Kategórie
 
 
 
 
 

Kolieskové lyže - tréningový hit leta 2014

Poznáte už kolieskové lyže? Táto novinka umožňuje simulovať tréning na bežeckých lyžiach. Ak chcete poznať ich prínos, nasledujúci článok je určený presne pre Vás.

Spolu s naším kolegom a testerom, Petrom Žiškom, sme pre Vás pripravili predstavenie tohtoročného hitu - kolieskových lyží.

Kolieskové lyže sú podľa Petra nenahraditeľným prínosom v príprave bežeckých lyžiarov. Sám ich využíva pri svojom tréningu. Kolieskové lyže najlepšie simulujú pohyb na lyžiach. Pri pohybe sa zapájajú rovnaké svalové skupiny a pohybová štruktúra je takmer rovnaká.

Kolieskové lyže sú ideálne ako tréningový prostriedok aj pre iné športy. Peter Žiška by ich zaradil do prípravného obdobia, nakoľko sa týmto športom neopotrebúvajú kĺby a športovec rovnomerne zaťažuje veľké svalové partie celého tela.

Jazdiť môžete na asfalte alebo po tráve. Pre začiatočníkov však neodporúčame jazdiť po cestách prvej triedy či akýchkoľvek frekventovaných cestách.

A ako kolieskové lyže vyzerajú? Pozostávajú z pevnej lišty, na ktorej je upevnené viazanie (rovnaké ako na bežkách). Na koncoch lišty sú upevnené kolieska. Tieto sú rozdielnej veľkosti pre klasický alebo korčuliarsky štýl. Biele kolieska bývajú väčšinou rýchlejšie a čierne pomalšie, ale nemusí to byť vždy tak. Peter odporúča pomalšie kolieska, pretože v zjazdoch to veľmi oceňuje.

Rýchlosť jazdy na kolieskových lyžiach môže dosahovať okolo 20 km/h na pomalších lyžiach pri tréningovom tempe. Peter však zdôrazňuje, že rýchlosť závisí od profilu a úrovne bežca. Jeho osobné maximum v zjazdoch je 65 km/h, no je možné dosiahnúť aj vyššiu rýchlosť.

Peter preto zároveň zdôrazňuje, že tento šport je potrebné vykonávať s plnou výstrojou. Dôležitou súčasťou výstroje sú kolieskové lyže, palice, prilba a okuliare proti muškám. 

Ak Vás zaujal tento šport, v nasledujúcich častiach tohto miniseriálu o kolieskových lyžiach Vám predstavíme kolieskové lyže a ich dôležité parametre a odlišnosti jednotlivých typov.

Prečítajte si tiež:

Kolieskové lyže - zoznámte sa!

Podrobný opis jednotlivých častí kolieskových lyží a rozdiely medzi klasickými kolieskovými lyžami a korčuliarskymi kolieskovými lyžami sa dočítate v nasledujúcom článku.

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia