Kategórie
 
 
 
 
 

Prehľad materiálov a technológií - obuv

29. december 2017
Prehľad materiálov a technológií - obuv

Pre obuvníkov je veľkou výzvou vyrobiť topánky pre športovcov, ktoré musia splniť náročné kritéria pre rôzne druhy klimatických podmienok a fyzickej aktivity. Používajú pri tom materiály najvyššej kvality.

 

 

 

CLIMASHIELD™

Priedušná a rýchloschnúca ochranná predná časť obuvi.

 

 

CONTAGRIP®

Tento typ podrážky zaisťuje optimálny záber na rôznorodom povrchu a využíva ideálne kombinácie špeciálnych gumových komponentov s protišmykovými schopnosťami pre špecifické aktivity. Nezanecháva šmuhy na podlahe.

 

 

 

 

CONTINENTAL®

Jedná sa o inovatívnu podrážku vyvinutú v spolupráci dvoch nemeckých spoločností: CONTINENTAL AG, divízia výroby pneumatík a výrobcu obuvi adidas. Technológia výroby pneumatík horských bicyklov bola inšpirácou pre výrobu špeciálnej zmesi podrážky Continental Rubber Compound Plus pre outdoorovú obuv a Continental Traction Compound pre bežeckú obuv. Obidve zmesi poskytujú až o 30% väčšiu priľnavosť na suchom i mokrom povrchu.

 

CROSLITE™

Je to patentovaný materiál, z ktorého sa vyrába obuv značky CROCS™. Jedná sa o extrudovanú syntetickú živicu. Nie je to žiadna umelá hmota a ani guma! Croslite™ vzniká podobne ako popcorn. Pri vystavení materiálu určitej teplote vznikne ľahká nafúknutá hmota, ktorej bunky sú uložené tak husto vedľa seba, že materiál do seba nepustí žiadne baktérie. Je tak prirodzene antibakteriálny. Má výnimočnú schopnosť tlmenia nárazov počas chôdze. Výnimočná je aj tvarová stálosť tohto materiálu. Je zdravotne nezávadný oproti napodobeninám, ktoré častokrát obsahujú ftaláty.

 

 

EVA

Etylén + vinyl +  acetát. Táto ľahká pružná hmota sa používa na výrobu vstrekovaných medzipodrážok na obuvi. Slúži na tlmenie nárazov počas chôdze.

 

 

 

GORE-TEX®Surround™

Inovatívna technológia používaná pri výrobe obuvi,  ktorá zabezpečuje veľmi vysokú priedušnosť pri  zachovaní trvanlivej vodotesnej ochrany celého  chodidla. Vhodná pre obuv používanú na veľmi intenzívne  aeróbne aktivity aj v teplejších klimatických podmienkach.

 

 

GRIPEX™

Vlastné pomenovanie podrážky z vulkanizovanej gumy spoločnosti MAMMUT. Vyrába sa niekoľko typov rôznej tvrdosti s rôznymi dezénmi, na rôzne outdoorové  aktivity pre rôzne klimatické podmienky.

 

LITERIDE™

Kolekcia značky CROCS™ s inovatívnou pätkovou stielkou "zabudovanou" v podrážke CROSLITE™. Je o 40% mäkšia a o 25% ľahšia v porovnaní s klasickou penou.

 

 

 

 

ORTHOLITE®

Vložka do obuvi s týmto označením kombinuje špeciálnu penu ORTHOLITE® s pätnou časťou EVA. Zabezpečuje suché a komfortné prostredie pre chodidlo a takisto lepšie odpruženie počas dlhodobého používania. Je vyrobená z recyklovanej gumy, takže zbytočne nezaťažuje životné prostredie.

 

 

SALOMON QUICKLACE™

Minimalistická ale silná šnúrka umožňujúca utiahnutie topánky jedným pohybom. Jednoduché zašnurovanie + rýchle rozšnurovanie = rýchlošnurovanie.

 

 

 

VIBRAM®

Spoločnosť VIBRAM® bola založená v roku 1937 so špecializáciou na výrobu podrážok z vulkanizovanej gumy na rôzne outdoorové aktivity do najrôznejších klimatických podmienok. Názov je odvodený od vynálezcu a zakladateľa spoločnosti – Taliana menom Vitale Bramani.Existuje niekoľko stoviek druhov podrážok s týmto označením, ktoré disponujú rôznou tvrdosťou a majú rôzne dezény. Podrážky vyrobené pod hlavičkou VIBRAM® používajú mnohí výrobcovia outdoorovej obuvi, pretože sa vyznačujú dlhou životnosťou a sú zárukou kvality.

 

 

 

OUTDRY®

OutDry® je inovatívna technológia na nepremokavú obuv, odevy a batohy. Vďaka patentovanému procesu tepelného spojenia je vodotesná a zároveň paropriepustná membrána priamo spojená s vonkajšou vrstvou do jedného celku bez použitia nosných laminátov. Vyvinutá a patentovaná talianskou spoločnosťou Nextec srl v spolupráci s Komatsu Seiren co. Ltd.(Japonsko). Technológia OutDry® nie je ďalšou membránou na trhu, ale skutočnou inováciou vo výrobe nepremokavých odevov a obuvi. Vrchná tkanina s technológiou OutDry® nevyžaduje povrchovú DWR úpravu.

 


 

MICHELIN® ALPINE LITE 3970

Podrážka vyvinutá špeciálne pre firmu MAMMUT. inšpiráciou pri vývoji bola zimná rally pneumatika MICHELIN NA00. Jedná sa o kombináciu dvoch rôznych zmesí OUTDOOR EXTREME COMPOUND (OCX) pre lepšiu priľnavosť a EXTREME COMPOUND (OC) pre zvýšenú mechanickú odolnosť. Kombinácia týchto zmesí spolu so špeciálnym dizajnom dezénu zaručuje vynikajúcu trakciu, priľnavosť a maximálnu prispôsobivosť vo vysokohorských, zimných i zmiešaných podmienkach. Ocenená prestížnym medzinárodným ocenením ISPO AWARD 2017.

 

FRIXION®AT

Mäkká a ľahká gumová zmes pre podrážky bežeckej obuvi od spoločnosti La Sportiva. Ideálna na beh po asfalte. Vyznačuje sa dlhou životnosťou.

 

FRIXION®RS

Ultra priľnavá zmes podrážky z vulkanizovanej gumy od spoločnosti La Sportiva pre maximálny výkon pri lezení. Má nízku životnosť.

 

FRIXION®XF

Univerzálna veľmi priľnavá zmes podrážky od spoločnosti La Sportiva vhodná na skalnatý terén.


FRIXION®XT

Gumová zmes od spoločnosti La Sportiva. Spolu s podrážkou Dual Compound ponúka výbornú absorpciu nárazov pri došliapávaní. Vyznačuje sa dobrou trvanlivosťou.


IMPACT BRAKE SYSTEM

Doslovne preložené ako systém nárazovej brzdy. Je to vlastná technológia spoločnosti La Sportiva, ktorá spočíva v dizajne podrážky. Výstupky podrážky sú orientované v protiľahlých šikmých smeroch. Týmto spôsobom sa zvyšuje brzdná sila v priemere o 20% a znižuje sa pôsobenie nárazových síl taktiež cca o 20%.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia