Kategórie
 
 
 
 
 

Test MONTURA CHANGE 93

31. august 2018
Test MONTURA CHANGE 93

Myslím si, že značku Montura netreba nijako extra predstavovať. Presne pred 21 rokmi začala táto talianska spoločnosť produkovať oblečenie pre outdoorových nadšencov. Pred 4 rokmi zaradila do svojej ponuky aj outdoorovú obuv, ktorej predaj sa rozbehol s veľkým úspechom hneď od samého začiatku. Pretože tak ako Montura vyrába oblečenie prepracované do najmenšieho detailu, tak presne detailne prepracované vyrába aj topánky. Z aktuálnej ponuky si určite dokážu vybrať trailoví vytrvalci, rekreační turisti i horolezci pohybujúci sa v náročnom technickom teréne v akomkoľvek počasí.

Mňa zaujal model MONTURA CHANGE 93, ktorý by sa dal s určitými obmedzeniami označiť ako univerzálny.......aj keď my predajcovia “ľahko zneužiteľný“ pojem univerzálny nemáme veľmi v obľube :). MONTURA CHANGE 93 je zameraním prioritne odľahčená approach (prístupová) obuv. Podrážka pozostáva z dvoch materiálovo i farebne diferencovaných zón. Predná zóna s gumenou ochranou na špičke je trošku tuhšia a preto som topánky mohla využiť v pohodičke pri boulderingu. Zadná zóna má vyšší drop a spolu s karbónovou medzipodrážkou poskytuje pomerne slušné tlmenie počas bežnej chôdze po betónovom a kamenistom povrchu po rovine i dolu kopcom. Dezén podrážok nie je veľmi výrazne “traktorový“, ale vďaka usporiadaniu a výške jednotlivých výstupkov sú topánky maximálne priľnavé aj na mokrých kameňoch, a významnou mierou prispievajú k celkom slušnej trakcii. Podrážky topánok zatiaľ celkom dobre odolávajú aj mechanickému zaťaženiu, pretože počas doterajšieho intenzívneho používania som si nevšimla nijaké nadmerné opotrebovanie. A to aj napriek tomu, že mám supinačný nášľap, s ktorým “úspešne“ likvidujem podrážky topánok z vonkajšej strany v pomerne krátkom čase.

Šnurovanie je perfektné. No nielen preto, že sa začína podobne ako na lezečkách od špičky, ale aj preto, že je rozdelené na dve samostatne nastaviteľné zóny pomocou plastového “regulátora“. Túto vychytávku som ocenila po dlhšej chôdzi, keď mi mierne opuchli nohy v oblasti členkov, a potrebovala som povoliť šnurovanie len v jeho vrchnej časti. Jediným drobným negatívom je však pre mňa tvar šnúrok a materiál, z ktorého sú vyrobené. Sú tenké a klzké ako hadíky a po “klasickom“ zašnurovaní sa rýchlo samovoľne uvoľnia. Dá sa to však poriešiť “sofistikovanejším“ šnurovaním, počas ktorého zostanú šnúrky zaviazané tak ako si to predstavujem ja.

Jazyk je prišitý k topánkam nielen v jeho spodnej časti, ale je zafixovaný aj z bočnej vnútornej strany, čo prispieva k tomu, že sa mi spolu s pribúdajúcimi kilometrami počas chôdze neposúva svojvoľne do strán.

Vynikajúcou záležitosťou sú vnútorné vložky. V krabici som mala spolu s topánkami na výber alternatívu pre “normálne“ chodidlá (regular fit) a pre úzke chodidlá (narrow fit). Obidva anatomicky tvarované typy vložiek obsahujú “ kúzelnú“ antibakteriálnu úpravu s použitím vlákien obmedzujúcich tvorbu zápachu.

Topánky sú bez akejkoľvek membrány, čo možno sklame mnohých “goretexových fans“. Mne však vôbec nechýba, keďže zvršok  topánok je čisto syntetický a tak v teplejšom počasí by  bola membrána viac na škodu ako na osoh. Taktiež rýchlejšie vyschnú po neželanom náhodnom zmočení.

Ako milovník “šialených“ farebných kombinácií musím pochváliť dizajnéra, ktorý navrhol neprehliadnuteľný oranžovo modrý variant.......v kopcoch veľmi dôležitá vec :-).

“Hľadanie novej cesty“ je heslo značky Montura. S “trekovkami“ Change 93 budem určite hľadať nové cesty s veľkým potešením :-).

 

Jaroslava Filasová

SPORTRYSY TEAM

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia