Kategórie
 
 
 
 
 

Testovanie - Fatbike na snehu

Testovanie - Fatbike na snehu

4. decembra (ak je sneh) už nie je úplnou samozrejmosťou len tak si pojazdiť na obyčajnom bicykli. No dnes tu máme Fatbike! Mal som o ňom len teoretické informácie a povedal som si, že najlepšie bude prevetrať ho osobne a skúsenosti posúvať ďalej. 

Pred jazdou trochu podhustiť pneu, vziať si hrubé rukavice a hurá za zábavou. Prvé minúty som nadšene lietal hore-dole po udupanom snehu na parkovisku v Tatranskej Lomnici. Nevedel som sa nabažiť pocitu, že akokoľvek silno strhnem riaditká na šmykľavom povrchu, plášť široký 4,7 palca (na horských bicykloch je štandard od 2,0 po 2,3) bude držať na povrchu ako prilepený. Keď som dal dvom balónom bod sebou svoju plnú dôveru, začal výšľap na Štart po zasneženej ceste.

testovanie Fatbike na snehu

Na moje prekvapenie to išlo dosť rýchlo a na niektorých rovinatejších úsekoch dokázal fatbike predbehnúť skialpinistov. Ich pohľady určite stáli za tú námahu. 10-rýchlostná prehadzovačka Shimano Deore perfektne radila aj v mraze a pod hrubou vrstvou snehu a ľadu. Posledné metre už boli náročnejšie lebo cesta bola menej "prešliapaná". Teraz prišla na rad tá zábavnejšia časť. Zjazd. Na lyžiarskej zjazdovke bol umelý sneh rozbitý na hrudy veľkosti tenisovej loptičky. Poriadne som to rozbehol a v momente sa tátoš pretransformoval na vznášadlo. Všetky menšie nerovnosti boli doslova pohltené kolesami a pri rýchlosti nad 25 km/h to bol iba prelet nad povrchom. Na "vlnkách" nebol problém zdvihnúť obra bunny-hoppom trochu do vzduchu. Po tejto zbesilej jazde som si uvedomil, že okrem "driftov" pred fotografom som sa vôbec nedotkol bŕzd, vlastne som nonstop "dupal" do pedálov. V podstate som ani nerozmýšľal nad stopou - môj "parťák" mi každú chybu s radosťou odpustil.

Zjazd na fatbike

Teraz bola v pláne ďalšia úloha - nájsť jeho limity. V súhrne som zistil, že hore kopcom sa dá ísť po 10 - 15 cm prašane a dole kopcom znesie obézny bike výrazne viac. Čo sa technickej stránky týka, je robený "sparťanským" štýlom. Kalifornská firma SE Bikes zverila väčšinu komponentov do rúk Shimana. Nájdeme tu 2x10 prevodov ovládaných šaltrom Deore s technológiou Shadow. Obrovské kolesá drží na mieste 12mm pevná osa (vzadu) a rýchloupinák pre rýchlejší transport vpredu. Brzdia ich hydraulické kotúčové brzdy M395, ktoré sú veľmi spoľahlivé a hlavne jednoduché. Kľuky s dutou osou, hlavové a stredové zloženie sú od legendy, FSA.Všetko je robené s dôrazom na jednoduchosť = minimum komponentov na ktorých sa môže v extrémnych podmienkach niečo pokaziť.

V skratke -  jedna báseň až na to šliapanie do pedálov (kto by to čakal!) Našťastie je u nás v predajni k dispozícii aj hybrid verzia s 250W elektromotorom Bosch od Nemeckého výrobcu Cube. Ak máte nejaké to € nazvyš, na vybláznenie sa je to výborná investícia (či už hybrid alebo klasika) - v ponuke máme napr. Cube Nutrail.

Prípadne si môžete zapožičať Fatbike v našom obchode...

Maťo Maličký
sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia