Kategórie
 
 
 
 
 

Test Icebreaker Cool-Lite - vlna, ktorá rýchlo schne a v lete chladí

Test Icebreaker Cool-Lite - vlna, ktorá rýchlo schne a v lete chladí

Veľa zákazníkov sa nás v Sportrysy pýta, aké tričká si zbaliť do batohu v lete na dlhšie, viacdňové treky. Základná požiadavka je jasná: mať ich čo najmenej, ale zároveň nechodiť v prepotenom.

Pri vyšších teplotách a záťaži je bežné, že v priebehu dňa človek vystrieda aj 2-3 prepotené tričká. Po 2 dňoch nosenia väčšinu tričiek zo syntetiky už nepríjemne cítiť. A predstava, že v takýchto tričkách šliapete ešte ďalšie 4 dni, nie je veľmi lákavá. Ako to riešiť? Zbaliť si do batohu 10 tričiek? Kto to má nosiť na chrbte? Ideálne riešenie je niekoľko rýchloschnúcich tričiek, ktoré ani po dlhšom nosení nesmrdia. Tu prichádza na scénu značka Icebreaker s merino vlnou v podobe materiálu Cool-Lite.

Cool-Lite - osobná klimatizácia aj v tom najteplejšom počasí

Materiál Cool-Lite je zmesou dvoch prírodných vlákien - merino vlny a TENCELu (rýchloschnúce celulózové vlákna zo stromu eukalyptus). Spojením týchto dvoch vlákien vznikol prírodný materiál, ktorý výborne funguje pri vysokých teplotách a pri športe. Merino reguluje telesnú teplotu a vďaka antibakteriálnym vlastnostiam ani po dlhšom nosení nesmrdí. TENCEL rýchlo odvádza od tela pot a zostáva chladným. Práve vďaka spojeniu týchto dvoch unikátnych vlastností Cool-Lite chladí o 40% lepšie ako čisté merino a vlhkosť odvádza 3-krát rýchlejšie. Materiál je veľmi ľahký, príjemný na dotyk, neškriabe a je maximálne priedušný.  Značka Icebreaker z materiálu Cool-Lite ponúka hlavne tričká (základnú vrstvu).

 

Test v teréne: 8-dňový trek v Nórsku

Podľa vlastností udávaných výrobcom sa javí materiál Cool-Lite ako ideálne riešenie pre náročnejšiu turistiku v teplom počasí. Ako ale hovorí staré porekadlo: “dôveruj, ale preveruj”. Rozhodli sme sa preto Cool-Lite otestovať a vzali si tričká z neho na 8 dňový trek do Nórska, konkrétne na súostrovie Lofoty.  

Lofoty spájajú to najdokonalejšie, čo príroda ponúka - kopce a more. Hory tu dosahujú výšku maximálne niečo cez 1000 metrov. Keď ale začínate túru na úrovni mora, aj 500 metrový kopec dá riadne zabrať. Zabudnite na dlhé pozvoľné nástupy, poväčšine začínate priamo strmým výšľapom smer vrchol. Výhodou je, že za 2 hodiny sa ocitnete na miestach s tak úchvatným výhľadom, až to vyráža dych. A samozrejme, s tričkom mokrým tak, že ho môžete žmýkať…

Keďže sme na Lofotách plánovali 8 dňový trek so spaním v stane, všetko sme si nosili so sebou na chrbte. Ušetrenie každého gramu, obzvlášť pre nás nežné polovičky, bolo preto kľúčové. Oblečenie sa pretriedilo na nevyhnutné minimum. Finálne zostali každému 3 základné tričká na bežné nosenie: 1x 100% merino tričko s krátkym rukávom, 1x Cool-Lite tričko s krátkym rukávom a 1x merino tričko s dlhým rukávom z rady Icebraker Bodyfit  (zloženie: 96% merino vlna, 4% lycra)

Trek sme podnikli na prelome mája a júna. Lofoty sú známe svojim nepredvídateľným počasím, ktoré sa každú chvíľu mení. Povesť neklamala. Pri príchode nás privítal dážď, hmla, vlhko a teploty okolo 7 stupňov. V priebehu 2 dní sa ale počasie zmenilo na nepoznanie a po zvyšok výletu nás sprevádzala modrá obloha takmer bez obláčika a teploty od 15 do neuveriteľných 30 stupňov na slnku! Spotené tričká sme prezliekali v priemere 2-3krát za deň. Spotené dole, priviazať na batoh a sušiť za pochodu, prípadne v noci v stane. Počas pekných dní bolo na tričko s dlhým rukávom väčšinou teplo, takže sme striedali 2 merino tričká s krátkym rukávom a dlhý rukáv obliekli keď tak len k večeru okolo stanu.

Výsledok testu

Nebudem klamať a rovno priznávam, že som na začiatku bola trochu skeptická. Chodiť v 2 tričkách 8 dni v kuse? Bez zápachu? Veď to sa nestihne ani to jedno vysušiť, kým ho bude znovu treba!  O to väčšie bolo však naše prekvapenie. Tričká nielen že sa vysušili v priebehu niekoľkých hodín, prvýkrát som ich začala mierne cítiť až 7 deň nosenia! Obzvlášť rýchle schlo práve triko z Cool-Lite materiálu. Za dve hodiny na batohu bolo úplne suché a dokonca na tele vyschlo ešte rýchlejšie. Poznáte to: je pomerne teplo, fúka vetrík, zhodíte batoh a staviate stan. Spotené tričko zo 100% merino vlny vo vetríku trochu chladilo a teda sme ho hneď prezliekali. Tričko z Cool-Lite nechladilo vôbec a bez problémov vyschlo priamo na tele. Jednoducho značka ideál.

Zhrnutie

Výpočtom pozitívnych vlastností pri materiáli Cool-Lite Icebreaker vôbec nepreháňal. Trička z Cool-Lite sú za nás ideálom do teplého počasia na turistiku i šport. Materiál je veľmi príjemný, nehryzie a neuveriteľne rýchlo schne. A hlavne ho môžete nosiť niekoľko dní v kuse bez obáv z nepríjemného pachu a divných pohľadov okoloidúcich.

PS. Tričko z materiálu Cool-Lite sme skúšali aj pri behaní v horách a taktiež sa výborne osvedčilo. Bolo ľahké, príjemné a priedušné. Keď človek vbehol do tieňa, nepocítil okamžite chlad. Za nás konečne tričko od Icebrekeru, ktoré sa naozaj hodí aj na behanie.

Sabína Smejkalová
Sportrysy team

 
 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia