Kategórie
 
 
 
 
 

Kúpa skialpinistickej výstroje

21. január 2014

Dnes pár rád ako si zadovážiť výstroj pre skialpinizmus – skitouring. Pre väčšinu z nás sa stáva pevnejšia a tuhšia výstroj nevyhnutná hlavne smerom nadol. Je pre Vás technický zjazd "na plný plyn" v horskom teréne zmyslom celodennej túry? Uvažujete o univerzálnej výstroji „na vlek, aj na túru“ alebo máte skialp-pretekárske ambície?

Tak ako sa „zrýchlil život okolo nás“, zrýchlil sa aj vývoj a preteky u výrobcov skialpových lyží o čo najdokonalejší produkt, a to aj v katogórii skialp vybavenia. Hlavné časti výstroje – skialpové lyže, skialp viazanie a skialp topánky, majú spoločné tri smery vývoja, pre tri hlavné prúdy užívateľov:

  1. Pretekári – „Cena mi nevadí, nech som najrýchlejší v chotári...“. Skutočne nádherné „kúsky“ s dych vyrážajúcou hmotnosťou a cenou. Lyže majú minimalizované šírky viazanie maximálne odľahčenú konštrukciu, čo platí aj pre topánky, ktoré sú aj prispôsobené na veľmi rýchle prepínanie funkcií výstup – zjazd. Trochu problém je, že konštruktéri predpokladajú, že aj hmotnosť užívateľa je „pretekárska“. Tak ak ste leto neprežili v aktívnom pohybe, skôr by som (hlavne u lyží) volili čosi ťažšie a tuhšie (limit cca nad 90 kg). Tiež netreba mať ilúzie o životnosti (opäť hlavne lyže).
  2. Skialpinisti – radosť z výstupu aj zjazdu v neupravenom teréne. Najväčšia skupina, najširšia ponuka. Tu sú možnosti širokého výberu, kde tí, čo obľubujú viac dlhšie prechody prihliadajú viac na hmotnosť výstroja a tí, čo používajú jedno vybavenie na túry aj na lyžovanie na zjazdovke, majú možnosť voľby trochu ťažšej výstroje, ale s veľmi dobrými jazdnými vlastnosťami aj na upravených ľadových zjazdovkách.
  3. Freeride Skitouring – veľkou rýchlosťou nadol aj z miest, kde žiadna lanovka nepremáva. Široké „lopaty“ či „dva snowboardy“( máme aj „deliteľný“ snowboard umožňujúci výstup) na nohách a „koberce“ nalepené na sklznici – hlavne sa nadol nebrzdí. Rôznorodé tvary širokých lyží nad 90 mm v strede viazania s vysokými vypínacími silami, čo najväčšia stabilita pri vysokých rýchlostiach a pri rôznych kvalitách snehu – to sú hlavné potreby tejto cieľovej skupiny.

Skialpové lyže

Začnime pri lyžiach. Pravidlá skialpinistických súťaží povoľujú minimálnu šírku lyže 62 mm a dĺžku 160 cm (aby si pretekárska špička nedávala na nohy detské klzky), ale už aj tieto rozmery vyžadujú pri zjazdoch skutočné majstrovstvo. Ako sme už spomenuli – nič pre „mocnejších“ a šetrnejších.

Od začiatku 90-tych rokov minulého storočia sa objavujú na lyžiarskych svahoch kratšie lyže s výrazne rozšírenou špicou a pätou, ktoré umožňujú „krájanie – carving“ oblúkov s malým rádiusom.

Od začiatku majú tieto lyže zaujímavé vlastnosti aj pre jazdu v neupravenom teréne a postupom času sa terénna „špeciálka“ rozšírila aj v strede lyže. Side cut sú šírky lyže (špička-stred-päta) a rádius je polomer oblúku, ku ktorému možno priložiť lyžu hranou (pre terén cca 15-25m).

Rocker je v lyžiarskej terminológii štyri roky „stará“ novinka, ktorá znamená „pridvihnutie“ časti lyže ešte pred ohnutím v špičke (môže byť aj v zadnej časti twintipovej lyže s ohnutou pätou). Technológia uľahčuje „nasadzovanie“ oblúkov. Tiež vylepšuje jazdné vlastnosti v neupravenom teréne.

V zásade plocha lyže uľahčuje „plávanie“ v mäkšom snehu, väčšia šírka však znamená ťažšie postavenie „na hranu“ na tvrdých podkladoch . Čím dlhšia lyža, tým lepšie „vedenie“ pri vysokej rýchlosti, ale aj väčšie nároky na lyžiarske umenie užívateľa.Čím tuhšia lyža, tým menej vibrácií na tvrdom podklade a lepšie vedenie pri vysokej rýchlosti, ale väčšie nároky na silu užívateľa. Hmotnosť lyže veľmi obecne: u ľahších lyží s kvalitným jadrom treba očakávať vyššiu cenu, nízka váha plus nízka cena – pravdepodobne lacná konštrukcia, ktorá nezaručí žiadne jazdné vlastnosti, ale pre začiatočníkov, čo sa nebudú z hory príliš ponáhľať dolu „na pivko“, stačí.

U univerzáliek „jeden pár na všetko“, treba voliť väčšiu hmotnosť, pretože pri lyžovaní na upravených často zľadovatelých zjazdovkách je lyža viac namáhaná.

Naše tipy pre väčšinu záujemcov o skialpové lyže:

  1. Šírka lyže 75 mm a viac „podľa chuti“, ale nad 90 mm v strede sa nahor „zapotíš“.
  2. Dĺžka lyže- čím ťažší, vyšší a rýchlejší jazdec, tým väčšia. Pomôže informácia, v akých dĺžkach sa lyža vyrába. Výrobca najdlhšiu lyžu (pre pánov) určuje pre jazdcov „nad 100" (kg, nie rokov), a podľa toho sa možno zorientovať.
  3. Kto sa bude „na pivko“ ponáhľať, berie dlhšie lyže. Znalci sa so šírkou a dĺžkou „nepárajú“ a nezastavia sa pred ničím.

Skialpové lyžiarky

Lyžiarky pre skialp neboli donedávna veľkým problémom. Niekoľko výrobcov, ustálené formy, malé zmeny... Dnes je všetko ináč. Veľký výber, noví výrobcovia a materiály, dobré vlastnosti, ale topánka musí „sadnúť“. Radíme preto: Ak nemám osvedčeného favorita, treba skúšať. Najlepšie tam, kde mi topánku nechajú skúšať aj dlhšiu dobu doma, s tým, že ju môžem do určitého času vrátiť do predajne a kde je široký výber od viacerých producentov. Ani to však nemusí stačiť a niekedy topánky tlačia, či odierajú až po prvom použití. Dobrý obchod Vám pomôže aj v takomto prípade – prichádza na rad tvarovaná stielka, niekedy aj v kombinácii s termotvarovaním plastového skeletu lyžiarky. Novým trendom v tejto oblasti sú lyžiarky Fischer Vacuum, ktoré sú už priamo na tvarovanie skeletu Vacuplast určené.

K zníženiu hmotnosti lyžiarok už niekoľko rokov prispieva „thermofit“ vnútorná papučka. Musíme však upozorniť, že priedušnosť pri takomto type papučky mierne poklesne. S veľkosťou topánok by to nemali preháňať tí, ktorí chcú vychutnávať zjazdy a potrebujú dobrú súhru a prenos sily z nôh na lyže. Nezabúdajte, že vnútorné papučky lyžiarok sa ešte usadia a veľkosť topánky sa zvýši cca o 5 mm. Ak ste to s veľkosťou „prehnali“ a po čase zistíte, že sú lyžiarky veľké a chodidlo v nich pláva, dobrý predajca vám problém vyrieši volume reducerom – platničkou pod vnútornú stielku.

Kompatibilita skialpovej topánky a viazania

Problém kompatibility skialpovej topánky – viazania nastáva, ak volíte najľahší systém viazania dynafit, musíte mať lyžiarku týmto systémom vybavenú. Pozor ak používate skialp lyžiarku aj v bežnom viazaní pre zjazdové lyžovanie. Buď zvolíte model lyžiarky, ktorý umožňuje výmenu vibram podrážky za priloženú lyžiarkovú podrážku podľa normy DIN ISO 9523, alebo si necháte preskúšať upnutie v odbornom servise.

Skialpové viazanie

Viazania pre skialpinizmus sú dvoch konštrukcií – oddelená špica a päta (TLT skialpové viazania) alebo „dosková“ konštrukcia skialpového viazania, kde spája špicu a pätu doska alebo kovový profil.

Oddelená špica a päta je vylepšovaný patent Rakúšana Fritza Barthela, ktorý ho vynašiel a zostrojil v roku 1980. Viazania tohto typu sú hmotnostne neprekonateľné, vyžadujú však lyžiarku s adaptérom a niektorí skúsení polemizujú s vypínacím systémom. Jazdci, ktorí viazanie doťahujú „na doraz“, jazdia na tomto systéme aj veľmi ťažké zjazdy a v pretekárskom športe iný systém nenájdete. Doskové viazania zaostávajú hmotnostne, plus je ale všesmerné vypínanie a presný prenos síl na lyžu.

Pozor na freeride skialpové viazania, ktoré sú určené hlavne na šialene rýchlu cestu nadol, vysokú mechanickú odolnosť a vypínacie systémy musia tolerovať skoky a značné vibrácie. Hmotnosť viazania a „ergonómia“ výstupu stoja bokom.

Montáž skialpového viazania by sa mala zveriť profíkom a pri nákupe skialpového setu lyže + viazanie má byť v cene.

 

S pozdravom: Hore zdar!

Váš Sportrysy.sk tím.

Článok publikovaný v časopise Krásy Slovenska

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia