Kategórie
 
 
 
 
 

Vyberáme termoprádlo

19. január 2014

Ste outdoorový nadšenec a aktívne športujete? Potom máte určite kvalitnú outdoorovú bundu a nohavice. Máte ale kvalitné funkčné termoprádlo? V nasledujúcom článku sa dozviete, či áno. Poradíme Vám, aké termoprádlo sa hodí na tú Vašu aktivitu. V lete, v zime, na šport či turistiku - zabezpečte sa tým naj termoprádlom.

Základ je vrstviť

Pre zabezpečenie dokonalej termoregulácie je potrebné, aby spolu vrstvy oblečenia spolupracovali. Termoregulácia funguje na princípe posúvania prebytočnej vodnej pary (potu) smerom od tela do ďalšej vrstvy oblečenia pri zachovaní optimálnej teploty tela, teda pri prehriatí Vás má ochladiť a pri chlade hriať. Aby termoregulácia fungovala, je potrebné zosúladiť tieto vrstvy:

  1. Termoprádlo - posúva prebytočný pot od pokožky, aby sme nemali vlhkosť na koži a v tejto vrstve - aby sme nemali pocit chladu;
  2. Zatepľovacia vrstva - mikina, rolák, flís, powerstretch - prepúšťa pot preč od tela a zároveň pomáha udržiavať teplo pri chladnom počasí alebo pred a po športovom výkone;
  3. Funkčná bunda - ochráni pred poveternostnými podmienkami a pomáha odvádzať prebytočnú vlhkosť do okolia. Ak nestíha, vlhkosť ostane vnútri, no aspoň nie na pokožke (za predpokladu že máme rýchle a funkčné termoprádlo).

Vlna verzus syntetika

Každý materiál má svoje pre a proti: 

      1. Syntetické termoprádlo

Syntetické termo tričko či syntetické termo spodky sú výborné na aktivity, pri ktorých sa potíme viac a vykonávame ich obmedzenú dobu, po ktorej ich vymeníme a vyperieme.

Aktivity: beh, bicyklovanie, pretekársky skialp

Najlepšie značky:

Výhody syntetického termoprádla - jeho hlavnou výhodnou je možnosť špeciálneho úpletu a kompinovania úpletu pre zvýšenie priedušnosti v potivých zónach, sú ľahké a rýchloschnúce.

Nevýhody syntetického termoprádla - horšie tepelno-izolačné vlastnosti, reakcia s potom.

      2. Vlnené termoprádlo

Najlepšie využitie vlneného termo trička a vlnených termo spodkov je na každodenné nosenie a na väčšinu dlhších outdoorových aktivít - turistika, celodenná lyžovačka, horolezectvo, viacdňový skialpinizmus, expedície...

Najlepšie značky:

  • Termoprádlo Icebreaker - vlna z novozélandských oviec, ktorá neškriabe, nesmrdí a je vyrábaná v širokej ponuke farieb a dizajnových kúskov ideálnych na najširšie využitie
  • Termoprádlo Devold - nórske termoprádlo s expedičnou kolekciou
  • Termoprádlo Ortovox - novinka posledných rokov, merino vlna značky Ortovox sa zrodila na ostrove Tasmánia na chrbte oviec merino, Ortovox navyše ponúka tie najzaujímavejšie a najpestrejšie kúsky moderného dizajnu
  • Termoprádlo Karitraa - ponúka merino termoprádlo Karitraa, ale aj syntetické kúsky, čisto ženská značka Kari traa je synonymom moderných pestrých vzorov, ale tiež tradičných nórskych vzorov. Pozrite si merino tričká Karitraa a termo spodky Karitraa.

Výhody vlneného termoprádla - tento prírodný materiál je vynikajúci termoregulátor hlavne v mrazoch a po dobu, kým sa z neho neodparí nadbytočný pot, aj naďalej hreje. Túto vlastnosť oceníte pri vrchnom oblečení, ktoré odvádza pot pomalšie (membrány) ako ho vyprodukujete. Ďalšou výhodou je antibakteriálna vlastnosť, ktorá zabezpečí, že v nej nebudete smrdieť po dlhšom výkone či na trekoch a expedíciach.

Nevýhody vlneného termoprádla - ľudí s citlivou pokožkou môže termoprádlo škriabať. Dnes však väčšina výrobcov produkuje jemnejšie vlákno zo špeciálne šlachtených oviec alebo jemnosť docielia špeciálnou úpravou. Ak aj napriek tomu pociťujete pocit svrbenia, toto odporúčame odstrániť vypraním termoprádla spolu s bielizňou z trvdého materiálu (napr. riflami), ktoré obrúsia a vyhladia tvrdé vytŕčajúce vlákna. 

Je ti zima? Zahrejem Ťa

Termoprádlo pre málo aktívnych ľudí alebo ľudí, ktorí sa dlhú dobu pohybujú v chladných a zimných teplotách, odporúčame spomínané vlnené termoprádlo (merino). Má najlepšie termoizolačné schopnosti a dokonale zahreje. Je možné zvoliť si gramáž od 200 do 260 g/m2 alebo ich kombinovať a použiť ako 1. a 2. vrstvu.

Podporím Ťa pri tvojom športovom výkone

Ak si hľadáte termoprádlo, ktoré Vám zabezpečí optimálny športový výkon, odporúčame syntetické termoprádlo s dobrou podporou svalou - kompresné X-bionic alebo merino termoprádlo s prídavkom lycry pre lepšiu priľnavosť a urýchlenie transportu vlhkosti. Takéto múdre merino ponúka napríklad značka Icebreaker pod názvom kolekcie Icebreaker GT, respektíve po novom - Icebreaker Bodyfit+.

V lete schladím každého športovca či turistu

Ak hľadáte termo tričko na leto, potrebujete materiál, ktorý je určený do teplého počasia. Termo tričko musí byť vysoko priedušné a chladiť, keď treba. Medzi takéto termoprádlo patrí napríklad syntetický Craft s technológiou materiálu Climacool. Je to chladivé vlákno s vynikajúcou priedušnosťou.

Ak preferujete prírodný materiál, aj výrobcovia vlneného termoprádla ponúkajú kolekcie určené do letných teplôt. Fungujú na báze udržiavania optimálnej telesnej teploty. Veď ani ovca v lete nevyplzne. Icebreaker ponúka kolekciu s hustotou 150 g/m2 a Devold kolekciu Breeze alebo Multisport, ktoré sú obdobnej gramáže a sú vhodné do teplejšieho počasia.

 

Okrem termoprádla nezabudnite aj na kvalitné termoponožky, ktoré pomôžu zabezpečiť pocit sucha, tepla a pohody.

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia