Kategórie
 
 
 
 
 

Skialp inovácia: Marker Tour EPF

5. december 2013

Pre sezónu 2013/2014 populárny nemecký výrobca a inovátor lyžiarskych viazaní firma Marker, predstavuje novinku v kategórii touringových viazaní. Je to ideálna voľba pre Touring a Freeride. Nízka váha, pohodlný výstup a vynikajúci prenos síl, kontrola a bezpečnosť.

Viazanie Marker Tour F12 EPF ideálne premosťuje kategóriu Touring a Freeride. Do veľkej miery mu to umožňuje konštrukcia širšieho rámu EPF – Extended Power Frame. Princíp konštrukcie spočíva na dobre odskúšanom dizajne freeride viazania Marker Duke EPF zo sezóny 12/13, pričom F12 EPF by pomerom váha / výkon malo uspokojiť aj tých, ktorí potrebujú ľahšieho spoločníka pre výstup. Od viazania tohto druhu sa očakáva nízka váha pre pohodlný výstup a zároveň musí byť dostatočne odolné a pevné, aby uspokojilo tie najvyššie nároky na výkon, prenos síl, kontrolu a bezpečnosť.

F12 EPF je optimálnym viazaním pre širšie lyže nad 88mm. Viazanie bolo ocenené aj na veľtrhu ISPO 2013 v Mníchove.

ŠPECIFIKÁCIE PRE VÝSTUP

Vyváženosť

Prepnutie páčky na chôdzu posunie celé viazanie 40mm smerom dozadu, čo umožňuje pohodlnejšiu pozíciu pri stúpaní a  optimálne vyváži lyžu, čo sa pozitívne odzrkadlí  pri obratoch v strmom teréne.

Pohyblivý kĺb pod špičkou

Ložiskové zapuzdrenie umožňuje hladký pohyb a eliminuje nežiaduce opotrebovanie  v tomto kĺbe. Dutý kolík z nehrdzavejúcej ocele zabezpečuje vyššiu stabilitu bez zbytočného zvyšovania hmotnosti viazania. Teflonová vrstva eliminuje nalepovanie snehu pod špičkou viazania.

AFD systém

AFD klzná podložka je výškovo nastaviteľná, čo umožňuje použitie širokej škály lyžiarskej a skialpinistickej obuvi.  Gumená obruba nasadená na skrutku ktorou sa nastavuje AFD klzná podložka zabraňuje jej namŕzaniu.

Opierka pre výstup

Titanová opierka ponúka dve pozície nastavenia  7° a 13°, ktoré sa dajú ľahko prepínať lyžiarskou palicou. Integrovaná elastomerová podložka pohlcuje nepríjemné nárazy a prispieva k  pohodlnejšiemu stúpaniu.

Mačky do ľadu

Super ľahké mačky  z anodizovaného  hliníka sa ponúkajú v šírkach 82, 92, 113 a 128 mm.

Na rozdiel od iných systémov sú umiestnené  priamo pod klenbou nohy čo umožňuje  maximálny prítlak na podložku.

Odnímateľná brzda

Brzdy sa dajú ľahko odnímať. Stačí vyskrutkovať dve fixačné skrutky, vysunie sa celý brzdový element, z ktorého sa odníme len samotný diel brzdy a opätovne sa priskrutkuje pôvodná plastová časť brzdy. Tá teraz slúži už len ako podpora pätky lyžiarskej topánky. Štandardné bezpečnostné remene dostupné na trhu sa dajú použiť na F10 a F12 Tour modeloch.

ŠPECIFIKÁCIE PRE ZJAZD

EPF technológia – Extended Power Frame

V porovnaní s predchádzajúcimi modelmi sú skrutky na novom ráme umiestnené o 28% širšie smerom k okrajom lyže. Z tohto dôvodu  sa významne zvyšuje prenos síl na hranu lyže,  čo má za následok vyšší výkon a kontrolu hlavne u širších lyží.

Špička viazania - Triple Pivot Light Toe  

Mierne navýšenie materiálu prispieva k lepšej stabilite.  Zakomponovaním teflónu sa významne znižuje opotrebovanie plastu lyžiarok, čo má za následok lepšie prenášanie síl.

Pätka viazania - Hollow Linkage Heel

Vylepšená kinematika pätky dovoľuje pohodlnejšie a ľahšie nasadenie viazania.

Podložka -Touring Base Plate

Polyamidový materiál jej dáva tuhosť  a robustnosť . Modifikovaný profil umožňuje ľahšie prepínanie v snehových a ľadových podmienkach.

Karbonová podložka

Je  kvôli  väčším rozmerom 25% robustnejšia.

Technické špecifikácie

DIN range: 4-12

Doporučená váha lyžiara: <120kg

Výška viazania bez lyže: 36mm

Špička: Triple Pivote light

AFD kĺzna podložka: výškovo nastaviteľná

Step-in heel: Hollow linkage

EPS system: x

Detaily: funkcia pre výstup, vzpera pre výstup (7/13°)

Doporučená šírka lyže: 88mm a >

Farba: čierno - bielo – zelené a  bielo – čierno - modré

Váha(polpár s brzdou): 1075 g (S), 1090 g (L)

Veľkosť: S(265-315mm) L (305-365mm)

Art.num.: 7816N1SE+SB, 7816N1LE+LB

Doporučená predajná cena:  329,95 eur

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia