Kategórie
 
 
 
 
 

Turistika alebo beh? Oboje!

3. september 2018
Turistika alebo beh? Oboje!

Pohybujete sa svižne v horách a kombinujete rýchlu chôdzu s ľahkým behom? Možno to ani neviete, ste fanúšik speedhikingu - zrýchleného pohybu v horskom teréne. Ak rozmýšľate, či si kúpiť klasické bežecké topánky, alebo ísť do turistickej obuvi, odpoveďou je unikátna horská topánka Hoka One One Tor Ultra, ktorá kombinuje prednosti bežeckej a turistickej obuvi.

Speed ​​hiking čiže rýchla turistika je čím ďalej populárnejšia horská disciplína.  Po rovinkách a do kopcov chôdzou, z kopca podľa nálady chôdzou alebo behom. Dôraz je kladený na čo najnižšiu hmotnosť vybavenia, aby vás nič nebrzdilo ,preto väčšina ľudí dáva prednosť bežeckému vybaveniu pred klasickým turistickým. Najväčší problém nastane pri správnej voľbe druhu obuvi.

Turistické topánky sú stabilné, odolné, a tie vyššie spoľahlivo zafixujú váš členok .Rovnako majú aj výbornú trakciu na suchom aj mokrom povrchu. Tieto topánky sú stavané na nosenie vačšej záťaže a zabezpečenie stability. Majú však vyššiu hmotnosť a neumožňujú prirodzený priehyb  chodidla ako bežecké trailové topánky, ktoré sú ľahšie, mäkšie, rýchlejšie, ale neponúkajú takú stabilitu a odolnosť. 

 Práve pre tieto vlastnosti ľudia hľadajú kompromis v obutí, aby mohli vyraziť do hôr naľahko, ale aby im obuv poskytla stabilitu, odolnosť a ochranu turistických topánok pri váhe, pohodlí a dynamike bežeckých topánok. Tieto vlastnosti sa podarilo zosúladiť spoločnosti Hoka One One –špecialistom na ultratrailovú bežeckú obuv s vysokým tlmením a nízkou hmotnosťou , v modeli Hoka One One Tor Ultra Hi WP.

Model Tor Ultra  Hi využíva veľmi zaujímavé kombinácie materiálov a konštrukčných prvkov. Základ tvorí pre Hoku charakteristické vysoké tlmenie, ktoré zaistí veľmi mäkký dopad a stlmenie nárazu. Nechýba tradične nízky drop, malý výškový rozdiel medzi prstami a patou. Kolískovitá konštrukcia so zakrivením špičky a paty – Meta-Rocker geometry umožňuje príjemné odvaľovanie pri pohybe .

Samotné tlmenie kombinuje klasickú EVA penu s materiálom nazývaným R-mat. Táto kombinácia sa zvyčajne objavuje u najvyšších bežeckých radov Hoka One One a ponúka optimálny pomer mäkkosti, pružnosti a odolnosti. R-Mat má navyše sám o sebe veľmi slušnú priľnavosť v kamenistom teréne, takže nijako nevadí, že podrážka je u Tor Ultra krytá gumou  Vibram len z časti.

Vibramová podrážka

Guma je na podrážke použitá iba po obvode a v oblasti priečnej klenby. Je tvorená obľúbenou zmesou Vibram Megagrip. Tá sa spoločne s R-matom stará o stopercentnú priľnavosť v sutine, 

na kameňoch alebo v blate. Z hľadiska spoľahlivosti teda nie je Tor Ultra čo vytknúť a jedinou slabinou tejto topánky budú lezecké pasáže alebo ferraty, kde  vysoké tlmenie zníži cit chodidla. Na lesných i horských chodníkoch bude ale Tor Ultra slúžiť bez akýchkoľvek kompromisov.

 

Bežecké topánky s vysokým zvrškom

Unikátnou topánkou robí Tor Ultra zvršok. Je totiž z koža s vodeodolnou membránou eVent, nechýba výrazné pogumovanie špičky a už na prvý pohľad zaujme členkové prevedenie.

Práve vytiahnutie zvršku až nad členok je prvok, ktorý budí najväčší otázky. Topánka je vďaka nemu veľmi pevná a stabilná, takže bude vyhovovať aj bežcom a turistom, ktorí majú problémy s členkom alebo stabilitou pri došliapnutí.  hmotnosť 490 gramov. To je z bežeckého uhla pohľadu vysoké číslo, ale keď si uvedomíte, že je reč o vysokej, koženej a membránovej topánke, je hmotnosť pod polkilovou hranicou úplne skvelá.

Žiadne obavy nemusíte mať ani z pohodlia. Zvršok je v prednej časti dostatočne priestranný, čo ocenia najmä ľudia so širším tvarom priečnej klenby. Šnúrky vedené od úplnej špičky až nad členok sa potom postarajú o to, aby sa dala topánka pohodlne a zároveň pevne utiahnuť pri akomkoľvek tvaru chodidla a priehlavku.

Nepremokavá membrána eVent

Jediné, s čím musíte v prípade zvršku počítať, je nízka priedušnosť, ktorá predstavuje daň za nepremokavé membránové prevedenie. Tor Ultra je ale topánka do náročného horského terénu, kde obvykle nebývajú teploty príliš vysoké, takže by nižšia priedušnosť nemala predstavovať žiadny zásadný problém. V tejto kategórii topánok sa s výrazne priedušnejším zvrškom stretnete len ťažko.

Skúsenosti z Himalájí aj Tatier

Skúsenosti s Hoka One One Tor Ultra majú aj naši elitní horolezci. V máji minulého roku si ju otestovali pri expedícii na Dhaulágirí. (8 161 m) v nepálskych Himalájach. Fotky nám poskytla naša horolezecká legenda Peter Hámor. Podľa jeho slov je táto topánka prepracovaná do detailu s maximálnou mierou komfortu a pohodlia a môže ju iba odporučiť.

Tor Ultra nájde uplatnenie pri horských prechádzkach aj náročných trekoch, ale za zmienku stojí využitie tiež v zimnom období , kedy masívne odpruženie vytvára výbornú termoizoláciu pri styku s podkladom.

Vo Vysokých Tatrách Hoky otestoval aj majster sveta v paracyklistike Jozef Metelka. 

Hoka One One Tor Ultra Hi WP

hmotnosť: 490 g (UK 8,5)

drop: 4 milimetre 

výška tlmenie: 32 milimetrov

membrána : eVent

plusy:

  • extrémne pohodlné a mäkké tlmenie pri zachovaní vysokej stability
  • nízka hmotnosť a skutočnosť, že sa dá v tejto vysokej topánke pohodlne behať
  • nepremokavá membrána a robustný kožený zvršok
  • podrážka z Vibramu Megagrip

mínusy:

  • topánku plnohodnotne využijete hlavne v horách

 

TOR SUMMIT   

 

 

 

 

 

 

Ďalšia outdoorová varianta Hoka One One  je model Tor Summit WP. Má všetky technické vymoženosti Tor Hi ,ale je to nízky model s elegantným koženým zvrškom a samozrejme s e-vent membránou. Svojou prepracovanou  podrážkou s viacnásobnou hustotou  poskytuje maximálne pohodlie a neuveriteľnú tlmiacu schopnosť. S týmto modelom vaše nohy zostanú svieže a rozdiel v únave v porovnaní s inými značkami bude značný. Topánky sú vodeodolné, ale napriek tomu stále maximálne priedušné. Ak ste pripravení rozlúčiť sa s bolestivými nohami, alebo chcete znížiť zaťaženie kolien, je to výborná voľba. 

  • Fit: Stredný až široký
  • vystužený jazyk zabráni vnikaniu kamienkov a nečistôt
  • nepremokavá membrána eVent®
  • priľnavá Vibram® podrážka s okami vo viacerých smeroch
  • nášľap: neutrálny (maximálne odpruženie)
  • Sklon: 4 mm ( špička 26 mm, päta 30 mm)
  • váha: 412 g / polpár (EU 42 2/3)

Technológia R-MAT® - materiál, ktorý sa vyznačuje vysokou mierou pružnosti a odolnosti. Podrážka vyrobená z takéhoto materiálu má vynikajúcu pružnosť a priľnavosť dokonca aj na mokrých povrchoch. Je zárukou vysokej odolnosti, dlhej životnosti a maximálne možnej stability chodidla. 

 

 

 

SPEEDGOAT MID WP

Novinka v jesennej kolekcii Hoka One One je model Speedgoat Mid WP.Je to ¾ zimná varianta  už kultového modelu Speedgoat 2,ktorý má bohaté zastúpenie medzi bežcami na významných utratrailových súťažiach. Použitie membrány SKYSHELL mu však dáva predpoklady aj pre využitie pri speedhikingu.

Zväčšená EVA medzipodrážka optimálne tlmí aj pri nepatrnom zaťažení. Široká platforma zabezpečuje stabilný základ aj v náročnom teréne. Podrážka Vibram MegaGrip Hi –Traction má 5 mm viacsmerné výstupky a poskytuje optimálnu priľnavosť na  rôznom podklade. 

  • Fit: Stredný až široký
  • vystužený jazyk zabráni vnikaniu kamienkov a nečistôt
  • nepremokavá membrána eVent®
  • priľnavá Vibram® podrážka s viacsmernými výstupkami
  • nášľap: neutrálny (maximálne odpruženie)
  • Sklon: 4 mm ( špička 28 mm, päta 32 mm)
  • váha: 358 g / polpár (EU 42 2/3)
 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia