Kategórie
 
 
 
 
 

E-bike - podvod, alebo vynikajúci pomocník?

6. september 2017
E-bike - podvod, alebo vynikajúci pomocník?

Elektorbicykle sú čoraz obľúbenejšie vďaka elektropohonu, ktorý užívateľovi poskytuje dostatok energie na rôzne vzdialenosti. Aj keď sa cyklistická sezóna pomaly chýli ku koncu, zamysleli sme sa nad ich praktickým využitím.

E-bike - podvod, alebo vynikajúci pomocník? Pri prvom stretnutí s elektrobicyklom sme si všetci položili túto otázku. Aj ja som nechápavo krútil hlavou pri pomyslení, že za mňa bude vykonávať všetku ťažkú prácu motor s batériou. Zaniká pritom celý význam cyklistiky - poriadne si „zamakať“, pravidelne trénovať a udržiavať sa v kondícii. Horská cyklistika je predovšetkým o krásnych výhľadoch, odľahlej samote a tichu v lese a samozrejme o rýchlych zjazdoch. Práve pre tieto "bonusy" je rezervovaná iba pre trénovaných. 

Môj názor sa mi  začal rozplývať, keď ma do kopca obiehala staršia pani. Najprv som nechápal, ako dokáže s takou ľahkosťou a bez zadýchania krútiť hore strmým svahom. O niekoľko desiatok rokov mladšia pani, ktorá jej robila na bicykli spoločnosť, už dávno zosadla a tlačila. Vtedy som videl prvýkrát silu elektrobicykla v teréne. Všetky negatívne názory som zahodil v momente, keď som zbadal úsmev staršej pani.
Potenciál využitia elektrobicyklov je obrovský. Krásy cyklotrás na Slovensku je odrazu možné zdolávať aj so slabou kondíciou, po úraze, či vo vyššom veku. Dokonca aj pravidelní cyklisti využijú motor vo svoj prospech. Čas potrebný na prejdenie cyklotrasy sa môže znížiť až na polovicu, čo umožní vybehnúť na bicykel po práci a domov dôjsť ešte pred zotmením. 

E-bike zachraňuje vzťahy.

Rovnako ako ostatní E-bikeri, aj ja som si našiel využitie vo svoj prospech. Nestal som sa však jeho priamym užívateľom. Motorizoval som ním moju priateľku, čo nám umožňuje bicyklovať spolu. Odrazu ju nemusím čakať každých pár metrov, skôr naopak. V kopcoch stále vedie a motivuje ma k vyšším výkonom. Aby som za ňou stíhal, vyberá si nižší z piatich stupňov výkonu. Dobieham ju iba v zjazdoch, kedy sa prejavuje ženská opatrnosť a chlapská ignorácia pudu sebazáchovy. Jediné negatívum je porážka vlastného ega, keď ma v kopci obieha zadýchaného, pričom nezabudne udeliť uštipačnú poznámku.

Zadýchaný a zahanbený Franišek Bjalončík 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia