Kategórie
 
 
 
 
 

Akú značku bežeckých topánok?

14. január 2014

Ako si vybrať bežecké topánky? Akú značku topánok na behanie zvoliť? Ako sa líšia jednotlivé bežecké topánky - podľa terénu, v ktorom ho budeme používať a podľa špecifikácie Vášho chodidla - tvaru klenby, nášlapu a držaniu tela?

Pri spracovaní tohto článku nám pomohol Rasťo Vrždiak, Tomáš Kačmarčík a Peter Lichý.

Akú značku bežeckých topánok? To je pomerne diskutabilná otázka, keďže v prvom rade musí topánka dobre sedieť. Vývoj topánok sa mení, každá značka poskytuje modely na rôzne typy behu, typy klenby, došlapy. Viac menej sa menia v tvrdosti, tvare a priľnavosti podrážky, dizajne a rôznych technológiách.

Bežecké topánky Adidas

Bežecké topánky značky Adidas ponúkajú viacero modelových rád, napríklad:

  • Kanadia
  • AdiZero - Rasťo má dobrú skúsenosť s radou AdiZero, ktorú používa tak na tréningy, ako aj na závody.
  • Falcon
  • Supernova
  • KX

Bežecké topánky La sportiva

Značka La Sportiva sa špecializuje na trailovú bežeckú obuv a je rozdelená podľa viacerých kritérií. Podľa vzdialenosti, ktorú plánujeme behávať:

  • extra dlhé vzdialenosti - napríklad model La Sportiva Wild Cat
  • stredne dlhé vzdialenosti - tu môžeme odporučiť model La Sportiva Crosslite 2.0
  • krátke vzdialenosti

Podľa povrchu, po ktorom plánujeme behať:

  • všetky povrchy - model La Sportiva Wild Cat
  • mäkký povrch - pôda, blato -  model La Sportiva Crosslite 2.0
  • kamenistý povrch 

Bežecké topánky Salomon

Bežecké topánky Salomon poskytujú široký výber modelových radov, v ktorých sa jednoducho zorientujeme podľa skratiek v názve: 

  • Salomon XR - je určená pre výkonnostný tréning v striedavom teréne, vhodná na behanie z domu do prírody, teda po asfalte i neupravenom ľahšom teréne; 
  • - Salomon Sense - pre bežcov s došlapom na strednú až prednú časť chodidla a na dlhé behy v prírode;
  • Salomon XT - tréningová trailrunningová obuv určená na beh v každom teréne (all mountain) poskytujúca dostatočné tlmenie a ochranu aj v horskom teréne;
  • Salomon XS alebo Speedcross - závodné bežecké topánky určené pre beh vo vysokom tempe a v náročných podmienkach - na cesty, terén, blato, do dažďa aj snehu, odporúčame verziu Speedcross s Climashield membránou v prednej časti;
  • Salomon XA - topánky určené na beh aj trek do náročného terénu, s dobrou stabilitou a protisklzovou podrážkou v horskom teréne;
  • Salomon RX - relaxačná obuv (nazúvačky, šlapky) určené pre regeneráciu chodidla pred a po športovom výkone.

Tomáš aj Rasťo majú tiež dobré skúsenosti s radou S-Lab od Salomonu, ktorá je pred sériovou výrobou individuálne vyvíjaná a testovaná poprednými svetovými bežcami v laboratóriu aj na závodoch.

Bežecká obuv Inov-8

Bežecké topánky na cross, maratón a horský beh. Rôzna miera tlmenia je prispôsobená podľa potrieb - nízka miera tlmenia a vyšší odraz v teréne a rôzne podľa disciplín a povrchov, po ktorých sa behá. Tlmiace zóny sú označené na stupnici 0 (bez tlmenia), 2 (6 mm), 3 (9 mm). Ďalej sa delia podľa terénu, v ktorom sa behá na trailové modely a cestné modely. Tu Tomáš a Peter Lichý odporúčajú opatrný prechod na modely bez tlmenia, kedy môže byť vyvíjaná na nohu nadmerná záťaž, hlavne pri došlape pätou. Je vhodné cvičiť cviky na posilnenie klenby. Tomáš Kačmarčík v teréne používa s obľubou model Inov-8 Trailroc 255, ktorý je vhodný aj na dlhšie behy. Na beh v zmiešanom teréne (prevažne asfalt) odporúča model Inov-8 F Lite 220.

Bežecká obuv Asics

Bežecké topánky Asics ponúkajú na výber širokú škálu modelov podľa viacerých charakteristík. Podľa určenia bežeckých topánok sa delia:
- cestné bežecké topánky Asics - na každodenné relaxačné použitie. Cestné modely sa ďalej líšia podľa spôsobu došlapu:

  • natural bežecké topánky Asics - je určená na došlap celou nohou (odporúčaná váha 60 - 80 kg u mužov a 50 - 70 kg u žien);
  • structured cushion - na dynamický beh a pre bežca s vyššími ambíciami, odporúčaná váha 70 - 90 kg u mužov a 50 - 70 kg u žien.
  • cushioning - pre rekreačných bežcov s nízkou rýchlosťou, došlapom na prednú časť chodidla, odporúčaná váha: 65 - 85 kg muži, 50 - 70 kg ženy.
  • maximum support - pre relaxačný beh s nízkou rýchlosťou, došlapom na pätu alebo pre bežcov s vyššou váhou: nad 85 kg muži, nad 70 kg ženy.
  • triatlonové - určené na vysoký výkon a rýchlosť, správny došlap a vytrénovanú nohu.

- univerzálne bežecké topánky Asics - viacúčelové bežecké topánky určené na asfalt aj ľahký terén.
- trailové bežecké topánky Asics - do terénu. Tieto sú určené pre váhové kategórie od 65 - 90 kg u mužov a 50 - 75 kg u žien. Modely Asics Gel Fuji Attack sú určené pre bežcov s vonkajším (vysoká klenba) až neutrálnym nášlapom a Asics Gel Fujitrabuco je určený na neutrálny až mierne vnútorný nášlap (mierne plochá noha).

Mizuno

Značka Mizuno ponúka širokú škálu cestných bežeckých topánok Mizuno, ktoré na asfalt používa aj Tomáš Kačmarčík. V kategórii cestná bežecká obuv sa ďalej člení podľa vzdialenosti, ktorú beháme, váhovej kategórie a spôsobu nášlapu:

  • pre všetky typy bežcov a vnútorný nášľap (plochá noha) odporúčame model Mizuno Wave Nexus 6 a vyššie.
  • pre dlhšie vzdialenosti a neutrálny nášľap (normálna klenba) je vhodný model Mizuno Wave Ultima 3 a vyššie pre pánov (80 - 120 kg) a Mizuno Wave Ultima 3 W pre dámy (60 a viac kg).

Bežecká obuv Merrell

Merrell v kategórii bežeckých topánok pre sezónu 2013 ponúka novinku, sériu Merrell Connect, s citlivou podrážkou a jemným odpružením na multi-športové outdoorové aktivity. Modely sú vhodné na prirodzené behanie alebo chôdzu ako s bosou nohou (barefoot).

 

Prečítajte si tiež:

Aké bežecké topánky? 

O tom, aké bežecké topánky si vybrať, čo pri výbere tých správnych bežeckých topánok nepodceniť a podľa čoho ich vybrať sa dočítate v nasledujúcom článku.

Začíname behať 

O tom, ako začať behať, ako si budovať bežeckú kondíciu, kedy behávať a na čo pri behu nezabudnúť sa dočítate v nasledujúcom článku.

 

O autoroch

Rastislav Vrždiak

Hobby športovec z Popradu s vyššími ambíciami. Člen klubu Sportrysy Poprad. Zúčastňuje sa rôznych pretekov - beh, cyklistika, duatlon, triatlon, v zime skialp. Sezónu 2013 zahájil účasťou na bežeckých pretekoch 28. 04. 2013 v Liptovskom Mikuláši - Bodice, kros 12 km, v kategórii 3. miesto. 08. 05 na pretekoch vo Veľkej Lomnici, asfalt 12 km, v kategórii 4. miesto. 12. 05. absolvoval cyklistickú časovku do vrchu - Gemerská Poloma - Súľová, 17 km, 570 m prevýšenie, v kategórii 6. miesto z 80 zúčastnených pretekárov. 

Úspechy, ktoré si Rasťo najviac cení:

- 3 x účasť na prestížnych pretekoch IRON MAN,

- účasť na talianskych pretekoch Becca di Nona,

- 3. miesto na Majstrovstvách SR v kategórii veteránov

Tomáš Kačmarčík

Hasič - záchranár (OR HAZZ Poprad) a hobby športovec, ktorý sa venuje hlavne behu, horskému behu, maratónu, ultramaratónu. Behá za Sportrysy Poprad v kategóriach do 40 rokov. Jeho úspechy:

- Tatra Ultra Magistrála Vysoké Tatry 2010, 60 km, prevýšenie 2500 m, 4. miesto,
- Malý Pieninský maratón 2010, 18 km, 2. miesto (kategória do 40 rokov)
- Wisegrad maraton Vyšné Ružbachy - Rytro 2011(Poľsko), 42,196 km, prevýšenie 650 m, 2. miesto (kategória do 40 rokov)
- Becca di Nona 2011- Medzinárodný pohár v horskom behu (Taliansko), 26 km, prevýšenie 2600 m, 25. miesto (kat. do 40 rokov)
- Psotkov Memoriál Vysoké Tatry 2011 a 2012, 2. miesto v oboch rokoch (kategória horskí bežci)

- Nonstop beh hrebeňom Nízkych Tatier 2012, 49 km, prevýšenie 2500 m, 3. miesto (kat. do 40 rokov)
- Majstrovstvá Slovenska 2012 v polmaratóne profesionálnych hasičov, 2. miesto
- Pražská Stovka 2012, decembrový horský ultramaratón, 122 km, prevýšenie 4200 m, 8. miesto (diskvalifikovaný - minul stanovisko)

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia