Kategórie
 
 
 
 
 

Prehľad materiálov a technológií - textil

Prehľad materiálov a technológií - textil

Výrobcovia oblečenia a textilných doplnkov pre šport používajú materiály, ktoré zabezpečujú čo najvyšší komfort pre užívateľa. V rôznych klimatických podmienkach a pri rôznych druhoch fyzickej aktivity.


 

 

 

3XDRY®

Multifunkčná povrchová úprava textílií vyvinutá firmou Schoeller®, ktorá prináša vysoký komfort pri nosení. Zostáva zvonku suchá, rýchlo schne, odvádza vlhkosť povrchu tela, a tým udržiava telo v suchu. Textílie s touto technológiou zaisťujú dobrý pocit, jednoduchú starostlivosť a vysoký komfort. Technológia dovoľuje odviesť vlhkosť na povrch vo veľmi krátkom čase. Telo tak zostane suché aj pri veľkej záťaži. Oblečenie zostáva vždy čisté, bez škvŕn od potu. Obsahuje taktiež aktívne antibakteriálne prvky striebra, ktoré zabraňujú vytváraniu nepríjemného zápachu.

 

AJUNGILAK®OTI™ ELEMENT
Izolácia z mikrovlákien 100% polyesteru, ktorou sa lnia spacie vaky, bundy a nohavice značky MAMMUT. Vdaka špeciálnej špirálovej štruktúre a zloženiu si zachováva teplo a rýchlo uvoľnuje vlhkosť pri zachovaní minimálnej hmotnosti.

 



 

BAMBOO
Bambus sa v poslednom období stáva veľmi zaujímavou rastlinou vďaka tomu, že jeho pestovanie je veľmi nenáročné, rýchlo rastie a má takmer dokonalé vlastnosti. Medzi nesporné výhody búnd plnených bambusovým vláknom patrí vysoký stupeň izolácie a perfektná paropriepustnosť. Vlákno absorbuje až 4x viac vlhkosti ako vlákno bavlnené, a odvedie tak prebytočnú vlhkosť a pot. Takisto je antibakteriálne a biologicky rozložiteľné.

 

 


BI-STRETCH 3D LIGHT QUICK DRY
Dvojvrstvový strečový fleece so špeciálnou antipilingovou úpravou spoločnosti MONTURA. Vdaka špeciálnej konštrukcii s 3D mikroštruktúrou je textíia pohodlná a zároven odolná.


 

 

BI STRETCH SUPER LIGHT
Strečová polyamidová tkanina od spoločnosti MONTURA. Je veľmi ľahká (120g/m²), kompaktná, príjemná na dotyk, s vynikajúcou mechanickou odolnosťou. Vodoodpudivá úprava DWR ponúka ochranu pred vonkajšou vlhkosťou a dažďom. Tkanina neabsorbuje vodu a rýchlo schne aj po opakovanom praní.

 



BLUESIGN®standard
Je to medzinárodná norma na ochranu životného prostredia, na bezpečnosť práce a ochranu potrebiteľa. Pôvodne bola vyvinutá švajčiarskou organizáciou špeciálne pre textilný priemysel. Neskôr rozšírila svoju pôsobnosť aj na ostatné odvetvia. Podľa tejto normy sa hodnotí, či počas výrobného procesu nedochádza k prekračovaniu povolených hodnôt emisií CO² vo vzduchu a znečisťovaniu vôd. Konečný výrobok spĺňa prísne požiadavky na bezpečnosť spotrebiteľov na celom svete.

 

CEPLEX®Active
Ceplex® je všeobecné pomenovanie pre všetky membrány a zátery od spoločnosti VAUDE. CEPLEX® Active je trvanlivý PU-záter s vodným stĺpcom 10000mm a paropriepustnosť s hodnotou 15000g/m²/24hod.

 

 

 

COOLMAX®
Špeciálne štvorkomorové polyesterové vlákno, ktoré je vodoodpudivé a nenasiakavé. Vytvára systém, ktorý ultrarýchlo odvádza vlhkosť smerom od kože bez toho, aby samo vlhkosť absorbovalo. Registrované pod obchodnou značkou Invista.

 


 

CORDURA®
Polyamidová tkanina s polyuretánovým záterom, vodoodpudivou teflónovou úpravou, extrémnou pevnosťou a odolnosťou proti oderu. Je 3-krát odolnejšia ako polyester a 2-krát odolnejšia ako nylon.



 

 

CORYLON®
Textília, ktorej základ tvorí 90% recyklovaný polyamid a 10% aramid (žiaruvzdorný syntetický materiál, používaný v leteckom priemysle, pre armádu na výrobu neprestrielných viest a ako náhrada azbestu). Spoločnosť Fjällräven tento materiál používa na exponované časti oblečenia ako sú napríklad kolená a lakte v kolekcii oblečenia Bergtagen. Je extra mechanicky odolný a výnimočne pevný.

 

 

DERMIZAX®

Jedná sa o laminát so sofistikovanou polyuretánovou membránou, ktorá na odvod vnútornej vlhkosti smerom vonku využíva pohybujúce sa molekuly. To znamená, že nevyužíva technológiu mikropórov ako väčšina ostatných membrán. Je úplne vetruvzdorná a odolná voči vonkajším zrážkam. Textília je ľahká, flexibilná a pružná, tzv. 4-smerný streč. Je "roztiahnuteľná" až o 200% bez rizika akéhokoľvek poškodenia. Je ideálnym materiálom pre športové aktivity v náročných podmienkach, vrátane horolezectva a ostatných zimných športov. Producentom je japonská textilná firma Toray Industries Inc.

Vyrába sa v niekoľkých variantoch:

DERMIZAX®

  • vodný stĺpec: 20000mm
  • paropriepustnosť: 10000g/m²/24hod.

DERMIZAX® EV

  • vodný stĺpec: 20000mm
  • paropriepustnosť: 20000g/m²/24hod.

DERMIZAX® NX

  • vodný stĺpec: 20000mm
  • paropriepustnosť: 30000-50000g/m²/24hod.

 

 

DOWN
Prírodná výplň zo zmesi peria a prachového páperia z husí alebo kačíc. Na výrobkoch sa označuje pomer a plnivosť. Napríklad označenie pomeru 90/10 znamená, že výplň obsahuje 90% prachového páperia a 10% peria. Čím “vyššie percento“ prachového páperia, tým je izolácia kvalitnejšia. Plnivosť sa označuje v jednotkách kubický palec (cuin) od 550 až do 900. “Vyššie číslo“ znamená vyšší tepelný komfort. Renomovaní výrobcovia pri výrobe uplatňujú certifikát RDS, ktorý kladie prísne požiadavky na etické zaobchádzanie so zvieratami.

 

DOWNTEK™
Inovatívna nanotechnologická úprava, pomocou ktorej sa jednotlivé pierka potrú vodoodpudivým povlakom, čím by sa mala vyriešiť hlavná nevýhoda nasávania vlhkosti. Neovplyvňuje štruktúru ani farbu izolácie. Počas procesu je plne dodržiavaná norma Bluesign® standard. Ekvivalentom je technológia Hyper Dry.

 

 

DRI™1
Dvojvrstvová technická textília od nórskej spoločnosti NORRØNA SPORT AS. Je mäkká, strečová, ľahká, výborne zbaliteľná s neporéznou (hydrofilnou) membránou. Je 100% vetruodolná. Hodnota vodného stĺpca je 20000mm a paropriepustnosti 20000g/m²/24hod.

 

 

 

DRILITE®
Vlastná textília spoločnosti Mountain Equipment s polyuretánovou membránou s hrúbkou len 13-15 mikrónov. Vodný stĺpec tohto materiálu má hodnotu 20000mm a pomerne paropriepustnosť s hodnotou 20000g/m²/24hod. Textília je ľahká, strečová, odolná a výborne zbaliteľná.

 

 

DRI-RELEASE®
Vývojári spoločnosti Optimer vyvinuli látku, ktorá kombinuje komfort vlny s funkciami syntetických vlákien Dri-Release® a technológiou Freshguard®, ktorá permanentne neutralizuje nepríjemné pachy. Dri-Release® schne 4x rýchlejšie ako vlna, má jemný povrch a prirodzený vzhľad. Nežmolkuje sa, a je farebne stály.

 

 


DRYARN®
Inovatívna priadza vyrobená z extrémne ľahkého mikrovlákna. Prádlo z zhotovené z tohto materiálu má až o 30% nižšiu hmotnosť oproti ekvivalentnému prádlu z polyesteru.


 


DWR
Skratka pre označenie Durable Water Repelent. Vodoodpudivá úprava na báze silikónu alebo fluóru. Nie je to membrána. Jedná sa len o dodatočnú povrchovú aplikáciu pomocou impregnačných sprejov alebo náterov. V poslednej dobe sa však už vyrábajú moderné materiály, ktoré sú veľmi husto tkané so zámerom ako DWR tkanina. Spolu s nanesenou impregnáciou tvoria veľmi kvalitný impregnovaný celok. Impregnácia nie je trvalá. Samotná chemická látka impregnácie po čase vyprchá, prípadne sa odstráni praním. Preto je potrebné pravidelne ju obnovovať.



DYNASTRETCH™
Softshellová tkanina od firmy Dynafit. Je 4-smerne strečová, odolná voči oderu, vetruodolná, s vodeodpudivou úpravou.
 



DYNA-SHELL™ULTRA LIGHT
Textília utkaná zo špeciálne spracovaných mikrovlákien nylonu od spoločnosti Dynafit. Disponuje dobrou
mechanickou odolnosťou aj napriek tomu, že pôsobí jemným dojmom. Je vetruodolná, ľahká a veľmi dobre
zbaliteľná.

 

 

DYNA-SHELL™3-LAYER
3-vrstvový softshelový materiál od firmy Dynafit. Extrémne odolný voči oderu, veľmi dobre zbaliteľný. Je
vodeodolný. Hodnota vodného stĺpca je 20000mm. Má celkom dobrú paropriepustnosť s hodnotou 20000g/m²/24hod.

 

 

ECO-SHELL®
Vlastný vysokofunkčný materiál spoločnosti Fjällräven, ktorý poskytuje úplnú ochranu vo vlhkom počasí a náročných podmienkach. Vonkajšia vrstva je vyrobená z recyklovaného polyesteru. Je impregnovaná bez použitia PFC (fluorokarbóny – environmentálne škodlivé látky). Hodnota vodného stĺpca sa pohybuje v rozsahu 20000-30000mm. Hodnoty paropriepustnosť sú v rozpätí od 20000-26000g/m²/24hod. Spĺňa prísne normy BLUESIGN® standard.

 

FLEX™1
Jednoduchá strečová tkanina od nórskej spoločnosti NORRØNA SPORT AS, ktorá je vodoodpudivá, vetruodolná a zároveň priedušná. Je mechanicky odolná a tvarovo stála aj po opakovanom praní.



 

 

G-1000®
Odolná husto tkaná textília vyvinutá firmou Fjällräven, ktorá je extrémne odolná a rýchloschnúca. Poskytuje ochranu pred komármi a ultrafialovým žiarením. Zmes 65% polyesteru a 35% bavlny najvyššej kvality. Pomenovanie je odvodené podľa škandinávskej expedície do Grónska v roku 1966. Vyrába sa v niekoľkých variantoch:


G-1000®Original / G-1000®Eco
Mechanicky odolný originál

G-1000®Silent / G-1000®Silent Eco
Textília s “nešuchotavou“ úpravou príjemná na dotyk

G-1000®Lite / G-1000®Lite Eco
Ľahká a chladivá textília vhodná na teplejšie počasie

G-1000®Heavy Duty / G-1000®Heavy Duty Eco
Extra mechanicky odolná tkanina vhodná predovšetkým na batohy a na najviac exponované miesta na oblečení ako sú kolená, lakte a pod. Všetky varianty sa môžu voskovať s “Greenland Wax“, čo je vlastne stuhnutá zmes včelieho vosku s parafínom.

 

G-LOFT® SUPREME
Nová syntetická výplň od spoločnosti Fjällräven. Zmes dutých a veĺmi tenkých polyesterových vlákien, z ktorých 10% tvorí recyklovaný polyester. Má špirálovú štruktúru, vďaka ktorej si oblečenie udržiava “loft“ aj po opakovanom stlačení, praní a celkovo dlhodobom používaní. Veľmi rýchlo schne. Táto výplň bola vyvinutá v spolupráci s rakúskou firmou Goldeck Textil.

 

 

GORE-TEX®
Je to registrovaná obchodná značka spoločnosti W.L.Gore and Associates od roku 1969. Používa sa na označenie membrány vyrobenej z extrémne tenkej vrstvy expandovaného polytetrafluóretylénu (teflon). Má hrúbku iba 0,01mm a viac ako 9 miliónov mikropórov na štvorcový palec(2,54cm²). Každý z týchto pórov je približne 20000-krát menší ako najmenšia kvapka vody, a zároveň 700-krát väčší ako molekuly vodnej pary. Minimálna hodnota vodného stĺpca je od 28000mm. Využíva sa pri výrobe odevov a obuvi určenej do nepriaznivých poveternostných podmienok. Vyrába sa niekoľko druhov:

GORE-TEX®Active
Najviac priedušná membrána zo všetkých, určená pre oblečenie na veľmi intenzívne aeróbne jednodňové aktivity. Materiál s týmto typom membrány je mäkký a zbaliteľný.

GORE-TEX®
Univerzál pre najširšie spektrum aktivít.

GORE-TEX®Pro
Oblečenie s týmto typom membrány je určené na viacdňové “extrémne“ aktivity v chladnom prostredí. Materiál je tuhší, menej poddajný a horšie zbaliteľný. Má vynikajúcu mechanickú odolnosť voči oderu.

GORE-TEX®C-KNIT™
Inovatívny 3-vrstvový laminát vážiaci o 10% menej oproti klasickej membráne GORE-TEX®, a má až o 15% lepšiu paropriepustnosť. Je mäkký a celkom dobre zbaliteľný, a aj napriek tomu veľmi odolný.
 

GORE®WINDSTOPPER®
Jedná sa o materiály s membránou vlaminovanou do rôznych druhov textílií. Je to úplne vetruvzdorná, ale zároveň priedušná membrána. Oblečenie je ideálne pre chladné a veterné počasie. Produkty GORE® WINDSTOPPER® sú k dispozícii v širokej škále možností od odľahčených až po produkty s rôznymi úrovňami tepelného komfortu a odolnosti voči oderu.


GORE®WINDSTOPPER®Soft Shell
Kombinuje strednú zatepľovaciu vrstvu s vrchnou, ktorá poskytuje odolnosť voči vetru, chladu a čiastočne voči
zrážkam.Oblečenie je strečové, čiže poskytuje voľnosť pohybu.

GORE®WINDSTOPPER®Active Shell
Oblečenie s touto membránou poskytuje maximálnu paropriepustnosť, a preto je vhodné na intenzívne pohybové aktivity. Je odľahčené bez zatepľovacej vrstvy. Oblečenie je strečové.
 

HIGH PERFORMANCE FIBRE INSULATION
Najnovšia páperová alternatíva od spoločnosti MONTURA. Jedná sa o špeciálne tepelne vyvinuté vodoodpudivé mikrovlákna, ktoré sú mäkké a príjemné ako husie perie. Tieto mikrovlákna sú ošetrené kremíkom pomocou špeciálnej technológie. Materiál má certifikát OEKOTEX 1.triedy. Je recyklovateľný, antibakteriálny a antialergický. Ľahko sa udržiava.

 

 



HIGHPERFORMANCE 3D
Príjemný mäkký bi-strečový syntetický úplet. Vďaka špeciálnej 3D štruktúre vnútornej strany podobnej konštrukcii včelieho plástu je hrejivý, ale zároveň dostatočne priedušný. Je vhodný hlavne pre výrobu funkčnej 2.vrstvy.




HYPER DRY™
Inovatívna nanotechnologická úprava, pomocou ktorej sa jednotlivé pierka potrú vodoodpudivým povlakom, čím by sa mala vyriešiť hlavná nevýhoda nasávania vlhkosti. Neovplyvňuje štruktúru ani farbu izolácie. Počas procesu je plne dodržiavaná norma Bluesign® standard. Ekvivalentom je technológia Downtek.

 


 

ICE FIL®
Funkčný materiál z produkcie juhokórejskej spoločnosti VENTEX, ktorý výrazne ochladzuje pokožku a zároveň ju ochraňuje pred UV žiarením s faktorom 50+. Rozhodujúcou zložkou je xylitol. Chemickou štruktúrou je to prírodný alkoholový cukor z dreva listnatých stromov alebo kukurice, ktorý sa využíva v potravinárskom priemysle a dentálnej starostlivosti. V textilnom materiáli xylitol spôsobuje endotermický proces. To znamená, že chemicky reaguje s telesným teplom a premieňa ho na chlad. Vďaka konštrukcii plochých vlákien sa vlhkosť rýchlo a účinne prepravuje z pokožky na povrch tkaniny, kde sa následne odparuje.

 

MAMMUT ALPINE WOOL
Prírodná izolačná výplň vyrobená zo zmesi jemnej podsady srsti jakov (hovädzí dobytok žijúci v Himalájach) a panenskej ovčej vlny. Jačia srsť sa získava ručným vyčesávaním na jar, a ovčia vlna klasickým strihaním taktiež v jarnom období.


 


MAMMUT DRYtech™
Jedná sa o materiál so 100% polyuretánovou membránou, ktorý poskytuje maximálnu ochranu pred dažďom, snehom a vetrom. Vyrába sa v troch verziách: 2; 2,5 a 3-vrstvovej laminácii. Každá verzia má inú hodnotu vodného stĺpca: 2L – 10000mm, 2,5L – 10000mm, 3L – 20000mm. Odlišné sú aj hodnoty paropriepustnosti: 2L – 10000, 2,5L – 10000, 3L –15000g/m²/24hod. Všetky verzie majú podlepené švy. Na výber je aj strečový variant.

 

 

MAMMUT DRYtech™PREMIUM
Temto materiál poskytuje prémiovú kvalitu, vlastnosti i spracovanie. Laminát so 100% polyuretánovou
membránou disponuje dlhou životnosťou a perfektnou spoľahlivosťou. Vyrába sa v troch verziách:
2; 2,5 a 3-vrstvovej laminácii. Každá verzia má inú hodnotu vodného stĺpca:
2L – 20000mm, 2,5L – 20000mm, 3L – 20000mm. Rozdielne sú aj hodnoty paropriepustnosti: 2L – 10000, 2,5L – 15000, 3L – 15000g/m²/24hod. Samozrejmosťou sú podlepené švy. Na výber je aj strečový variant.

 

MAMMUT DRYtechnology™
Tento materiál so 100% polyuretánovou membránou poskytuje maximálnu ochranu pred dažďom, snehom a vetrom. Vyrába sa v 2; 2,5 a 3-vrstvovej laminovanej verzii. Minimálne hodnoty vodného stĺpca pri všetkých vrstvách sú 10000mm a hodnoty paropriepustnosti 10000g/m²/24hod. Všetky verzie majú podlepené švy. Na výber je aj strečový variant.

 

 

MAMMUT DRYtechnology™Performance
Laminovaný materiál so 100% polyuretánovou membránou. Vyrába sa v 2; 2,5 a 3-vrstvovej laminovanej verzii. Minimálne hodnoty vodného stĺpca sa pohybujú od 10000mm a hodnoty paropriepustnosti od 15000g/m²/24hod. Všetky verzie majú podlepené švy. Na výber je aj strečový variant.

 

 

MAMMUT DRYtechnology™Pro
Odolný laminovaný materiál so 100% polyuretánovou membránou. Vyrába sa v 2; 2,5 a 3-vrstvovej laminovanej verzii. Minimálne hodnoty vodného stĺpca pri všetkých vrstvách sú 20000mm a hodnoty paropriepustnosti od 10000g/m²/24hod. Samozrejmosťou sú podlepené švy. Na výber je aj strečový variant.

 

 

MAMMUT SOFtech™
Softshell kombinuje druhú a tretiu vrstvu oblečenia v jednom. Materiál je pružný, oderuvzdorný a poskytuje ochranu až v 90-tich percentách nepriaznivých poveternostných podmienok. Vyrába sa v dvoch variantoch. SOFtech bez membrány a SOFtech 3L (3-vrstvový) so 100% polyuretánovou membránou.

 

 

MARMOT PreCip®
Revolučná technológia od spoločnosti MARMOT ponúkajúca oblečenie s kvalitnou vodeodolnou
membránu za cenu dostupnú pre nenáročných užívateľov. Minimálna hodnota vodného stĺpca je 10000mm a minimálna hodnota paropriepustnosti 10000g/m²/24hod.

 

 

MARMOT NanoPro™
Technicky najpokročilejší 2,5 vrstvový mikroporézny záter, ktorý je o 43% paropriepustnejší ako predchádzajúce zátery od firmy MARMOT. Hodnota vodného stĺpca je 10000mm a hodnota paropriepustnosti je 17000g/m²/24hod.

 

 

 

MERINO
Vlna Merino je 100% prírodné, priedušné, komplexné proteínové vlákno, ktoré sa dokáže prispôsobiť veľkým teplotným rozdielom. Je veľmi jemné, a má priemer 16 mikrometrov (0,016mm). Pre porovnanie – ľudský vlas má priemer 100 mikrometrov. Je spracované zo špeciálne vyšľachtených oviec žijúcich na Novom Zélande (ICEBREAKER a DEVOLD) a v Austrálii (LASTING). V lete chladí, v zime hreje a vďaka svojmu keratínovému základu neabsorbuje telesné pachy. Je to ideálne prírodné vlákno na funkčné spodné prádlo.

 

 

 

 

 

 

MILLET DryEdge™
100% polyuretánová membrána vyvinutá spoločnosťou MILLET. Zabezpečuje vodeodolnosť, paropriepustnosť a je 100% vetruodolná. Vyrába sa v 2 a 2,5-vrstvovej verzii. Obidve verzie majú rovnaké hodnoty vodného stĺpca 10000mm a takisto rovnaké hodnoty paropriepustnosti 10000g/m²/24hod.
 

MILLET ElementShield™
Softshellový materiál od spoločnosti MILLET. Má výbornú mechanickú odolnosť. Vyrába sa v dvoch variantoch. ElementShield 2L ako 2-vrstvový bez membrány a ElementShield 3L ako 3-vrstvový spolu s polyuretánovym záterom. ElementShield 3L má hodnotu vodného stĺpca 10000mm a paropriepustnosti 5000g/m²/24hod.

MILLET ElementShield™Matrix 3L
3-vrstvový strečový softshellový materiál s nízkou hmotnosťou od spoločnosti MILLET. Je určený na výrobu oblečenia pre široké spektrum aktívnych outdoorových činností. Disponuje vodeodolnosťou s hodnotou 5000mm
a paropriepustnosťou 5000g/m²/24hod. 

MILLET XCS™
Výnimočne mechanicky odolný softshellový materiál od spoločnosti MILLET. Má 4-pásmovú strečovú konštrukciu. Disponuje dlhotrvajúcou vodeodpudivosťou. Vyrába sa v dvoch variantoch XCS 60 a XCS 100.

MILLET Drynamic™
Inovatívna základná vrstva oblečenia značky MILLET. Jedná sa o bezšvový 3-D úplet s hydrofóbnymi vláknami. Podporuje paropriepustnosť, zabraňuje prehriatiu a aktívne udržiava suché telo. Samozrejmosťou je antibakteriálna
úprava Polygiene®.

 

MINI RIP-STOP TORRAY DWR™
Superľahká, vetruvzdorná nylonová tkanina s mini ripstopovou konštrukciou od spoločnoasti MONTURA. Má vynikajúcu odolnosť voči oderu. Oblečenie z tohto materiálu poskytuje ochranu pred vlhkosťou a zrážkami. Látka má trvalú DWR úpravu.

 

 

MINI RIP-STOP WATERPROOF DWR™
Superľahká, vetruvzdorná nylonová tkanina s mini ripstopovou konštrukciou od spoločnosti MONTURA. Má vynikajúcu odolnosť voči oderu. Oblečenie z tohto materiálu poskytuje ochranu pred vlhkosťou a zrážkami. Látka má trvalú DWR úpravu.Hodnota vodného stĺpca je len 600mm a paropriepustnosti 3000g/m²/24hod.

 


 

MOA MANTODRY™
Špeciálna úprava cyklistických dresov Nalini z talianskeho technologického laboratória Moa Sport. Slúži na urýchlenie odvodu vlhkosti, ktorá nestihne byť absorbovaná odevom. Optimalizované syntetické vlákno vykonáva konštantné odparovanie a efektívnejšiu výmenu tepla.

 

 

 

NILIT®AQUARIUS
Špeciálna priadza so zvýšenou schopnosťou odvodu vlhkosti. Nejedná sa o povrchovú úpravu. Táto schopnosť je “zabudovaná“ priamo vo vlákne, a nestráca sa ani po opakovanom praní. Vlákno je vhodné pre oblečenie určené na vysoko aeróbne aktivity.

 

 

ORGANIC COTTON
Organická bavlna je bavlna získaná z geneticky nemodifikovaných rastlín, ktoré sa pestujú bez použitia syntetických agrochemikálií (hnojivá a pesticídy). Tie sú nahradzované prírodnými pesticídmi tvorenými z kombinácií extraktov rôznych rastlín, ktoré sú známe schopnosťou odpudzovať škodcov bavlníkových rastlín. Takisto sú využívaní aj prirodzení nepriatelia škodcov ako sú vtáky, lienky, pavúky, parazitické osy a pod. Ekologická produkcia bavlny zahŕňa aj manipuláciu, skladovanie a v neposlednom rade humánny výrobný proces textílií z tejto rastliny. Najväčšími producentmi a spracovateľmi bavlny sú India, Čína, Turecko a Pakistan.

 

PERTEX®ENDURANCE

Je to ideálny materiál pre použitie tam, kde sa vyžaduje vyššia odolnosť voči kondenzujúcej vlhkosti bez straty plynulého odvádzania vodnej pary smerom von od tela. Textília má trvalú DWR úpravu, vodný stĺpec 1000mm, paropriepustnosť 7000g/m²/24hod. Je 100% vetruodolná, a svojou štruktúrou zabraňuje prenikaniu páperia z výplne odevu.

 

PERTEX®MICROLIGHT
Je to textília s dvojitým tkaním Micro RipStop zo 100% polyamidu. Má dobre vývážený pomer medzi pevnosťou a odolnosťou voči oderu. Je ľahká a jemná. Váha je nižšia ako 60g/m².

 

 

 

PERTEX®QUANTUM
Extrémne ľahká priadza s hmotnosťou cca 35g/m². Má veľmi dobrú pevnosť v ťahu. Je schopná vydržať aj hrubšie zaobchádzanie. Jemnosť tkaniny umožní izolačnej náplni v odeve mať väčší “loft“.

 

 

 

POLARTEC®ALPHA®
Materiál bol pôvodne vyvinutý pre americkú armádu, ktorá požadovala niečo, čo by bolo teplé, vetruodolné, z odolného a rýchloschnúceho materiálu a viac priedušné ako už existujúce izolačné produkty na trhu. Pri samotnom testovaní armádou, Alpha® získala najvyššie výsledky z produktov Polartec®. Vyznačuje sa tým že je schopná poskytnúť teplo bez pridania na hmotnosti, má výnimočnú paropriepustnosť, schopnosť kompresie a schne rýchlejšie ako existujúce tkaniny na trhu. Odev vyrobený z Polartec® Alpha® možno nosiť v "pasívnych" aj v “aktívnych" fázach outdoorových aktivít. Materiál Polartec Alpha izoluje aj keď je mokrý, a je tiež prirodzene odolný voči vetru.

 

POLARTEC®CLASSIC 100, 200, 300™
Ľahký a veľmi hrejivý obojstranne česaný fleece s antibakteriálnou úpravou, vysokou paropriepustnosť a vynikajúcimi izolačnými vlastnosťami. V prevedení s vodeodpudivou úpravou (DWR) odolá aj miernemu dažďu a snehu. Je to rýchloschnúci a mechanicky odolný materiál, ktorý sa vyrába v gramážach 100, 200 alebo 300g.

 

 

POLARTEC®POWER DRY®
Tento materiál transportuje vďaka patentovanej dvojzložkovej konštrukcii minimálne o 30% viac telesnej vlhkosti vo forme vodných pár v porovnaní s pleteninami z jedného vlákna.

 

 

 

POLARTEC®POWER GRID™
Otvorené vzdušné kanáliky v okolí každého segmentu mriežky Polartec® Power Grid™ zjednodušujú odvod nadmerne vyprodukovaného telesného tepla v priebehu aktivít. Vďaka týmto kanálikom je oblečenie skladnejšie a omnoho ľahšie. Kompozitová technológia mriežok má väčší účinok pre odvádzanie potu od tela oproti bežným materiálom.

 

 

POLARTEC®POWER STRETCH®
Textílie sú elastické a majú obzvlášť dobrú paropriepustnosť. Udržiavajú telo v suchu aj pri veľkej námahe, a poskytujú teplo pri nízkej hmotnosti. Mnoho z týchto materiálov má patentom chránenú konštrukciu pletenia pre dva odlišné povrchy. Vonkajší je vetru a oderuodolný, zatiaľ čo vnútorný absorbuje vlhkosť z tela, a udržiava tak nositeľa v príjemnom suchu a teple. Všetky materiály z Polartec® Power Stretch® sú vhodné na nosenie priamo na koži ako prvá vrstva.

 


 

POLARTEC®POWER STRETCH®PRO™
Tvarovo pružný materiál so schopnosťou navrátenia sa do pôvodného stavu vo všetkých 4 smeroch. Strih priliehajúci na telo výborne odvádza vlhkosť, zvyšuje komfort a odolnosť.

 

 

POLARTEC®POWER SHIELD®PRO
Husto pletená, multikomponentná textília, ktorú možno smelo nazvať ako “vytuningovaný SoftShell“. Je ošetrená spoľahlivou povrchovou technológiou, ktorá zabezpečuje porovnateľnú mechanickú odolnosť akou disponuje SoftShell. Takisto má inherentnú schopnosť odpudzovať vodu s parametrom vodného stĺpca 5.000mm. Je však poddajnejšia a priedušnejšia. Vyrába sa v rôznych gramážach.

 

 

POLARTEC®POWER WOOL™
Jedná sa o hybridnú kombináciu merina a syntetického vlákna. Merino má prirodzene antibakteriálnu funkciu a syntetické vlákno zabezpečí tvarovú stálosť aj po opakovanom praní. Výroba je ekologická, pretože tkanina obsahuje minimálne 50% recyklovaných vlákien.

 

 

POLARTEC ®THERMAL PRO®
Tieto materiály sú vyrábané z trvácnych polyesterových vlákien. Majú vysoký stupeň priedušnosti a rýchlo schnú. V zamatovej, v kožušinovej či inej zaujímavej podobe, všetky udržiavajú teplo bez toho, aby sa telo prehrievalo. Majú nízku hmotnosť. Mnoho z týchto textílii má aj vodoodpudivý povlak, ktorý zabraňuje dažďu a snehu preniknúť dovnútra.

 

 

POLYGIENE®
Technológia Polygiene® využíva prírodné strieborné soli (chlorid strieborný) vyrobené z recyklovaného striebra. Strieborné soli majú vysoký antimikrobiálny účinok a bezpečne zabraňujú množeniu baktérii a húb spôsobujúcich nepríjemný zápach. Polygiene® nijako nenarušuje prirodzenú bakteriálnu flóru pokožky a je 100% bezpečný. Technológia Polygiene® spĺňa najnáročnejšie štandardy hygieny a bezpečnosti pokožky. Technológia Polygiene® sa pre svoje vlastnosti využíva aj v zdravotníckych materiáloch, ako sú napríklad sterilné obväzy pre otvorené zranenia. Polygiene® garantuje funkčnosť úpravy po celú životnosť výrobku.

 

PONTETORTO ®TECNOPILE®
Talianska spoločnosť Pontetorto sa stala jednou z najúspešnejších výrobcov fleece materiálov v posledných rokoch, hlavne čo sa týka oblasti výroby microfleece. Veľmi jemný materiál vyrobený z mikrovlákien polyester je známy vďaka svojej rovnomernej hrúbke a kvalite, a ktorý si udržiava tvar aj po viacnásobnom praní.

 

 

PONTETORTO®TECNOSTRETCH®
Jemný zovňajšok, ktorý zvnútra poskytuje dobrú tepelnú izoláciu. Vysoký obsah Lycry® v látke zabezpečuje potrebnú elasticitu a viac pohodlia.

 

 

 

POWERkler™
POWERkler™ je inovatívna textília špeciálne určená na stimuláciu telesných funkcií počas pohybovej aktivity. Materiál pozostáva z 30-tich rôznych minerálov, ktoré prispievajú k optimalizácii telesných procesov ako je krvný obeh a zlepšenie schopnosti tela prenášať kyslík počas fyzickej aktivity. Talianska značka Crazy Idea z tohto materiálu produkuje kolekciu oblečenia určeného pre dlhodobú aktivitu a záťaž.

 


 

PRIMALOFT ®GOLD ACTIVE
Pružný izolačný syntetický materiál so 4-smernou roztiažnosťou. Ideálny pre vysoko aeróbne aktivity, pretože je vysoko paropriedušný, a aj napriek malému objemu poskytuje vynikajúci tepelný komfort. Má vodeodpudivú úpravu.

 

 

PRIMALOFT®GOLD INSULATION DOWN BLEND
Kombinácia 30% ultra jemných polyesterových vlákien a 70% husieho páperia so špeciálnou vodoodpudivou úpravou. Táto výplň poskytuje tepelný komfort podobný plneniu samostatného páperia s hustotou 750cuin.

 

 

 

PRIMALOFT®INSULATION
Je patentované označenie pre zatepľovacie mikrovlákno, ktoré bolo vyvinuté ako syntetická alternatíva husacieho peria vo vojenských spacákoch a zatepľovacích odevoch pre americkú armádu v roku 1983. Tento materiál je dobre zbaliteľný, má nízku hmotnosť, a udržiava teplo aj keď je vlhký. Jeho údržba je jednoduchá.

 

 

PRIMALOFT®INSULATION ECO
Špeciálne navrhnuté polyesterové vlákna, ktoré sú vyrobené zo 60% recyklovaného materiálu a priemyselného plastového odpadu. Tzn., že výroba je ekologická.

 

 

 

PRIMALOFT®SILVER INSULATION DOWN BLEND
Kombinácia 40% ultra jemných polyesterových vlákien a 60% kačacieho páperia so špeciálnou vodoodpudivou úpravou. Táto výplň poskytuje tepelný komfort podobný plneniu samostatného páperia s hustotou 650cuin.

 

 

 

PRO METEO®1L
Veľmi ľahký a zbaliteľný 1-vrstvový materiál od spoločnosti MONTURA, odolný voči vetru, je priedušný a vodeodolný. Hodnota vodného stĺpca je len 600mm a hodnota paropriepustnosti 15000g/m²/24hod. Tkanina neabsorbuje vodu a veľmi rýchlo schne aj po niekoľkonásobnom praní.

 

 

PRO METEO®2,5L
Veľmi ľahký a zbaliteľný 2,5 vrstvový materiál od spoločnosti MONTURA, odolný voči vetru, je priedušný a vodeodolný. Hodnota vodného stĺpca je 15000mm a hodnota paropriepustnosti 15000g/m²/24hod. Tkanina neabsorbuje vodu a veľmi rýchlo schne aj po niekoľkonásobnom praní. Je mechanicky odolná.

 

 

PRO METEO®SPECIAL SHELL FLOCK
Super ľahká polyesterová tkanina s konštrukciou ripstop od spoločnosti MONTURA. Má trvalú DWR úpravu. Na vnútornej strane sa nachádzajú špeciálne 3D body z mikroflísu, ktoré zabraňujú nepríjemnému prilepovaniu tkaniny na kožu.

 

 

 

QUIET REVOLUTION®
Syntetická výplň zložená z polyesteru a polypropylénu od spoločnosti MONTURA. Je ľahká a dobre zbaliteľná.
CELLIANT HEAT®
Najnovšia technológia na báze termo-reaktívnych minerálov, ktoré premieňajú prebytočné sálavé telesné teplo na infračervenú energiu.

 

 

QUIET REVOLUTION PRO®
Exkluzívna sendvičová funkčná konštrukcia od spoločnosti MONTURA. Spodná vrstva absorbuje vlhkosť z potu vo forme pary, premieňa ho na teplo a udržiava suchý vzduch vo vnútri odevu.
CELLIANT HEAT®
Je vrchná vrstva s technológiou na báze termo-reaktívnych minerálov, ktoré premieňajú prebytočné sálavé telesné teplo na infračervenú energiu.

 

 

RIPSTOP
Jedná sa o odľahčenú, väčšinou nylonovú tkaninu s vysokou pevnosťou vyrobená špeciálnou technikou zatkania silnejších vlákien v priečnom i pozdĺžnom smere s odstupom 5-8mm. Mriežkovanie výrazne zvyšuje pevnosť a odolnosť voči pretrhnutiu. Technológia tkania ripstop bola vyvinutá v USA približne v období 2.svetovej vojny.

 

SALOMON ADVANCED SKIN DRY
Pomenovanie vrchného materiálu odevov, ktorý zaisťuje odolnosť voči zrážkam, ale zároveň je priedušný. Jedná sa o viacvrstvový laminát, zvyčajne 2; 2,5 alebo 3-vrstvový. Označenie parametrov je napr. 10K/10K. Prvé číslo označuje hodnotu vodného stĺpca, v tomto prípade 10000mm. Druhé číslo za lomítkom je označenie pre paropriepustnosť, tentoraz 10000g/m²/24hod. Samozrejmosťou sú podlepené švy. Vyrába sa aj v strečovej verzii

SALOMON ADVANCED SKIN WARM INSULATED
Označenie pre izoláciu zo 100% polyesteru rôznej hmotnosti, najčastejšie 60 a 100g/m².

 

 

SENSITIVE CLASSIC 170G
Stredne ľahký strečový úplet s protižmolkovou úpravou vyvinutý talianskou spoločnosťou EUROJERSEY SPA. Špeciálne vlákna Lycra Sport® slúžia pre vynikajúci chladivý komfort na koži počas aktívnej záťaže. Odolná konštrukcia materiálu rýchlo odvádza pot od tela. Textília má špeciálnu úpravu SUN-BLOCK pre vynikajúcu ochranu pred UV žiarením UPF50+.

 

SCHOELLER®DRYSKIN
Firma Schoeller Textil AG so svojou centrálou a výrobou vo Švajčiarsku ako prvá ponúkla inovatívnu elastickú extrémne odolnú textíliu určenú na športovanie v horách. Schoeller® dryskin extrem tkanina je známa extrémne vysokou odolnosťou voči oderu, ktorá je zabezpečená použitím špeciálneho vlákna Cordura®.Je to ideálny materiál na vystuženie najviac exponovaných častí búnd a nohavíc. Úprava NanoSphere® robí tento materiál maximálne odolným voči vode a špine.

 

SCHOELLER®KEPROTEC®
Zosilnený materiál enormne odolný voči oderu a roztrhnutiu vďaka integrovaným kevlarovým vláknam. MAMMUT používa materiál Schoeller®keprotec® ako extra ochranu pre všetky technické Hard a SoftShell nohavice.

 

 

 

SCHOELLER®NANOSPHERE®
Technológia NanoSphere využíva princíp, ktorý v prírode zaisťuje, že niektoré listy rastlín, krídla hmyzu alebo pancier chrobákov zostávajú stále čisté, pretože sa na nich voda ani špina neudrží vďaka ich štruktúre. Povrchy materiálov s touto technológiou dosahujú výnimočnú odolnosť voči premočeniu, špine a mastným substanciám bez straty priedušnosti. Tieto vlastnosti samozrejme napomáhajú extrémne ľahkému čisteniu tohto materiálu. Produkty vyrobené s použitím tejto technológie sú odolnejšie, trvácne, a stále si uchovávajú svoj prirodzený vzhľad. Kombináciou unikátneho materiálu Schoeller®dryskin a technológie NanoSphere® vzniká špine a vodeodolný materiál, ktorý je ideálny pre použitie pri horských aktivitách.



SINGTEX STRETCH PLUS™
Funkčná syntetická textília z produkcie thajskej spoločnosti SINGTEX®. Vyznačuje sa schopnosťou 4-smerného roztiahnutia a zároveň vysokou mierou kompresie. Miera elastickej obnovy je viac ako 80%.


 

SWISSWOOL®
Hrejivá vlna pochádzajúca z regionálnych ovčích fariem vo Švajčiarsku. Jedná sa o prirodzene obnoviteľný zdroj. Pre odevný priemysel sa spracúva vo forme lisovaných plátov, z ktorých sa vystrihujú jednotlivé diely, ktoré sa následne zošívajú spolu s podšívkou a vonkajšou látkou do finálnej podoby jednotlivých kusov odevov. Vlákna ovčieho rúna sú pružné a tvarovo stále. Majú skvelé termodynamické vlastnosti. To znamená, že vlna doslova v lete chladí a v zime hreje.

 

TENCEL®LYOCELL
Tencel®, inak nazývaný aj lyocell (názov generického vlákna), je prírodným materiálom. Vlákno sa vyrába z eukalyptovej, bukovej alebo dubovej celulózy. Výrobný proces je šetrný k životnému prostrediu, recyklácia a opätovné použitie sa využívajú v maximálnej možnej miere. Tencel® efektívne odvádza vlhkosť a dokáže absorbovať o 50 % vody viac ako bavlna. Preto je výbornou voľbou na horúce letné dni alebo pri ceste do teplého podnebného pásma.

 

 

THERMAL SQUARE STRETCH LIGHT ANTIBACTERIAL
Ľahký termo úplet od spoločnosti MONTURA. Na povrchu má micro-grid štruktúru. Z vnútornej strany je mierne zdrsnený pre príjemný pocit priamo na pokožke. Špeciálna antibakteriálna úprava Sanitized® zabezpečuje sviežosť a pohodlie.

 

THERMAL STRETCH LIGHT
Ľahký vysoko funkčný materiál od spoločnosti MONTURA. Vyznačuje sa vynikajúcou "all-way" elastickou tvarovou stálosťou vďaka svojej špecialnej konštrukcii. Z vnútornej strany je mierne zdrsnená, poskytujúca komfort priamo na koži.

 

 

 

THERMOLITE®
Je ľahká tkanina zložená zo špeciálnych dutých vlákien registrovaná pod obchodnou značkou Invista. Poskytuje maximálny tepelný komfort v pomere ku svojej nízkej hmotnosti. Materiál schne rýchlejšie o 20% oproti ostatným izolačným materiálom a o 50% rýchlejšie ako bavlna.

 

 

VINYLON F
Je to pomenovanie extra mechanicky odolnej textílie, z ktorej sú ušité kultové ruksaky Kånken značky Fjällräven. Táto textília je vyrobená z vlákna nazvaného polyvinylalkohol, ktorý má určité vlastnosti podobné prírodným materiálom, aj napriek tomu, že sa jedná o syntetiku.

 

X-STATIC®
Špeciálne vlákna s obsahom striebra, ktoré poskytujú bezkonkurenčnú ochranu a výkonnosť. Princíp je jednoduchý: Ľudský pot je prakticky bez zápachu, ale prirodzene sa vyskytujúce baktérie na ľudskom tele tento pot spotrebúvajú. A to spôsobuje nepríjemný zápach. Vlhkosť z potu v kombinácii so vzduchom spôsobuje, že striebro v X-STATIC oxiduje. Tento proces uvoľňuje pozitívne nabité ionty z vlákna X-STATIC. Kladne nabité ionty striebra sú priťahované k záporne nabitým baktériám. Ionty striebra následne preniknú do bunečnej membrány baktérií a zabránia ich reprodukcii.

 



YKK®
Kvalitné zipsy vyrábané v Japonsku už od roku 1934.

 

 

 

 

POLARLITE je druh flisu, ktorý je ľahký, teplý a poskytuje pohodlie. Používa sa pri oblečeniach, ktoré môžu slúžiť ako základná, stredná a taktiež izolačná vonkajšia vrstva. Je to rýchloschnúci materiál, ktorý poskytuje najvyšší komfort aj pre vaše horolezecké aktivity. Technická, ľahko stlačiteľná a vysoko priedušná tkanina je dokonalým spoločníkom pre outdoorové činnosti.

 

 

K-syntethic- Down - syntetická izolácia, ktorý vytvarajú mikroguličky z dutinkového polyesterového vlákna a ktorá poskytuje maximálny tepelný komfort. Využíva sa ako náhrada umelého peria. 

 

 

 

 

 

K-Shell - vetruodolná, trvanlivá a pružná tkanina s rôznymi softshellovými konštrukciami, ktoré sú vybavené tenkou a stredne hrubou vrstvou izolácie.

Singtex - trojvrstvový softshell s nepremokavou membránou s vodným stĺpcom 10 000 mm a rovnakým parametrom priedušnosti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seamless - bezšvová (seamless) technológia minimalizuje počet švov a eliminuje tak podráždenie pokožky.

 

 

 

 

Power kler - funkčný rýchloschnúcy materiál,  ktorý má navyše mikromasážnu funkciu.

 

 

 

Cloud  Ultimate Down - syntetická izolácia, vytvorené zmesou polyesterových mikrovlákien s vynikajúcimi izolačnými vlastnosťami. Hlavná charakteristika je vodeodolnosť, priedušnosť a tepelný komfort. Materiál je umývaťeľnýv práčke, kompaktný, ľahký a hypoalergénny. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primaloft Down Blend silver - kombinácia 40 % PrimaLoft® ultra jemných vlákien a 60 % vodu odpudzujúceho kačacieho páperia. Teplý rovnako ako 650 ciun páperia, vode odolný, priedušný, zbaliteľný, ľahký, mimoriadne jemný.

PolyDown - Koncept exkluzívnych polyesterových vlákien, ktoré napodobňujú skutočné perie, pričom si zachovávajú takmer rovnaké izolačné vlastnosti. Syntetická izolačná výplň menej citlivá na nepriaznivé počasie. Je umývateľná v práčke, nealergénna a udržuje izolačné vlastnosti. 

 

Clo  Vivo Veluti - revolučná tepelná izolácia, ktorá poskytuje dokonalú rovnováhu medzi priedušnosťou a teplom. 


 

 

Polartec ® Power Fill ™ -  teplá, ľahká izolácia, ktorá je hydrofóbna, rýchlo schnúca a vysoko stlačiteľná. Polartec ® Power Fill  je vyrobený z dutých vlákien, ktoré sú vzájomne spojené procesom, ktorý znižuje dopad na životné prostredie a súčasne poskytuje vynikajúce izolačné vlastnosti a trvanlivosť.


 

 

 

QR Flow - unikátny materiál s exkluzívnym štruktúrou, ktorá reprodukuje prostredníctvom biomimetických technológií prírodné perie. Špecifické umiestnenie očiek z ultra jemných vlákien nastoľuje nový štandard v oblasti inovácií a tepelného výkonov, zaisťujúce najlepší pomer tepla a hmotnosti.

 

 

Rip - Stop Stretch Light DWR - ľahká  strečová nylonová tkanina. Ripstop konštrukcia z vlákien s vysokou hustotou zaručuje vynikajúce mechanické vlastnosti a odolnosť proti oderu. Materiál je vetruodolný, nepremokavý (500 mm vodného stĺpca). DWR je vodoodpudivá povrchová úprava. 

 

 

2,5 layer waterproof - Veľmi ľahký a zbaliteľný 2,5 vrstvový nylonový materiál od spoločnosti MONTURA, odolný voči vetru, je priedušný a vodeodolný. Hodnota vodného stĺpca je 10 000mm a hodnota paropriepustnosti 10 000g/m²/24hod. Tkanina neabsorbuje vodu a veľmi rýchlo schne aj po niekoľkonásobnom praní. Obsahuje DWR úpravu. Je mechanicky odolná.

 

Wicking bistretch Light - Veľmi ľahká 4 cestná nylonová tkanina. Zaručuje, komfort a prijemnu klímu počas vašich športových aktivít. Dobre odvádza pot a je rýchloschnúca. 

 

 

BI- stretch DWR -Odolná vodeodolná 4 cestná polyamidová tkanina. Veľmi odolná na oder a trvácnosť. Dvojkomorová konštrukcia zaručuje maximálny komfort pri nosení. DWR úprava ponúka ochranu pred vonkajšími vplyvmi počasia najmä daždom a navyše rýchlo schne. 

 

Strong Rip-Stop Stretch - 4 cestná tkanina s Ripstop úpravou, ktorá je vodeodolná, rýchloschnúca a priedušná. Maximálne comfortná a zároveň odolná. 

 

 

Easy Fit Stretch WR - 4 cestná tkanina kombinovaná nylonovými a polyesterovými vláknami s asimetrickou ripstop konštrukciou, poskytuje maximálny rozsah pohybu. Odolná a ľáhká na údržbu. Výborné rýchloschnúce vlastnosti spolu s DWR úpravou. 

 

 

Deltapeak - vyvážený, vysoko-funkčný materiál so sofistikovanou kombináciu komfortu a rôznych vlastností potrebných pri športových aktivitách, ako sú nízka hmotnosť a pružnosť. Je určený na celý rad športových aktivít.

 

 

Microfresh - 100% polyesterová tkanina s aktívnou kontrolou priedušnosti. Štruktúra na zadnej strane redukuje kontakt s pokožkou, vďaka čomu je maximálne rýchloschnúca. 

 

 

DryClim -  rýchloschnúce vlákno bez chemických prísad zaručujú príjemný pocit nosenia. Konštrukcia tkaniny umožnuje pocit sucha a comfortu.  

 

 

Stretch Mesh Light - ľahká 4-smerná strečová sieťovina z polyamidu a elastanu. Dizajnovaná pre maximálny komfort a vetranie. Extrémne priedušná.

 

 

 

GORE-TEX ® INFINIUM™ -  to je sofistikovane namiešaný mix známych technológii, ktoré spolu vytvárajú špičkovú výbavu do tých najnáročnejších podmienok. GORE-TEX INFINIUM je látka Windstopper navrhnutá tak, aby boli odevy odolné proti vetru, vode odolné a vysoko priedušné. Kombinácia ochrany a priedušnosti minimalizuje chladivý účinok vetra a zároveň znižuje riziko prehriatia, keď ste aktívny. Odolná vodoodpudivá (DWR) úprava textílií poskytuje ďalšiu vodoodpudivosť. Mnohostranný rad výhod ponúka pohodlie a ochranu pred vetrom, chladom a inými poveternostnými podmienkami

 

Symbol pre značku Ternua, ktorá je svetová priekopnícka značka, ktorá používa recyklované páperie, prírodný materiál a 100% biologicky odbúrateľný, ktorý pochádza z odevov, ktorých predchádzajúce použitie sa skončilo. Vyrobené z organickej bavlny. Vyrobené z látok bluesign®.

 

 

 

 

Tkaniny Warmshell sú vyrobené z kvalitných látok a vyrobené pomocou pokrokovej technológie na dosiahnutie najvyššej úrovne funkčnosti. Pokrok v oblasti vlákien a dokončovacích technológií neustále prináša Ternua nové možnosti. Vynikajúca udržatelnosť tepla bez zvýšenej hmotnosti, rýchle schnutie, vysoká priedušnosť, vynikajúca trvanlivosť, ľahká starostlivosť.

 

Tkanina Shellstretch je elastická pre lepšie prispôsobenie tela, vždy si drží svoj tvar, je odolná a pohodlná. Je navrhnutá tak, aby rýchlo absorbovala pot a odvádzala vlhkosť preč z tela, a má tiež vodoodpudivý povrch. Tkanina Shellstretch je ideálna pre činnosti vyžadujúce úplnú slobodu pohybu. Vďaka tomu je ideálna pre horské športy vyžadujúce úplnú slobodu pohybu.

 

Nová séria Core Core Primaloft kombinuje existujúce materiály Primaloft s novými technológiami; počiatočné produkty sú zlúčené s aerogélom, ktorý používajú vedci NASA v leteckých produktoch. Kremičitý aerogél, ktorý pôvodne vyvinula NASA na použitie v leteckých produktoch, je vysoko porézna štruktúra s nízkou hustotou, ktorá vytvára teplotnú bariéru, ktorá blokuje chlad a teplo. Je prekvapujúce, že aerogél je zložený z viac ako 95% vzduchu, je to najľahší známy známy materiál a jeden z najefektívnejších izolačných materiálov. Izolácia PrimaLoft Gold Insulation s technológiou Cross Core spojuje izoláciu PrimaLoft Gold Insulation s ľahkou technológiou tepelnej ochrany Airgel a dosahuje tak predtým nedosiahnuteľnú úroveň tepla za rôznych podmienok. Izolácia PrimaLoft Gold Insulation s technológiou Cross Core poskytuje až o 52% viac tepla pri rovnakej hmotnosti v porovnaní s izoláciou PrimaLoft Gold Insulation. Obsahuje tiež 35% recyklovaného obsahu po spotrebiteľovi (PCR).

 

Extrémne vodeodolná a priedušná tkanina značky Karpos. Využíva sa pri ergonomických športových odevoch do extrémnych podmienok. Hodnota vodného stĺpca je 20 000mm a hodnota paropriepustnosti 41 000g/m²/24hod.

 

 

Polartec® Delta™ je špecifická technická pletenina vytvorená z hydrofilných a hydrofóbnych priadzí. Kombinácia nasiakavých a nenasiakavých priadzí umožňuje rýchlo odvádzať vlhkosť a súčasne tento proces efektívne reguluje a s pomocou zadržanej vlhkosti vytvára ochladzujúci efekt. Povrch pleteniny je reliéfny, čo vytvára pri styku s pokožkou dostočný priestor pre cirkuláciu vzduchu. Vystupujúce časti materiálu, ktoré sa dotýka priamo pokožky, nasajú vlhkosť a regulujú jej odparovanie. Materiál Polartec® Delta™ podporuje prirodzený spôsob ochladzovania ľudského tela.

 

 Je elastické a ľahké, je však predovšetkým skvelou ekologickou alternatívou - jedná sa o kapokové vlákno , jedinečný materiál, získavaný z plodov stromu, ktorý je v Južnej Amerike veľmi rozšírený. Je to Ceiba pentadra, ktorému sa tiež hovorí vlnovec. Kapokové vlákno sa používa najmä ako vnútorná výplň a je považované za výbornú alternatívu husieho peria. Je ekologicky udržateľné, má mnoho výhodných vlastností, vo svojom vnútrajšku zadržiava až 80% vzduchu , vďaka čomu dobre izoluje, okrem toho je hygroskopické a má preto prirodzené antibakteriálne vlastnosti. Dá sa prať v práčke, pretože tiež odpudzuje vodu rovnako ako v prípade chúlostivých tkanín je však vhodnejšie zvoliť pranie za studena, ktoré nepoškodia vlákna. 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia