Kategórie
 
 
 
 
 

Hanwag a Lowa - bratia opäť pokope

26. apríl 2016
Hanwag a Lowa - bratia opäť pokope

Hovoria vám niečo mená Hans Wagner a Lorenz Wagner? Nie? Pozrite sa do skrine na značku Vašich trekových topánok. Je možné, že za nimi stojí jeden z týchto nemeckých bratov.

HANs WAGner  a LOrenz WAgner

Tak čo? Už viete o aké značky sa jedná? Bratia sa nezaprú a očividne pri vymýšľaní mien pre svoje firmy na to išli podobne a obaja si zvolili za ich základ vlastné mená. Hans a Lorenz Wganerovci sa narodili koncom 19. storočia neďaleko Mníchova. Ako to bolo bežné v tej dobe, vyučili sa za to, čo robil ich otec i starý otec ­ za obuvníkov. Otec posielal synov počas učňovských rokov “na skusy“ do obuvníckych dielní v blízkom i ďalekom okolí. Naučili sa používať „dvojitý steh“ potrebný na výrobu robustných topánok vhodných do horských podmienok. A tak v roku 1923  stoja otec Johannes a synovia Lorenz, Hans a Adolf pri zrode značky LOWA.

       Rodinný dom Wagnerovcov (zdroj: Lowa.cz)

LOWA: priekopník v každom detaile

V roku 1933 získala továreň bratov Wagnerovcov objednávku na výrobu obuvi pre horských strelcov. Tak začala tradícia výroby špecializovanej na horolezeckú obuv. Z konkurenčného súperenia medzi bratmi sa postupne zrodili značky LOWA – LOrenz WAgner, HANWAG – HANs WAGner a HOCHLAND, brata Adolfa.

Po vojne obnovil Lorenz so svojím nadaným učňom a neskorším zaťom Seppom Ledererom narušenú výrobu a začali sa plne orientovať na výrobu športovej obuvi. Začínali takmer od nuly – bez materiálu, so zastaraným vybavením a s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. Nadviazali spoluprácu s poprednými svetovými horolezcami – Hermannom Buhlom, Toni Hiebelerom, Dr. Herrlingkofferom, Mitsumasu Takadom a ďalšími. Pre potreby expedície na Nanga Parbat (1955) vyvinula LOWA prvú duplexovú expedičnú topánku a stala sa tak v oblasti horolezeckej obuvi svetovým pojmom.

Následne, ako prvá v Európe a celkovo druhá na svete prišla LOWA na trh s plastovým skeletom lyžiarskej topánky s klipsovým zapínaním.

V roku 2002 sa stala LOWA najväčším výrobcom ATC trekingovej obuvi na svete.Trekingová obuv ATC sa vyrába vstrekovacou technológiou, čo umožňuje dosiahnuť nižšiu hmotnosť a väčšiu pozdĺžnu ohybnosť, pri zachovaní priečnej tuhosti. Je to ľahká, pohodlná obuv, určená pre stredne ťažký treking a aktívny pobyt v prírode. Vďaka prepracovanej konštrukcii trekingová ATC obuv LOWA umožňuje bezpečný pohyb aj vo výrazne exponovanom teréne.LOWA nepoľavila vo svojej inovatívnosti ani o milimeter a už viac ako 93 rokov si drží popredné postavenie medzi špičkovými turistickými a horolezeckými topánkami.

Hanwag: od lyžiarok po obuv do najnáročnejších podmienok

Hans si v roku 1921 otvoril vlastnú dielňu a vďaka naučenej technike začal jeho biznis rozkvitať. Postupne rozšíril svoju dielňu aj počet zamestnancov a v roku 1936 vyrobil prvé kožené lyžiarske topánky na zimnú olympiádu v Garmisch­ Partenkirchen. Vo výrobe športovej obuvi Hans pokračoval aj naďalej a dokonca v roku 1970 pod značkou Hanwag vznikla prvá špeciálna lyžiarska topánka pre skialpinizmus s príznačným názvom “Haute Route”. Po Hansovi prebral firmu Hanwag jeho synovec Joseph “Sepp” Wagner a až do roku 2004 sa značka držala v rodine. Keďže Sepp nemal dediča, rozhodol sa značku predať spoločnosti Fenix Outdoor AB zo Švédska. Tak sa Hanwag stal oficálne členom rodiny značiek Fjällräven a  Primus.

Prečo LOWA opäť v Sportrysy?

Lowa je vynikajúca treková obuv, ktorá si vytvorila meno svojimi legendárnymi modelmi. V Európe jednou z najpredávanejších značiek a v oblasti ATC trekingovej obuvi dokonca svetovou jedničkou v počte predaných topánok. Čo stojí rozhodne za pozornosť sú detské goretexové modely, ktoré sa nijak neodlišujú funkčnosťou a materiálom od “dospeláckych” topánok. Získate tak špičkovú nepremokavú detskú turistickú topánku s výborným pomerom cena, výkon, kvalita (vyrobené v Európe) a design. Navyše, juniorské trekingové  topánky robí LOWA až do veľkosti 40, čím sa stávajú výbornou voľbou aj pre dámy.

Ukázať topánky LOWA

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia