Kategórie
 
 
 
 
 

Mammut - 155. narodeniny

9. október 2017
Mammut - 155. narodeniny

Keď sa povie mamut, tak všetci určite vieme, že sa jedná o vyhynutého prehistorického “plyšového slona“ z doby ľadovej, ktorý sa nachádzal na jedálnom lístku človeka neandertálskeho …. ten medzičasom tiež vyhynul. Keď sa však povie MAMMUT, tak s určitosťou vieme, že je to švajčiarska outdoorová značka s dlhoročnou tradíciou – est. 1862, Dintikon, Švajčiarsko.

Na začiatku tvorili základ sortimentu iba laná, ktoré sa začali predávať pod značkou MAMMUT, ktorá symbolizovala silu a robustnosť – skrátka ako “zvieratko“ mamut. V roku 1952 spoločnosť vyprodukovala prvé “ľadovcové“ lano vyrobené z nylonovej priadze s pomenovaním “MAMMUT Argenta“. “MAMMUT Dynamic“ sa stalo v roku 1964 prvým lanom, ktoré bolo certifikované medzinárodnou horolezeckou organizáciou UIAA. V roku 1978 boli vyrobené “priekopnícke“ nohavice a bundy s membránou GORE-TEX® pod názvom “Altitude“.

Roku 1981 sa do  sortimentu zaradili spacie vaky a páperové bundy. Prevratnou udalosťou sa v roku 1984 stali nohavice vyrobené z elastickej, extrémne odolnej textílie Schoeller®.

V roku 1989 ponuku obohatili batohy dovtedy vyrábané pod značkou Fürst. V  90.  rokoch sa manažment spoločnosti zaoberal akvizíciou firiem a ich zlúčením do jednej spoločnej – MAMMUT SPORTS GROUP. Najprv to bolo TOKO® (ošetrovacie prostriedky), neskôr pribudol nórsky Ajungilak® (spacáky) a švajčiarsky Raichle® (obuv).

S odstupom niekoľkých rokov ponuku sortimentu rozšírili čelovky Lucido a lavínový vyhľadávač  Barryvox, ktorý bol už v roku 1968 vyvinutý v spolupráci so švajčiarskou armádou. Samozrejme nesmieme zabudnúť na lavínové batohy značky  SNOWPULSE.

 Zakladateľ spoločnosti Kaspar Tanner by sa nestačil diviť, čo všetko sa udialo za posledných 155 rokov - od malej továrne na výrobu lán až po komplexného dodávateľa vysokohorského vybavenia!

1992 - sťahovanie spoločnosti do Seonu, kde má sídlo dodnes.

1994  - MAMMUT zmenil logo na súčasné.

1995 -  na športový trh  bola uvedená kolekcia MAMMUT EXTREME. Neprehliadnuteľná, výrazná modro-oranžová farebná kombinácia sa stala symbolom vysokého štandardu a originálnych inovácií  outdoorového oblečenia.

Pri vývoji novej generácie EIGER EXTREME v roku 2011 sa rozšírila farebná schéma línie. Úspešné spojenie s horou Eiger viedlo k tomu, že všetky čiapky, tričká, mikiny, nohavice, bundy, batohy a topánky z EXTREME  kolekcie dostali mená podľa  miest v jeho bezprostrednej blízkosti. Do ponuky bola zaradená kolekcia “extrémneho“ oblečenia aj pre dámy.

V posledných dňoch bola uvedená  najnovšia generácia MAMMUT EIGER EXTREME na sezónu zima 2017/18. Samozrejme je aj v ponuke e-shopu a kamenných predajní SPORTRYSY.

Nová kolekcia je kompletne prepracovaná. Modely sa vyvíjali doslova “priamo na tele“ jednotlivých športovcov -  ambasádorov značky.  Stephan Siegrist, Dani Arnold, Caro North a David Lama sa podieľali na vývoji a testovaní jednotlivých kusov výbavy priamo v teréne. Použité sú najmodernejšie materiály, ktoré sú robustné, ale zároveň ľahké.

Azda najviac viditeľnou novinkou  je bunda Nordwand HS Thermo Hooded v pánskej i dámskej verzii. Vrchný materiál, superľahký a pružný Pertex®Shield Pro má vodný stĺpec 20000mm. Ako izolácia je použitý Primaloft®Gold Active v kombinácii 100g a 80g.

Ďalej bunda Eigerjoch Advanced IN Hooded v dámskom i pánskom variante s hybridnou výplňou, ktorá má špeciálnu hydrofóbnu úpravu.

Každá nová generácia kolekcie MAMMUT EXTREME bola vždy precízne vyvinutá a testovaná niekoľko rokov pred uvedením na trh. Stále s čoraz nižšou hmotnosťou a vylepšenou ochranou proti nepriaznivému počasiu, ako aj mnohými inovatívnymi funkciami a detailnými riešeniami pomáhajú produkty spoločnosti MAMMUT naplniť vízie mnohých profesionálnych športovcov ……. a nielen ich.

 

 

Jaroslava Filasová
SPORTRYSY TEAM

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia