšená o silu získanú z elektromotora, čo vo výsledku pre vás znamená výraznejšie zrýchlenie alebo nižšiu zátaž. Intenzitu asistencie elektromotora si regulujete sami pomocou ovládania na riadidlách.

V prípade, že dosiahnete vyššiu rýchlosť ako je výrobcom nastavená asistenčná rýchlosť, asistencia elektromotoru sa deaktivuje. V takom prípade využívate pri pedálovaní len vlastnú silu. Ak spomalíte, napríklad z dôvodu zmeny profilu trate, asistencia sa opäť aktivuje na vami nastavenom stupni. Počas jazdy si intenzitu asistencie môžete ľubovoľne meniť podľa potreby.

Kategórie elektrobicyklov sú totožné s kategóriami klasických bicyklov, teda mestské, cestné, krosové, horské (MTB), fatbike, enduro ... 

Pre koho je elektrobike určený?

Úplne pre všetkých. Svoje si medzi ebikami nájdu bikeri, ktorí milujú krkolomné zjazdy, ale chcú ušetriť za lanovku, ale tiež rekreační cyklisti brázdiaci poľné cesty a cyklochodníky pri svojich pohodových výletoch.

Pomoc v podobe batérie a elektromotora môže výborne poslúžiť komukoľvek. Elektrobike je výborná voľba pre partnerky bikerov, ktoré chcú so svojimi polovičkami stráviť čas, ale zároveň ich nechcú spomalovať pri tréningu. 

Ebiky si zaručene obľúbia ľudia s nedostatkom času, ktorí chcú ostať aktívni. Pre ľudí po úraze, ale aj pre seniorov, môže byť e-bike užitočnou pomôckou. 

Trh s e-bicyklami je poriadne široký. My v Sportrysy sme v oblasti ebikov stavili na nemecké značky Cube a Haibike. Bicykle od výrobcu Cube sú vybavené elektromotorm Bosch. Pri značke Haibike sme zvolili motor Yamaha. 

Pozor: Na webe máme vystavených len niekoľko modelov elektrobicyklov. V našich predajniach v Poprade nájdete omnoho väčší výber.

Príďte si ebike vyskúšať

Zaujali vás elektrobicykle? Neváhajte, zastavte sa u nás v Poprade na predajniach, kde vám veľmi radi všetko vysvetlíme a poradíme. A dokonca si môžete ebike priamo sami otestovať. 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia