Zimné túry Miloslava Neumana s back country výstrojom

Kategórie
 
 
 
 
 

Zimné túry Miloslava Neumana s back country výstrojom

6. december 2012

Miloslav Neuman známy horolezec, skialpinista a bežkár. O jeho prvej výstroji a skúsenostiach s back country bežkami. Ktoré pohoria a trasy sa mu najviac osvedčili? Aj to Vám tento športovo založený človek prezradí.

Prvú výstroj BC som kúpil v predajni Sportrysy.sk. asi pred desiatimi rokmi, napriek tomu, že som bežky používal dlhé roky a mal som v tej dobe aj slušnú výbavu pre skialpinizmus. Motivovala ma k tomu prvotne chuť zaujímavo využiť čas pred začiatkom skialpinistickej sezóny alebo ak nastala vo vyšších polohách zlá lavínová situácia. Neskôr ma nadchla myšlienka prejsť na lyžiach všetky pohoria Slovenska s vrcholom nad 1000 m n.m.

Backcountry lyže a stúpacie pásy

Prvá BC lyža mala kovovú hranu iba v strednej časti a po skúsenostiach zo skialpinizmu som okamžite začal používať stúpacie pásy. Táto pomôcka pre výstup sa mi mimoriadne osvedčila na všetkých túrach, pri rôznych kvalitách snehu a terénu, dokonca aj pri preliezaní stromov po veternej kalamite. Dobre namazané pásy používam často aj pri zjazdoch. Všetky testy: „ Mazať či použiť pásy?“, skončili v dlhodobom prieskume v prospech pásov.

Šírka backcountry lyží

Čo sa týka šírky lyží – pre väčšinu Slovenských pohorí až 70 mm vpredu. Kto chce vyraziť do Čiech, odporúčam do 55 mm. Je tam podstatne viac strojových stôp. Ja mám pripravené dva páry. 

Backcountry lyžiarky

Prvé topánky som po krátkom čase reklamoval /natrafil som na vadnú sériu podrážok/, ale po výmene som už s obuvou nemal žiadne problémy. Uprednostňujem skôr menej vystužené mäkšie modely backcountry topánok.

Prechod pohorí na bežkách

Ku dnešnému dňu mi zostáva k naplneniu predsavzatia o prechode pohorí prejsť pár hrebeňov so stálym nedostatkom snehu. Posledné zimy sa často vyskytli veľké rozdiely medzi snehovými podmienkami aj blízko susediacich lokalitách. Informácie o výške snehu som si preto zvykol získavať pred plánovanou akciou aj telefonovaním na obecné úrady (ich zoznam je na internete).

Najkrajšie backcountry túru na Slovensku

Môžem povedať, že back country výstroj sa mi veľmi dobre osvedčila prakticky vo  všetkých pohoriach neveľhorského charakteru. Najvydarenejšie túry za posledné roky som absolvoval vo Volovských vrchoch, pri prechode zo Starej Vody cez Zlatý stôl do Rožňavy, a aj v smere západovýchodnom  z Besníka do Košíc. So šťastím sa mi podarilo vystihnúť sneh v Slánskych vrchoch a pred dvoma rokmi absolvovať Malé Karpaty v čase, keď sa na Štrbskom plese nedalo lyžovať. Zaujímavé boli aj prechody Kysuckých a Oravských Beskýd. V  Malej Fatre  sa mi ale podarilo natrafiť aj na zľadovatelé vyfúkané snehy, kde som narazil na hranicu použiteľnosti  svojej výstroje.

 

Článok publikovaný v časopise Krásy Slovenska, 2012

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia