Cyklo poradca - 1. Typy bicyklov

Kategórie
 
 
 
 
 

Cyklo poradca - 1. Typy bicyklov

7. jún 2017
Cyklo poradca - 1. Typy bicyklov

Zvažujete kúpu nového bicykla? Radi vám pomôžeme pri jeho výbere. Prečítajte si náš článok aké rôzne typy bicyklov sú v ponuke na bikovom trhu.

V prvom rade je potrebné si ujasniť v akých terénoch sa chceme pohybovať. Cestný bicykel s úzkymi pneumatikami nebude vhodnou voľbou pre tých, ktorí si chcú užívať jazdu v teréne a rovnako horský bicykel nie je správnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rýchlu a svižnú jazdu po asfaltových cestách.

1. Horské bicykle

Svojou robustnejšou konštrukciou sú horské bicykle prioritne určené pre jazdu v terénoch, no ak jazdcovi nezáleží až tak veľmi na rýchlosti, môže horský bicykel používať aj na jazdy po cestách. Široké pneumatiky poskytujú stabilitu, odpruženie zvyšuje komfort a ponúkajú možnosť zdolávať náročné prekážky. Horské bicykle ako napr. Cube AIM SL 2017 sú v súčasnej dobe najrozšírenejšou kategóriou hlavne vďaka svojej univerzálnosti.

Na nenáročné rekreáčne použitie, ako dochádzanie do práce na kratšie vzdialenosti, alebo nenáročné víkendové túry postačí bicykel v cenovej relácii okolo 400€. V cenovej hladine od cca 500€ sú už bicykle vybavené hydraulickými kotúčovými brzdami, väčším počtom prevodov a kvalitnejšími súčiastkami, ako napr. Cube Aim Race 2017. Čím je cena vyššia, tým kvalitnejšie budú použité materiály, technológie a súčiastky. Bicykle v cenách okolo 1000€ už môžme pokladať za bicykle vhodné pre náročných používateľov, napr. Cube Attention SL 2017. V cenách od 1500€ sú už dostupné bicykle s karbónovým rámom ktorý prináša veľmi vysoký komfort jazdy, výborné ovládanie, držanie stopy a dobrý prenos energie, napr. bicykel Cube Reaction GTC 2x 2017. Pretekárske bicykle sa vyskytujú v cenových reláciách od 2000€ a tu už sa veľmi dbá aj na znižovanie hmotnosti, napr. Cube Reaction GTC SLT 2x 2017.

Horské bicykle majú v súčasnosti predovšetkým dva rozmery kolies a to 27,5" a 29". Bicykle s kolesami 27,5" sú vhodné pre ľudí s trochu nižšou postavou, cca do 175 cm a taktiež na jazdy kde sa vyžaduje čo najlepšia manévrovateľnosť. Bicykle s kolesami s veľkosťou 29" sú vhodné pre ľudí s vyššou postavou (cca od 180 cm). Tieto bicykle s väčším kolesom ponúkajú vyšší komfort ako bicykle s menšími kolesami a ich obrovskou výhodou je aj nesmierne široký výber pneumatík. Pre ľudí s nižšou postavou však môžu byť horšie ovládateľné.

Kto si chce užívať jazdu v náročných terénoch a spúšťať sa dolu kopcom krkolomnými svahmi, ten by mal tvážiť kúpu celoodpruženého bicykla ktorý v tomto zmysle znesie vyššiu záťaž a poskytne viac komfortu. U týchto bicyklov však treba rátať s vyššou cenou a náročnejšou údržbou, napr. Cube AMS 100 C:68 race 29 2017.

 

 

 

 

 

 

Podkategórie horských bicyklov:

  • Fatbike - bicykle s extrémne širokými pneumatikami určené na jazdu po snehu, blate, piesku a iných, nie bežných povrchoch
  • All Mountain a Enduro - celoodpružené horské bicykle určené pre jazdu ťažkým terénom. Zdvihy odpruženia sa najčastejšie pohybujú približne v rozmedzí 130 až 160 mm
  • Freeride bicykle - bicykle s ešte vyšším zdvihom odpruženia (približne 150 až 200 mm) do najnáročnejších terénov kde sa veľa zjazduje
  • Dirt - bicykle určené hlavne na skoky a zdolávanie prekážok
  • Zjazdové bicykle - bicykle konštruované výhradne na rýchlu jazdu z kopca

Dámske horské bicykle

Sú osadené rovnakými komponentami ako bicykle pánske, či unisexové, ale majú geometriu a doplnky prispôsobené špecifikám dámskej anatómie. Vďaka nižšiemu umiestneniu vrchnej rámovej rúry umožňujú jednoduchšie nasadanie a zosadanie a taktiež sú kratšie, teda posed na nich je vzpriamenejší a komfortnejší, napr. dámsky horský bicykel Cube Access WLS PRO 2017.

2. Cestné bicykle

Bicykle vhodné výhradne na jazdu po kvalitných povrchoch. Ponúkajú rýchlu jazdu a obvykle nízku hmotnosť. Pre častejšie používanie je dobré, aby takýto cestný bicykel mal aspoň prednú vidlicu karbónovú, lebo lepšie drží stopu a jazda s ňou je pohodlnejšia. Pretekárske cestné bicykle majú celokarbónový rám, 22 prevodov a aerodynamickú geometriu, ako napr. Fuji Transonic LTD 2016.

Fitness bicykle

Podkategóriou sú Fitness bicykle, čo sú vlastne cestné bicykle s rovnými riadidlami a o niečo širšími pneumatikami. Niektoré cestné bicykle majú kotúčové brzdy.

3. Cyklokrosové bicykle

Cyklokrosový bicykel je podobný cestnému, umožňuje však použitie širokých pneumatík a tým pádom i jazdu v určitých terénoch, ako napr. Cube Cross Race 2016.

4. Krosové a Trekkingové bicykle

Krosové a trekkingové bicykle majú obvykle komfortnú geometriu a sú vhodné hlavne na cykloturistiku. Umožňujú jazdu po akýchkoľvek spevnených povrchoch ako asfalt rôznej kvality, poľné cesty či rôzne chodníky, ako napr. KTM L-Race Cross 2017. Na tieto bicykle je možné namontovať široké spektrum doplnkov ako nosiče, blatníky a podobne. Krosový bicykel vybavený na jazdu v mestskej premávke, teda osadený blatníkmi, svetlami prípadne nosičom sa nazýva Trekkingový bicykel.

5. Mestské bicykle 

Bicykle na jazdu po meste na krátke vzdialenosti. K ich výbave väčšinou patria napríklad blatníky, osvetlenie či kryt reťaze. Často majú iba jeden prevod a brzdu v zadnom náboji, prípadne je prevodovka s menším počtom prevodov tiež integrovaná v zadnom náboji. Vyznačujú sa jednoduchou obsluhou aj údržbou. 

6. Freestile a BMX

Bicykle určené do parkov, na rôzne triky a akrobaciu.

7. Elektro bicykle

Bicykle ktoré majú doplnkový pomocný elektromotor. Tento motor má pomocný charakter, teda dodáva časť energie a pomáha zdolávať úseky, na ktoré jazdec vlastnými silami nestačí. Rýchlosť motora je obmedzená do 25 Km/h. Pomocný motor môže byť súčasťou rôzneho typu bicyklov. Napr. Cube Reaction Hybrid HPA Pro 500 2017 alebo Cube Access WLS Hybrid Pro 500 2017
 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia