Ekologický outdoor? Rozhodne Fjällräven

Kategórie
 
 
 
 
 

Ekologický outdoor? Rozhodne Fjällräven

9. apríl 2016
Ekologický outdoor? Rozhodne Fjällräven

Úsilie o minimálny dopad na životné prostredie pri  produktoch i v ľudskom správaní. Outdorové vybavenie s dôrazom na maximálnu životnosť a ekologické materiály. To je švédska značka Fjällräven.

Vylúčenie nebezpečných PFC

Všimli ste si niekedy, ako vám dažďová voda steká po hardshellovej bunde v malých kvapkách? Je to práca impregnácie. Bohužiaľ, najefektívnejšie impregnácie obsahujú perflouorované zlúčeniny známe ako PFC. Jedná sa o zlúčeniny, ktoré sa nielenže extrémne dlho v prírode rozkladajú, ale hlavne sa hromadia v ľudskom tele. Vedci sa domnievajú, že by mohli spôsobovať rakovinu a negatívne ovplyvňovať hormonálny a reprodukčný systém. Čo je najhoršie, PFC sú neuveriteľní cestovatelia. Stopy týchto látok sa dokonca našli v telách ľadových medveďov. A tí podľa zistených informácií, membránové oblečenie nenosia...

V roku 2012 spravil Fjällräven revolučný krok a od impregnácie s PFC ustúpil najprv pri nepremokavom oblečení a od uvedenia letnej kolekcie 2015 zahájil PFC free éru kompletného sortimentu. Čo to znamená pre nás, čo máme takýto produkt v skrini? Približne po každom druhom praní je potrebné si tento kúsok naimpregnovať, aby bol nepremokavý. Impregnujete sprejom, alebo pridaním impregnačného prostriedku do prania. Trocha práce, ale eko efekt obrovský.


Prísľub zodpovednosti voči periu

Fjällräven pracuje s perím už viac ako 40 rokov. U páperových búnd a ostatných páperových výrobkov garantuje, že použité perie pochádza z vtákov voľne chovaných na mäso, bez násilného vykrmovania, šklbania a pod. Aby tento sľub mohol Fjällräven splniť, zaviedol voči svojim dodávateľom peria prísne nariadenia a požiadavky ohľadom kvality života zvierat. A navyše, u každého peria je možné zistiť jeho pôvod. Za tento prístup získal Fjällräven najvyššie ocenenie medzinárodnej organizácie Four Paws, ktorá bojuje za humánne zachádzanie s operenými zvieratami.

Organická bavlna

Fjällräven sa snaží už dlho využívať vo svojich výrobkoch maximum organickej bavlny. Je to hlavne z 2 dôvodov:

  1. Bavlník je jednou z najviac chemicky ošetrovaných rastlín na svete – pri pestovaní je do okolia vypúšťaných množstvo herbicídov a pesticídov
  2. Bavlník sa dnes pestuje hlavne mimo jeho prirodzeného prostredia. To si vyžaduje obrovské množstvo vody, potrebné k jeho pestovaniu.

Revolúciou v tomto smere je kolekcia Fjällräven G-1000 Eco. V nej sa spája organická bavlna a recyklovaný polyester v odolnej tkanine s dlhou životnosťou.

Okrem bavlny Fjällräven používa vo svojich materiáloch napr. bambus, ľan či konope.

Greenland wax: impregnácia z parafínu a včelieho vosku

Pri všetkých produktoch G-1000 sa na ich impregnáciu používa vosk Greenland Wax, ktorého jediné 2 zložky tvoria čistý parafín a včelí vosk. Receptúra je tajná, ale jedná sa o 100% ručnú prácu bez použitia chemikálií.

Ojedinelý prístup k zvieratám

Fjällräven od svojho vzniku tvrdo odmieta nehumánne a kruté zachádzanie so zvieratami, ktorých produkty by mali byť súčasťou ich výrobkov. Každý z jeho dodávateľov musí podpísať Code of Conduct, v ktorom sa dodávateľ zaviaže k plneniu prísnych etických chovných noriem – kvôli tomu žiaden Fjällräven produkt nepoužíva pravú kožušinu, a merino vlna pochádza len z oviec, ktoré nie sú pri chove nijako mrzačené.

Materiály

Pri výbere materiálov je u Fjällräven dôležitá ich rozložiteľnosť v prírode a recyklácia.

Niekoľko základných princípov:

  • výroba s čo najmenšou spotrebou vody, chemikálií a energií
  • v maximálnej možnej miere využívať recyklované, recyklovateľné a organické materiály
  • doprava a logistika s cieľom zanechať čo najmenšiu uhlíkovú stopu
  • v prípade využitia chemikálií v maximálnej miere predchádzať používaniu  toxínov škodlivých chemikálií  a naopak používanie látok, ktoré sú kompatibilné so životným prostredím
  • maximálne využitie zvyškových materiálov.

Medzi outdoorovými značkami je Fjällräven jednou z najekologickejších značiek. Pre nás je to rozhodne vynikajúca outdoorová eko-značka. Fjällräven ponúka funkčné, nadčasové a kvalitné vybavenie s dlhou životnosťou – outdoorové bundy, nohavice, tričká, spacáky, stany, batohy a mnoho iného. Ak siahnete po akomkoľvek produkte tejto švédskej značky, nebudete ľutovať. Rozhodne stojí za vyskúšanie.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia