Kategórie
 
 
 
 
 

Kúpa back country výstroja na bežecké lyžovanie

6. december 2013

Slobodný pohyb zimnou prírodou, radosť zo sklzu, adrenalín pri zjazdoch. Väčšina čitateľov vie, o čom hovorím. Sme krajinou s  dlhoročnou tradíciou zimnej lyžiarskej turistiky. Žiaľ za posledné  dve desaťročia sme  sa na  Slovensku stretli s nezáujmom väčšiny obchodov s turistickými a športovými potrebami zaoberať sa seriózne vhodným výstrojom. Určite má na tom podiel aj vrtkavosť zimných podmienok.

Dovolím si aj preto  trochu viac o trende a novinkách vo výstroji, ktorý bežecké lyžovanie v neupravenom teréne (tiež back country – BC, X-country či crosscountry) v posledných rokoch zaznamenalo.

Výhody BC lyžovania

Podľa mňa je BC lyžovanie „návratom ku koreňom“ (slobodný výstup a zjazd). Voľná päta, húževnatosť jadra lyže, oceľová hrana, vodivosť vďaka kvalitnej mikroporéznej sklznici dávajú skúsenému lyžiarovi zbraň aj do ťažších terénov vo výstupe i zjazde a pre všetkých ostatných bezpečný, ľahko ovládateľný, tolerantný prostriedok pre pohyb v bežeckej stope aj mimo nej. Hmotnosť, cena a sklz favorizuje BC výbavičku oproti skialpu.

Začiatky backcountry bežiek na Slovensku

V čase mojej aktívnej skialpinistickej pretekárskej kariéry sme sa pred 25-timi rokmi stretli v Dolomitoch na otvorených pretekoch skialpinistov a „horských bežkárov“, ktorí sa  obyčajne zúčastňovali seriálu pretekov „Gara“ oddelene na iných miestach. Používali úzke lyže s hranou, bežkárske palice omotané v 2/3 páskou, či obväzom. Boli nám trochu na smiech. Pri výstupe boli o čosi rýchlejší a my sme sa tešili ako ich „popreskakujeme“ v zjazde. Ale chyba. Zjazd viedol strmým, dlhým, úzkym priesekom a v kombinácii s ťažkým mokrým snehom bol tvrdým orieškom. Nie však pre konkurentov na „bežkách“. Tí svoje „čudné“ palice použili medzi nohami ako brzdu, a spôsobom „na ježíbabu“, nám to natreli  aj v zjazde.

Vývoj backcountry výstroje

Vývoj BC výstroje sa uberá podobne ako v celej lyžiarsko-outdoorovej „branži“ – znižovanie hmotnosti a zvyšovanie komfortu. Začnem backcountry lyžami: šírky na špičke od 54 mm, kde sa dá pohodlne využiť nájdená strojom upravená stopa; až po 90 mm, čo už zdatne konkuruje skialpom. Môžeme si vyberať podľa lyžiarskej zručnosti a miesta najčastejšieho použitia. Čím je lyža širšia, tým viac sa dá pre našu hmotnosť skrátiť a ľahšie ovládať v zjazdoch aj vďaka carvingovému krojeniu. Bude lepšie „niesť“ v prašane, ale pri výstupoch a kĺzaní kladie väčší odpor. Odrazová zóna lyží je riešená lisovaným – pozitívnym alebo frézovaným – negatívnym protišmykom. Vyrábajú sa aj vo verzii voskovacej, kde musí byť odrazová zóna "opracovaná a namazaná" užívateľom, čo  vyžaduje značnú skúsenosť a voskovací arzenál alebo časté používanie stúpacích pásov na bežky.

Backcountry lyže s protišmykom

V bežkárskom športe sledujeme príklon k lyžiam s protišmykmi, ktoré sú menej náročné na prípravu pred použitím. Protišmykové zóny sú lepšie prepracované ako v minulosti, dokonca sa objavujú aj pri pretekárskych modeloch bežiek, ktoré sa nasadzujú na problémové snehy. Na dlhšej BC túre oceníte, že nie je potrebné lyžu premazávať v teréne pri zmene kvality snehu.

Stúpacie pásy na bežky

Pri BC lyžiach je možné, a často aj najpohodlnejšie, použitie nalepovacích stúpacích pásov, ktoré niekedy pri hrebeňovkách v zjazdoch ani nezlepíte. Dobre ošetrený tuhým voskom alebo voskovacím roztokom navoskovaný pás je dobrá brzda v strmých „krkahájoch“.

Spreje a vosky na bežky

Protišmyky sa impregnujú špeciálnym sprejom, sklzové zóny sklzovými voskami rôznej konzistencie a o odrazovej zóne klasickej „voskovačky“ som sa už zmienil.

Backcountry viazania na bežky

Viazania pre BC obuv sa vyrábajú podobne ako u tradičných bežiek v normách NNN, SNS a NN75. Viazanie je však masívnejšie a širšie. Zabezpečí sa tým väčšia stabilita pri zjazdoch a to sa samozrejme prenáša cez konštrukciu podrážky aj k charakteristike BC topánok – sú oproti klasickým stabilnejšie. Ich zvršková časť má potom podobnú konštrukciu ako bežkárska obuv strednej triedy, ale pre modely do náročnejších terénov a nižších teplôt je viac vystužená a tepelne izolovaná. Posledné modelové rady sa nezaobídu bez integrovanej kamaše, ktorá prekrýva šnurovanie. Klasická koža ako materiál pre BC obuv je obľúbená v severských krajinách v spojení s normou podrážky NN75. Krásna klasika, ale aj cena je potom „nórska“. Pre pevninskú Európu sa používajú umelé materiály a normy NNN a SNS.

Palice na bežky

Palice je vhodné použiť minimálne klasické bežkárske so širším tanierom, ale hodia sa aj dvojdielne skladačky s „nordic“ úchopom.

Výrobcovia backcountry bežeckej výstroje

Teraz čosi o výrobcoch. Topánky a lyže BC ponúkajú takmer všetci producenti klasickej „bežkáriny“. U nás, v predajniach sportrysy.sk nájdete takmer celý sortiment BC lyží od českého Sportenu a chuťovky lyží, topánok a viazaní od Salomonu, FischeruRossignolu.

Novinky v BC vývoji

Zaujímavý je nový koncept Fischer Offtrack – čo je prechod medzi klasickým a BC výstrojom. Určený je pre začiatočníkov, použiteľný v stope aj nenáročnom „off“ teréne. Obuv je síce masívnejšia, ale na podrážke klasickej NNN normy a pomerne úzku lyžu možno značne skrátiť vďaka použitiu kvalitného jadra.

Pre porovnanie: offtrack lyža pre 80 kg adepta 179 cm pri šírke na špici 62 mm ; BC lyža so špicom 59 mm- 200 cm a  pri špičke 78 mm je to 190 cm.

 

Ostáva mi už len pozdrav na záver: SKOL a vidíme sa v horách!

Autor: Peter Lichý

Článok publikovaný v časopise Krásy Slovenska

 

Tím Sportrysy.sk

 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia