Kategórie
 
 
 
 
 

Ortovox Haute Route

Ortovox Haute Route

Nemecká spoločnosť ORTOVOX je známa predovšetkým ako značka lavínových bezpečnostných produktov, ktoré sú rokmi preverené, a sú celosvetovo uznávané pre svoju spoľahlivosť a dobrú životnosť. Postupne pridala do svojej ponuky batohy a sofistikované oblečenie zo 100% ovčej vlny. Aj napriek povestnej nemeckej serióznosti sú jednotlivé série oblečenia i batohov farebne výstredné s nádychom zmyslu pre humor.

Ortovox Haute Route

To sa týka aj línie batohov HAUTE ROUTE. Tieto batohy sú primárne určené na zimné využitie. Ale pre mnoho funkcií, ktoré ponúkajú, dajú sa využiť aj počas ostatných ročných období. A tak farebne hravý batoh ORTOVOX HAUTE ROUTE celoročne využívam aj ja. Batoh disponuje dobrou vodeodolnosťou nielen povrchového materiálu, ale hlavne zipsov. Pretože práve tie bývajú najzradnejším miestom pre prienik zrážkovej vody dovnútra. A vodné stĺpce sú potom celé nanič. 

Funkčnosť Ortovox Haute Route 

Pomerne tuhý chrbtový systém O-FLEX-FRAME prakticky rozkladá váhu na boky a ramená. Takže batoh využijem poriadne, nech sa len tak nepovaľuje. A to nielen na prenos osobnej výbavy na jednodňové výlety, ale do neho v pohode naložím aj ťažší nákup po ceste z práce (napríklad 10 krabičiek litrového balenia mlieka a pod.). V letnom období som sa trochu obávala, ako to bude s odvetrávaním chrbta. Pretože batoh má vynikajúcu priľnavosť ku chrbtu, a ja som “teplokrvník“. Bola som príjemne prekvapená, a chrbát som nemala nijeko extra spotený. Myslím, že to bolo spôsobené chrbtovou vypchávkou v tvare písmena U, ktorá udržiavala časť chrbta v určitej vzdialenosti od batohu, a tým umožňovala prísun vzduchu zvrchu. 

Prístup do hlavného úložného priestoru je možný cez zadný zips nachádzajúci sa pod ramennými popruhmi. Priznám sa, že moje predošlé batohy iných nemenovaných značiek takúto vychytávku nemali. Aj preto mi nejaký čas trvalo, kým som si na to zvykla. Celkom sa mi to však zapáčilo, a už by som nemenila. Je to napokon aj praktické. V zimnom období mi po otvorení do vnútra nevniká sneh, a následne mám dobrý prehľad vo veciach, ktoré sú vo vnútri. A dôležitou výhodou je aj to, že ma v prístupe neobmedzujú napríklad snežnice, mačky či paličky uchytené na batohu.

Všetky vonkajšie zipsy majú veľké slučky dobre uchopiteľné aj v rukaviciach. Na batoh sa dajú uchytiť lyže, snowboard, cepíny, stúpacie železá i snežnice. Odoberateľnou súčasťou batohu je i sieťka na prilbu, ktorá sa dá jednoducho uchytiť 4-bodovo zvonku. Batoh je členený na 3 komory vrátane tej najväčšej hlavnej + kapsa na pravom bedrovom popruhu + 2 priehradky na trebárs hocičo a priehradka na hydrovak. Na uchytenie hydrovaku sú v ponuke až 3 ušká. Otvor na vyvedenie hadičky je vtipne označený visačkou s piktogramom pohárika s martini…..pre poniektorých jedincov skvelý pitný režim :)

Keďže som bola maximálne spokojná s batohom HAUTE ROUTE 35 (model 15/16), tak som sa rozhodla, že skúsim aj novú verziu Ortovox Haute Route 35 W. Samozrejme perfektne sadla. Obidva batohy sú okrem rôznej “litráže“ úplne identické, a permanentne na striedačku využité, nakoľko “poletujem s padákom“ na chrbte stále…..okrem toalety a postele :) Batoh HAUTE ROUTE 32 W máme stále v ponuke e-shopu a sietí predajní SPORTRYSY.

Vynovený Ortovox Haute Route 

HAUTE ROUTE 35 (model 15/16) je však nahradený inovovanou verziou, ktorú máme v aktuálnej ponuke. Medzi oboma verziami je niekoľko rozdielov. Ako prvý hneď spomeniem hmotnosť. Staršia verzia váži 1,5kg, nová je ľahšia o 250g. Inovovaná verzia sa volá HAUTE ROUTE 32. Z názvu vyplýva, že batoh by mal mať o 3 litre menší obsah oproti staršej verzii. Osobne mám pocit, že po dôkladnej prehliadke aj napriek rozdielnemu číslu je obsah obidvoch verzií rovnaký. Určite je však opticky štíhlejší oproti staršiemu batohu. Rozdiel je v použitých povrchových materiáloch. Na výrobu staršej verzie bol použitý hlavne nylon, kdežto pri novej verzii je použitý dvojvrstvový nylon v kombinácii spolu s Cordurou®. To znamená, že batoh je ľahší, ale hlavne viac mechanicky odolnejší. Chrbtový systém “sa tvári“ pevnejšie a tuhšie, a doslova núti držať vyrovnaný chrbát. Priehradky, popruhy a úchyty sú až na malé detaily skoro totožné.

Takže pri výbere batohu, ktorý je schopný s ľahkosťou zvládnuť zimné športy i letnú túru, určite nebudem váhať, a opäť siahnem po značke Ortovox

Jaroslava Filasová
SPORTRYSY TEAM

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia