Kategórie
 
 
 
 
 

Bežecké lyžovanie pre udržanie kondície

6. december 2013

Bežecké lyžovanie je výborný doplnkový zimný šport pre priaznivcov behu.Zapájanie všetkých svalových skupín, šetrná aktivita pre kĺby vďaka sklzu a v neposlednom rade, pohyb v krásnej zimnej prírode pozitívne pôsobiaci na dušu, to sú jeho hlavné devízy.

Jediná podmienka, bez ktorej sa nezaobídeme, je dostatok snehu a bežecká stopa v pomerne rovinatom teréne. Tiež nás môže znechucovať väčšie množstvo bežcov vo vychytených lokalitách a s tým spojené časté vyhýbanie sa a uvoľňovanie stopy. Existuje však možnosť pohybovať sa na bežkách aj neupraveným terénom, strmšími úbočiami alebo zľadovatelou zvážnicou. Všade tam nám totiž klasická bežecká lyža neposkytuje dostatok komfortu a bezpečnosti. Jej konštrukcia je zameraná na rýchlosť a vodivosť. Nosnosť v hlbokom snehu je obmedzená a náhle zmeny smeru vyžadujú dokonalé zvládnutie techniky.

Od klasiky k backcountry lyžovaniu

Ak nás nedostatok upravených bežeckých stôp či túžba po tréningu v tichu a samote nútia k pohybu na lyžiach v neupravenom teréne, prichádza na rad BACK COUNTRY alebo aj X COUNTRY, CROSSCOUNTRY či ADVENTURE označovaná bežecká výstroj. Základný rozdiel oproti univerzálnym klasickým bežeckým lyžiam je v osadení kovových hrán do konštrukcie. Tiež šírka BC lyží sa začína tam, kde klasika končí. To býva okolo 55mm na špičke a najširšie modely dosahujú až 90mm. Užšie modely (cca do 64mm) sú použiteľné aj v stope, ak na ňu narazíte. So širšími modelmi sa už do stopy nezmestíte a musíte sa jej vyhnúť. Ich výhoda ale prichádza v hlbokom snehu, kde lepšie nesú a sú ľahšie ovládateľné vďaka carvingovému krojeniu a možnosti použiť pri danej hmotnosti športovca kratšiu dĺžku. Sklznica BC lyží býva väčšinou lacnejšia – extrudovaná, nejde nám o sekundy, a môže byť hladká alebo doplnená lisovaným – pozitívnym, či frézovaným – negatívnym protišmykom. Trend posledných sezón sa jednoznačne prikláňa k protišmykovým – crown verziám lyží u turistických klasík, BC lyží, ba dokonca aj niektorých race modelov. Je to pre stále problematickejší odhad mazania – voskovania pri rýchlo sa meniacej kvalite snehu. Protišmyk v podstate stúpací vosk nepotrebuje a postačuje občasná impregnácia.

Viazanie pre BC obuv sa vyrába podobne ako u bežiek tradičných v norme NNN, SNS a NN75. Je však s masívnejšou konštrukciou a podobne je to aj u samotnej obuvi. V podstate je BC lyžovanie návratom ku koreňom a umožňuje slobodný pohyb vo výstupe i zjazde. Oproti skialpinizmu je výstroj BC finančne menej náročná a jej hmotnosť je menšia.

BC ako kondičný tréning

Ako doplnkový šport je zaujímavá aj pre výkonnostných športovcov.

Na skúsenosti s ňou sme sa opýtali bývalého reprezentanta Slovenska v bežeckom lyžovaní a dnes športového riaditeľa a podpredsedu Bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie PaedDr. Michala Maláka:

Mišo, v priebehu tvojej pretekárskej kariéry som ťa v prestávkach medzi súťažami niekoľkokrát stretol vo Vysokých Tatrách v typicky skialpovom teréne na BC výstroji. Nenarušovali tieto výlety tvoju prípravu na preteky?

„Skôr naopak, výstroj BC mi pomáhala udržiavať, či priamo rozvíjať moju kondíciu. Využíval som ju počas celej zimnej sezóny, hlavne keď som potreboval navodiť tréningovú zmenu a odskočiť tak od špecializovanej, náročnej prípravy bežca na lyžiach. Priznám sa, že na výstroji BC som absolvoval aj intervalové tréningy pri opakovaných výbehoch zjazdovky, či vytrvalostné tréningy po dolinách Vysokých Tatier. Dokonca som skúšal posúvať hranice možností týchto lyží a jednou z nich bolo zlyžovanie Kartárikovho žľabu, avšak to už nesúviselo s fyzickou ale predovšetkým s psychickou prípravou.“

Čím ťa zaujala BC výstroj?

„Výstroj BC je podstatne ľahšia ako skialpinistická a má pomerne bližšie k tej bežeckej. Dokonca na lyžiach BC vďačne využívam tzv. šupiny, ktorých obdobu dôverne poznám aj z bežeckého lyžovania, iba pri náročnejších a strmých výšľapoch si na BC lyže nalepujem skialpinistické pásy. Pri zjazdoch využívam rôzne techniky, ktoré sú však podmienené snehovými podmienkami. V prašane si dovolím zatáčať oblúky Telemarkovým spôsobom . Na zmrznutom podklade zase dávam prednosť klasickému oblúku, kde ma dokážu podržať železné hrany. Nepotrebujem upravenú bežeckú stopu a môžem si vyraziť aj trénovať kde chcem i ako potrebujem.“

Myslíš, že pohyb na BC lyžiach je vhodný doplnok prípravy bežca – atléta?

„To, že v posledných rokoch čoraz častejšie sledujeme rôzne náhle zmeny počasia, kedy jeden týždeň máme pod snehom aj veľké mestá a inokedy chýba sneh aj vo vyšších polohách je fakt. Na tieto zmeny musí byť pripravený každý športovec tak, aby ich vedel využiť v prospech seba i v prospech rastu športovej výkonnosti. Práve preto vrelo odporúčam BC lyže zaradiť do športovej prípravy rekreačných, výkonnostných či vrcholových športovcov. Špeciálne pre atlétov je v zimnom období vhodné hľadať blízke a prirodzené alternatívy letného tréningu a BC je jednou z nich“

Ďakujem za rozhovor a prajem veľa športových úspechov.

 

Článok publikovaný v časopise Krásy Slovenska

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia