Kategórie
 
 
 
 
 

Peter Žiška všetkým rodičom: Lepšie zablatené dieťa ako obézne!

23. júl 2014

Prečítajte si rozhovor so slovenským športovým talentom Petrom Žiškom. Aké má ambície na pretekoch Spartan Race? Ako si buduje svoju kondíciu a čo odkazuje dnešnej počítačovej mládeži a jej rodičom?

Peter Žiška je mladý úspešný športovec, niekdajší slovenský reprezentant v behu na lyžiach. V posledných dvoch rokoch začal svoje ambície orientovať na prestížne prekážkové bežecké preteky Reebok Spartan Race. Peter Žiška je zakladateľom slovenského reprezentačného tímu Reebok Spartan Team Slovakia a my sme jeho hrdým sponzorom.

Obrátili sme sa na Peťa, aby nám zhodnotil doterajšiu skúsenosť s pretekmi Reebok Spartan Race a prezradil niečo zo svojho súkromia.

Ako môžeš posúdiť organizáciu pretekov v Čechách a na Slovensku?

Organizačne lepšie zvládnuté preteky sú v Česku, keďže tam som sa nestretol ešte so zlým značením trate a na Slovensku už 2x. Čo sa týka ostatných organizačných vecí, myslím, že sú na rovnakej úrovni. Obtiažnosť trate hlavne profilom je ťažšia na Slovensku, omnoho ťažšia v porovnaní so západnou Európou.

Ako hodnotíš úroveň organizácie na svojom poslednom preteku vo Valči?

Pre mňa osobne najhoršie zvládnutá organizácia bola vo Valčianskej doline, ale len kvôli značeniu. Myslím že ostatné veci boli zvládnuté, resp. som sa s ničím iným nestretol. Dobrovoľníci nevedeli, kadiaľ ide trať a trať bola zle označená, respektíve označená nebola.

Čo Ti na slovenských pretekoch chýba po Tvojej skúsenosti zo zahraničia?

V zahraničí býva viac vody a blata, ale zase trate sú omnoho ľahšie ako tu. Každé preteky sú špecifické. Nepovedal by som, že mi niečo konkrétne chýba. Každé preteky majú svoje čaro.

Aké ambície máš v Amerike na MS Spartan Race?

Mojim cieľom bolo dostať sa na MS, čo sa mi podarilo a som rád, že som tento cieľ splnil. Chcem hlavne dobehnúť, pretože to budú určite najťažšie preteky. Beží sa tam Beast, čo bude 20+ km a viac ako 35 prekážok, ale vo veľmi ťažkom teréne. Niečo ako vo Valčianskej doline, ale bude to raz také dlhé ako vo Valči. Cieľom je podať svoj maximálny výkon. A ak sa mi pobeží dobre, budem spokojný. Čo sa týka umiestnenia, do TOP 5 by bol pre mňa obrovský úspech.

O čo prídeš, ak by si sa náhodou nezúčastnil ďalšieho preteku vo Vechci?

Ak by som sa zranil, určite by som sa išiel s partiou aspoň pozrieť na tie preteky. Aby som neprišiel o zážitky v stane s kamarátmi :D. Ak by som nepretekal, prišiel by som určite o bežeckú trať. Bude veľmi rýchla. Verím, že bude viac vody a že si pretekári aj zaplávajú. Zrejme by som prišiel aj o 30 angličanov, keďže by som oštep pravdepodobne netrafil.

S bežkami na pretekárskej úrovni si skončil. Venuješ sa ale ešte tomuto športu v súkromí?

V rámci prípravy zaraďujem kolieskové lyže, čo je podľa mňa najlepší tréningový prostriedok okrem behu. V zime, ak bude sneh, určite obujem bežky a pôjdem si zabehať. Tomuto športu sa venujem aj na verejnosti. Trénujem aj deti, takže s nimi som na bežkách dosť často.

A ako je to s Tvojou školou bežeckého lyžovania Nordicacademy? Darí sa Ti? Majú dnešné deti záujem o bežky a športovanie vôbec?

Deti sa na kurzoch veľmi nevyskytujú, skôr dospelí a hlavne tá staršia generácia, ktorá už je rokmi skúseností vyspelejšia a vie, čo je pre telo to najlepšie. Keďže nebol v zime sneh, veľmi sa nedarilo, ale beriem to ako doplnok a zábavu.

Stíhaš popri Tvojom pestrom športovom živote aj školu? Ako sa Ti darí tam?

Externe študujem na doktorandskom štúdiu v Bratislave. Keďže škola je dvakrát do roka jeden týždeň, tak to stíham bez problémov. Od septembra by som mal prestúpiť na internú formu. Čakám ale na rozhodnutie. Ak sa to nepodarí, tak skončím s externou formou, lebo v nej nevidím nejaký zmysel.

Nadchol Ťa okrem bežiek a Sparťanských vytrvalostných pretekov ešte nejaký iný šport, ktorému sa v súčasnosti venuješ?

V takej miere ako bežky a Sparťan, ma nenadchlo nič. Venujem sa ale iným športom, ktoré robím v rámci prípravy na Sparťana. Najviac z nich využívam určite kolieskové lyže. Mám rád aj hory a pohyb v nich. Turistiku ako chôdzu ale veľmi nemusím, skôr po horách behám.

Čo by si odkázal mladým, ktorí pre seba nerobia nič po fyzickej stránke, prípadne tým, ktorí sa odhodlávajú začať so športom?

Rodičom by som odkázal, že je lepšie zablatené dieťa ako obézne. Mnohé deti by chceli ísť niekam, ale prehnaný strach alebo iný blok rodičov im v tom bráni, čo je škoda.

Tie deti, ktoré sú lenivé a nič sa im nechce, nemajú dostatočnú motiváciu, aby šport robili. Preto by ju mali rodičia, učitelia alebo tréneri pre ne vytvoriť.

Tie deti, ktoré šport nebaví, by určite mali robiť niečo iné, čo by ich bavilo. Pretože každý má nadanie na niečo iné a práve to by mal rozvíjať.

Ak už ste sa pre niečo odhodlali, mali by ste pretrpieť ťažké začiatky, neprajnosť a závisť mnohých a až potom príde to, čo zažije málokto.

 

Ďakujeme Petrovi Žiškovi za otvorený rozhovor a veríme, že Vás motivoval k aktivite. Akejkoľvek.

 

Prečítajte si tiež:

Reebok Spartan Team Slovakia 

Oficiálny slovenský tím pretekov Reebok Spartan Race s názvom Reebok Spartan Team Slovakia je najúspešnejší tím v strednej Európe. My v Sportrysy.sk sme hrdí na našich bežcov. Pozrite si zloženie tímu v nasledujúcom článku.

Kolekcia Reebok Spartan Race v Sportrysy.sk

Pozrite si našu kompletnú ponuku oblečenia a obuvi navrhnutú špeciálne na prestížne preteky cez prekážky, Reebok Spartan Race. Celú kolekciu nájdete exkluzívne v predajniach Sportrysy a na eshope.

 

Tím Sportrysy.sk

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia