Kategórie
 
 
 
 
 

FAQ - SUP

20. jún 2017
FAQ - SUP

Často kladené otázky a odpovede SUP paddleboardov.

Otázky a odpovede SUP:

Je paddleboarding náročný na udržiavanie rovnováhy?

Nie. Jazda na paddleboarde je jednoduchá a aj neskúsený jazdec sa ju naučí rýchlo. Vyberte si najprv pokojnú stojatú vodu na ktorej skoro vôbec nehrozí, že spadnete. Až získate cvik a istotu, môžete sa vypraviť na vodu s vlnami. 

Aký veľký výtlak by mal mať paddleboard vo vzťahu k mojej hmotnosti?

U lacnejších paddleboardov nie príliš tuhej konštrukcie sa odporúča objem vo výške trojnásobku hmotnosti jazdca, pri kvalitných tuhých a ľahkých plavákoch MSL, 3SL konštrukcie postačí k dosiahnutiu dobrých jazdných vlastností aj výtlak s hodnotou dvojnásobku hmotnosti jazdca. Pre rodinné použitie je lepšie vybrať paddleboard s aspoň 260 L výtlaku.

Je potrebné používať pri jazde na paddleboarde špeciálnu obuv?

Nie, nie je, v letných mesiacoch je ideálna jazda naboso. Pre optimálnu priľnavosť a rovnako pre chladnejšie dni je ale vhodné použiť špeciálnu paddleboardovú obuv alebo neoprénovú obuv pre surferov, ktorá zahreje, ale nemusí byť až tak dobre priľnavá. 

Ako vyfúknuť paddleboard?

U väčšiny paddleboardov vzduch vyfúknete stlačením a pootočením gombíka uprostred ventilu čím sa nastaví do otvorenej polohy. Hneď ako v plaváku nie je tlak, jeho zrolovaním vytlačíte zostatkový vzduch. V prípade, že máte elektrickú pumpu, môžete vzduch vysať pripojením hadice k nasávaciemu otvoru pumpy. 

Je potrebné starať sa nejako zvlášť o paddleboard?

Je vhodné ho baliť v suchom stave, zbavený kamienkov, blata, piesku – vydrží dlhšie ak je nepoškrabaný. Občasné umytie nášlapnej vrstvy šampónom odmastí a očistí nášlap a plavák bude lepšie priľnavý. Urobte tak hlavne ak využívate paddleboard aj na opaľovanie. 

Môžem nechať ležať nafúknutý paddleboard celý deň na pláži?

Kvalitný nafukovací paddleboard vydrží zmeny tlaku spôsobené slnečným žiarením. Momentálne nevyužívaný paddleboard je však lepšie nechať v tieni. 

Na aký tlak je potrebné  nafukovať paddleboard?

Každý výrobca udáva odporučený a maximálne možný plniaci tlak pre daný paddleboard. Obvykle je to v súčasnosti v závislosti od použitej konštrukcie - tlak medzi 15 - 25 PSI. Pokiaľ tlak v paddleboarde nedosahuje aspoň 12PSI, plavák je príliš mäkký, neobratný, vratký a pomalý. 

Aké dlhé pádlo by som mal použiť?

V stoji zdvihnite ruku nad hlavu a zavrite dlaň, pádlo by malo dosahovať úroveň výšky vašej zavretej dlane. 

Je lepší nafukovací alebo pevný paddleboard ?

Pokiaľ ste začiatočník a hľadáte väčšiu a stabilnejšiu dosku, vyberte si z ponuky nafukovacích. Oproti pevným doskám sú zbaliteľnejšie a odolnejšie voči poškodeniu o pevné predmety a kamene. Pevné dosky sú naopak vhodnejšie pre skúsenejších jazdcov, pretože vďaka lepšej kĺzavosti vyvinú vyššiu rýchlosť pri pádlovaní. Kvôli svojím rozmerom sú náročnejšie na transport a skladovanie. 

Je nevyhnutné používať poistný popruh (leash)?

Pri jazde na stojatej vode to potrebné nie je, avšak pri jazde na vlnách to nutné je, lebo plavák vám pri prvom páde odnesú vlny, pri jazde na tečúcej rieke alebo vodáckom kanáli odnesie rieka od plaváka skôr jazdca. 

Sú pri jazde na paddleboarde potrebné ochranné pomôcky?

Na divokej vode je potrebná prilba, na plytších a kamenitých miestach sa odporúčajú aj chrániče kolien. Hlavne deťom a slabším plavcom sa odporúča dobre pasujúca a upnutá plávacia vesta.

Môžu sa dlhodobo skladovať nafukovacie paddleboardy v nafúknutom stave?

Áno, paddleboard to bez problémov vydrží. Neodporúča sa však tlakovať na maximálny tlak. V predajniach sa vystavené plaváky fúkajú na cca. 8-10PSI, čím sa predĺži životnosť tesniaceho ventilu.

Prečítajte si aj náš článok Ako si správne vybrať SUP.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia