Kategórie
 
 
 
 
 

Recenzia - Primaloftové krátke nohavice

5. január 2017
Recenzia - Primaloftové krátke nohavice

Konečne k nám zavítala zima s poriadnou snehovou nádielkou a mrazmi tak, ako sa na zimu patrí. A práve to ma “nakoplo“ k tomu, aby som sa podelila so skúsenosťami a pocitmi z používania krátkych nohavíc. Nie, nebojte sa, “doma sme všetci v poriadku, a na ničom nefičíme“.

Jedná sa totiž o prídavné zatepľovacie kraťasy, ktoré sa obliekajú navrch na softshelové nohavice. Ako zateplenie sa využíva hlavne syntetické polyesterové vlákno Primaloft® rôznych typov a gramáže. Ale v poslednej dobe sa začína uplatňovať aj ovčia vlna. Tento kúsok oblečenia som zaradila po dlhom váhaní do svojho šatníka po prvýkrát až túto zimnú sezónu. A to aj napriek tomu, že zateplené kraťasy “fungujú“ na športovom trhu nejakých pár rôčkov. Úprimne sa priznám, že zo začiatku mi prišli “dosť uleteným zábavným kúskom“. Ale urobila som dobre!

Keďže som “homo exteriér“ a navyše aj “cépečkár“, tak som “gate“ stihla poriadne “prevetrať“ na celodenných potulkách kade tade po kopcoch i počas čakania na vlakovej stanici. Vôbec som pritom nepotrebovala termospodky, ktoré sú pre mňa dosť “traumatizujúcim“ prvkom. Primaloftové krátke nohavice totiž zakryjú najviac exponované miesta, ako sú stehná, boky a kolená + reprodukčné a urologické orgány je takisto vhodné udržiavať v teple. Navyše sú podstatne pohodlnejšie, neobmedzujú ma v pohybe, a vďaka bočným celorozopínacím zipsom si ich môžem kedykoľvek vyzliecť rýchlo “na stojáka“.

V bohatej ponuke e-shopu a predajní SPORTRYSY máme kraťasy značiek Montura, La Sportiva, Ortovox a Vaude. Všetky tieto značky sú fajn, a bolo veľmi obtiažne vybrať si najvhodnejšie.

Montura Ski Race Bermuda

Ako prvé ma zaujali Montura Ski Race Bermuda. Sú strihané jednoducho, ba až “sparťansky“. Majú elastický pás, v tuneli ktorého je vtiahnutá šnúrka na dodatočnú reguláciu. Bočné celorozopínacie zipsy s dostatočne veľkými úchytmi majú na koncoch rôznofarebné označenie. To preto, aby po ich rozpojení nevznikla dilema, že ktorý zips je pravý, a ktorý zase ľavý. Užívatelia, ktorí majú podobné celorozopínacie nohavice už dlhší čas, vedia o čom hovorím. Po nesprávnom zozipsovaní z toho vyjde “žartovný novotvar“. Nohavice nemajú rázporok. Ako zateplenie je použitý Primaloft® Gold 60g. Po oblečení mi boli dĺžkou nad kolená, čo mi nevyhovovalo. 


Tak som vyskúšala ďalšie. La Sportiva Shakkar Primaloft Shorts majú takisto jednoduchý strih, a nemajú rázporok. Pás je elastický, šnúrka na dodatočné stiahnutie je len v prednej časti pásu. Úchyty na bežcoch bočných zipsov sú dosť veľké aj na uchopenie v rukaviciach. Zateplené sú len v prednej a zadnej časti. Bočné panely sú z nylonu so zvýšenou mechanickou odolnosťou. Izolačnou výplňou je Primaloft® Silver najmenšej gramáže 25g. Dajú sa zbaliť do zadného vrecka. Dĺžkou mi však boli len tesne nad kolená, čo opäť nesplnilo moju predstavu.

Ortovox Piz Boe ShortsOrtovox Piz Boe Shorts sa stali ďalším “pokusným králikom“. Dĺžka presne taká, ako som si predstavovala – tesne pod kolená. Majú rázporok, pás je dodatočne nastaviteľný pomocou vtiahnutej pásky so suchým zipsom. Na predných a zadných stehenných paneloch bola na zateplenie použitá strižná vlna zo švajčiarskych ovečiek. Na bokoch a z vnútornej strany stehien sú elastické panely, ktoré majú zvnútra šikovne zatkané Merino®. Dizajnovo sú fakt “vymakané“, a perfektne sedia. Nevýhodou mi však prišli dosť malé úchyty na bežcoch bočných celorozopínacích zipsov.

Takže hľadám ďalej, a už som aj našla! Vaude Waddington Shorts je presne to, čo chcem. Výplň Primaloft® ECO 40g, dĺžka tesne pod kolená, rázporok, dve predné zazipsovateľné vrecká na hocičo, pás nastaviteľný pomocou vtiahnutej pásky so “sucháčom“, dostatočne veľké úchyty na bežcoch všetkých zipsov. Bonusom je “bombový dizajn“ a fakt, že super sedia, a nijako ma neobmedzujú. Na výber som mala modrú a čiernu variantu. Zvolila som čiernu.

Vaude Waddington Shorts

Je síce pravdou, že ako žena by som sa mala rozhodovať skôr pri výbere Primaloftovej zateplenej sukne. Tých máme v našej ponuke naozaj dostatočný výber zo značiek La Sportiva, Dynafit, Craft, Ortovox a Vaude. Dámy, ktoré hľadajú podobný kúsok ošatenia si u nás určite prídu na svoje. Mne osobne však kraťasy vyhovujú viacej…….a určite nie som zo “ženskej populácie“ jediná, ktorá sa takto rozhodla.

Jaroslava Filasová
Sportrysy team

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia