Kategórie
 
 
 
 
 

Kolieskové lyže - zoznámte sa!

V druhom článku o kolieskových lyžiach Vám prinášame popis základných častí kolieskových lyží a ich rozdiely. Dozviete sa tiež, na čo si podľa Petra Žišku (bývalého profi bežeckého lyžiara) dať pri výbere kolieskových lyží pozor.

To, že kolieskové lyže pozostávajú z pevnej lišty, na ktorej sú upevnené kolieska a bežecké viazanie, sme si už povedali v prvej sérii miničlánkov o bežeckom lyžovaní, ktorá má názov "Kolieskové lyže - tréningový hit leta 2014".

               

Viazanie kolieskových lyží

Pred kúpou si pozrite, aké máte viazanie na bežkách a podľa toho si kúpte kolieskové lyže. Môžete tak použiť rovnaký pár topánok na bežky. Ak plánujete jazdiť po asfalte, tak odporúčame zakúpiť si nový pár, pretože pri jazde po asfalte sa Vám zoderie spodok topánok.

Ak plánujete jazdiť aj klasiku a aj korčuliarsky štýl, kúpte si univerzálne kombi viazanie.

Telo kolieskových lyží

Stredová lišta, na ktorej sú upevnené kolieska a viazanie, je vyrábaná z dvoch typov materiálu:

  • hliníková zliatina či dural - materiál, ktorý je lacnejší, no zachováva si dostatočnú kvalitu. Nevýhodou je, že je ťažší a neumožní dostatočne precítiť odrazy.
  • karbón - ak volíte nekompromisnú kvalitu, potom siahnite po tomto pružnom materiáli, ktorý poskytne dokonalý komfort v podobe menších vibrácii, lepšieho držania stopy a lepšieho precítenia odrazu. Ďalším dôležitým aspektom je jeho nízka hmotnosť, ktorú oceníte pri dlhej jazde alebo pri ostrých stúpačkách.

Dĺžka stredovej lišty je rozdielna a záleží od typu lyže. Klasické lyže sú dlhšie približne o 3 - 5 cm oproti korčuliarskym lyžiam, a to kvôli zabezpečeniu vyššej stability pri klasike.

Kolieska kolieskových lyží

Kolieska upevnené na koncoch stredovej lišty sú rozdielne podľa druhu kolieskových lyží. Kolieska sú u klasických kolieskových lyží menšie a širšie a a pri korčuliarskych zasa vyššie a tenšie. 

                                                                 

Životnosť koliesok je tiež rozdielna. Klasické koliesko vydrží veľmi dlho. Jediné, čo budete po čase musieť vykonať, je vymeniť ložiská. U korčuliarskych koliečok je to ale iné - tie nevydržia veľmi dlho. Peter Žiška nakorčuľuje s takýmito kolieskami zhruba 2000 km, kým ich nezoderie. Opotrebenie môžme určiť podľa zodratia povrchovej gumy alebo podľa žmolkov okolo rámu, čo značí, že koliesko čoskoro "odíde" celé.

Rozdiel môže byť okrem veľkosti aj vo farbe koliečok. Biele kolieska bývajú väčšinou rýchlejšie a čierne pomalšie, ale nemusí to byť vždy tak. Peter odporúča pomalšie kolieska, pretože v zjazdoch to veľmi oceňuje.

U kolieskových lyží je jedno koliesko odrazové - to, ktoré umožní "odpychnúť sa" a nedovolí, aby ste sa pri "výšlape" zošmykli smerom dozadu.

Klasické kolieskové lyže

Peter Žiška odporúča na začiatok si osvojiť jazdu práve na týchto kolieskových lyžiach. Je technicky náročnejšia, no omnoho prirodzenejšia a bezpečnejšia ako korčuliarska technika.

Korčuliarske kolieskové lyže

Základný rozdiel v kolieskových lyžiach je predovšetkým v ich kolieskach. Na korčuľovanie sú určené vyššie a tenšie kolieska.

Ak Vás zaujal tento šport, v nasledujúcich častiach tohto miniseriálu o kolieskových lyžiach Vám prinesieme pár praktických rád pri prvom obutí kolieskových korčulí.

                    

Pozrite si tiež:

Kolieskové lyže - tréningový hit leta 2014

To, aký je prínos tejto novinky simulujúcej bežecké lyžovanie, sa dozviete v nasledujúcom článku.

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia