Kategórie
 
 
 
 
 

Technológia výroby - SUP

Technológia výroby - SUP

Technológia výroby SUP - nafukovacích paddleboardov.

Štandardnou technológiou nafukovacích SUPov je technológia  DROP-STITCH používa ju väčšina výrobcov. Základ plaváka tvorí DROP-STITCH, horná a dolná vrstva spojená množstvom paralelných vlákien.

Podľa počtu použitých vrstiev sa plaváky delia na jednovrstvové a viac vrstvové, ktoré sa podľa spôsobu spájania vrstiev delia na lepené a laminované. Dôležitá pre vlastnosti plaváka je taktiež hrúbka.

JEDNOVRSTVÁ DROP-STITCH KONŠTRUKCIA

Plavák je tvorený jednovrstvovým DROP-STITCHom, na boku je spojený obvykle dvoma vrstvami. Následne je potom na palubu nalepená nášlapná protišmyková vrstva. Jednovrstvový plavák býva ľahký (okolo 10-11 kg), v 10cm (4‘‘) hrúbke a nie je príliš tuhý a preto je vhodnejší skôr pre deti. V 15cm (6‘‘) prevedení je už vo väčšine prípadov použiteľný aj pre dospelých.

DVOJVRSTVOVÁ LEPENÁ DROP-STITCH KONŠTRUKCIA

Štandardným robustným prevedením nafukovacích plavákov je v podstate jednovrstvová konštrukcia, ktorá je doplnená o druhú lepenú vrstvu pre potrebnú tuhosť a zároveň lepšie chráni plavák proti prerezaniu o ostré predmety. Nevýhodou je len vyššia hmotnosť (12-14 kg), ktorá však nie je až tak citeľná.

DVOJVRSTVOVÁ LAMINOVANÁ DROP-STITCH KONŠTRUKCIA

Aktuálnym vývojovým štádiom plavákov vyššej kvality je FUSION technológia alebo proces označovaný tiež ako MSL alebo ESD konštrukcia, ktorý spočíva v tom, že dve vrstvy sú pri výrobe zlisované pod veľkým tlakom bez použitia lepidla. Pri tomto procese dochádza k výraznej úspore hmotnosti vďaka absencii cca 1,5 kg lepidla a výroba má ekologickejší charakter. Vďaka lepšiemu spojeniu oboch vrstiev (nedochádza ku nepatrnému pohybu vo vrstve lepidla) sa dosahuje podstatne vyššia tuhosť a pri použití tenšieho materiálu aj ďalšej úspory hmotnosti. Plaváky majú hmotnosť okolo 10 kg a znesú nafúknutie až do 25 PSI, ktorý tiež ďalej prispieva k ich vyššej tuhosti.

DVOJVRSTVOVÁ HeyTEX DROPSTITCH  KONŠTRUKCIA

Momentálne najšpičkovejším prevedením DROP-STITCH konštrukcie je nemecký materiál HeyTEX , ktorý na rozdiel od štandardných paralelných DROP-STITCH vlákien využíva „chaoticky“ šikmo orientované vlákna, pri ich použití sa dosahuje ešte o triedu lepšia torzná a pozdĺžna tuhosť pri ušetrení na ďalšej hmotnosti. Najširšie používaný cca. 300 litrový plavák vyrobený touto technológiou váži len niečo nad neuveriteľných 8 kg.

3SL FUSION TECHNOLÓGIA

Niektorí dodávatelia používajú kombináciu jedno alebo dvojvrstvového DROP-STITCH s plochými výstuhami (stringers), ktoré sú umiestnené v strede plaváka (zospodu a zvrchu) , prípadne v obvodovom páse. Týmto spôsobom dosahujú veľmi vysokú tuhosť pri zachovaní nízkej hmotnosti plaváka pod 10 Kg.

Pozrite si celú našu ponuku SUP - Paddleboardov.

Prečítajte si tiež: Ako si správne vybrať SUP a FAQ SUP.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia