Kategórie
 
 
 
 
 

Aké bežecké topánky?

16. január 2014

Behať by sme mali v topánkach, ktoré nám dobre padnú na nohu a v ktorých sa nám behá dobre. Platí známe „najlepšie na trhu je to naj“. Akú pridanú hodnotu však to naj ponúka (okrem vyššej ceny)? To sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

V zásade platí pravidlo: behať v tom, čo sedí na nohe a v čom sa nám dobre behá. Rasťo Vrždiak poukazuje na to, že skutočne to „najlepšie na trhu je to naj“, teda pri kúpe obuvi na behanie nemáme sledovať cenu, ale hlavne pridanú hodnotu v podobe komfortu, technologických vymožeností, ktoré nám teniska ponúka a ochranu nohy pred nárazmi a únavou. Odporúča radšej ušetriť na bežeckom oblečení ako na topánkach.

Životnosť bežeckej obuvi

Životnosť topánky závisí od váhy bežca a od terénu a povrchu, kde behá, preto je dôležité pri úvahe nad bežeckou obuvou brať obe kritéria do úvahy. Tiež je dôležité si ujasniť, či budeme behať rekreačne, tréningovo alebo chceme obuv použiť na pretek. Životnosť tréningoviek, trailových topánok používaných občasne aj na asfalt bude nižšia ako u topánok používaných na rekreačný beh po povrchu, na ktoré sú určené. Takisto ťažší bežec zoderie topánky skôr ako atlét.

Pri výbere bežeckej obuvi je potrebné tiež vziať v úvahu aj spôsob došlapu (na pätu alebo na špičku) a anatomickú stavbu nôh, teda supináciu (nohy do O) a pronáciu (nohy do X).

Tomáš Kačmarčík odporúča mať v zásobe 2 páry, ktoré môžeme používať v podstate „do zodrania“. Tiež je vhodné, ak behávame cesty a občas vybehneme mimo asfaltu, mať v zálohe tenisky zvlášť na cestu a zvlášť do terénu. Ak to nie je časté, krátku trasu po asfalte môžeme prebehnúť aj v trailových bežeckých topánkach.

Trailová bežecká obuv

Trailová bežecká obuv – beh v neupravenom teréne – životnosť trailových topánok je menšia, pretože obuv je používaná počas sucha, v blate, podrážka je mäkšia a pružnejšia, uspôsobená tak, aby sa v teréne nešmýkala. Tomáš Kačmarčík však upozorňuje na Tatranskú žulu, špecifický povrch, kde sa šmýka takmer každá obuv. Celkom dobrú skúsenosť má s trailovými topánkami od La Sportivy, ktoré žulový povrch zvládajú.

Cestná bežecká obuv

Cestná bežecká obuv – beh po ceste a upravenom teréne – tvrdosť podrážky je prispôsobená ceste, tlmiaca medzipodrážka je uspôsobená pre vyššiu záťaž a tvrdosť pri došlape. Ak zanedbáme výber tejto obuvi, problémy sa neobjavia hneď.

Univerzálna bežecká obuv

V súčasnosti sa už začali výrobcovia orientovať aj na takzvané univerzálne bežecké topánky - modely bežeckých topánok, ktoré sú vhodné na behanie po akomkoľvek teréne pre rekreačných bežcov. Napríklad Salomon tieto modely z rady XR nazýva "door to trail" (beh od dverí do prírody).

Barefoot a naturálny beh

Odobitnou kategóriou sú barefoot bežecké topánky (topánky na natural running), ktoré poskytujú nulový sklon podrážky. Bežca tak nútia k prirodzenému držaniu tela, k došlapu na strednú časť chodidla, čím sa znižuje záťaž kĺbov a posilujú sa svaly chodidla. V tejto kategórii potom rozlišujeme hrúbku tlmiacej medzipodrážky, ktorá sa pohybuje od 0 do cca 8 mm pri spomínanom nulovom sklone podrážky. Pri prechode na barefooty odporúčame dávať si pozor, aby sme predišli preťaženiu nôh. Prechod na modely bez tlmenia by mal byť opatrný, hlavne pri došlape pätou. Je vhodné cvičiť cviky na posilnenie klenby.

 

Tím Sportrysy.sk

 

Prečítajte si tiež:

Akú značku bežeckých topánok zvoliť? 

O tom, akú značku bežeckých topánok zvoliť, o modelových radoch jednotlivých značiek a o tom a ko sa líšia sa dočítate v nasledujúcom článku.

Začíname behať 

O tom, na čo sa pri bežeckých začiatkoch zamerať, ako zvyšovať svoju bežeckú kondíciu sa dočítate v nasledujúcom článku.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia