Kategórie
 
 
 
 
 

Lezenie na Stratenskej Píle

19. február 2019
Lezenie na Stratenskej Píle

Stratenská Píla je malý, ale veľmi dobre prístupný a čoraz obľúbenejší sektor v južnej časti Slovenského Raja - najmä pre začiatočníkov. Kedže sa nam pomaly blíži jar, rozhodli sme sa Vám ho priblížiť a odporučiť na aktívneho trávenie Vášho voľného času. 

Aj keď na skalách sa sporadicky liezlo už dávnejšie, viac lezcov objavilo Stratenskú pílu až po jej preistení Dušanom Leskovjanským a Michalom Sabovčíkom a ďalšími nadšencami  približne pred siedmymi rokmi. Na skalách ešte je potenciál pre niekoľko ciest - v súčasnosti sú v oblasti otvorené tri - štyri projekty. Celá oblasť je rozdelená na tri sektory - Sektor Slon, Sektor Detský Kútik a Skalka pri ceste. Sektor Slon obsahuje 20 ciest - od najľahších obtiažností úrovne V až po projekt s odhadovanou obtiažnosťou XI. Detský sektor v bezprostrednej blízkosti sektora Slon obsahuje 4 cesty obtiažnosti III. Sektor Skalka pri ceste obsahuje ľahké ale obľúbené cesty obtiažnosti IV až VI. Pri tomto sektore je aj možnosť parkovania - bezprostredne pod skalou. Práve preto je tento sektor populárnym cieľom na jednodňový lezecký výlet.

Video Stratenska pila

PRÍSTUP
Stratenská píla sa nachádza v bezprostrednej blízkosti obce Stratená v doline riečky Hnilec v
južnej časti Národného Parku Slovenský raj. Do obce Stratená sa môžete dostať buď z mesta
Poprad cestou číslo 66 smerom na Vernár (vzdialenosť 36 km), alebo cestou číslo 67 z Rožňavy (vzdialenosť 37 km). Pokiaľ pôjdete smerom z Popradu, cca. 100 metrov za dedinou Stratená je potrebné odbočiť vľavo a po užšej asfaltovej ceste pokračovať až k parkovisku cca.800 metrov (viď mapka). Pri ceste z Rožňavy je potrebné hneď po železničnom moste bezprostredne pred dedinou Stratená odbočiť doprava a pokračovať 800 metrov k parkingu. 

Podklady nám poskytol Peter Šimkanin z publikácie Skalky východného Slovenska.

František Bjalončík

SPORTRYSY TEAM

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia