Kategórie
 
 
 
 
 

Ako správne čistiť páperové a primaloftové bundy?

9. august 2017
Ako správne čistiť páperové a primaloftové bundy?

Ak pri čistení športového oblečenia zvolíte nesprávny postup, môžete stratiť jeho dôležité funkčné vlastnosti. Pripravili sme si pre vás niekoľko rád ako udržať páperové a primaloftové bundy v dobrej kondícii. 

Aj napriek tomu, že leto práve “frčí“ v plnom prúde, tak sa v tomto článku trochu povenujem údržbe izolačných búnd, ktoré nám slúžia v chladnejších obdobiach roka. Čerpať budem z vlastných overených skúseností, ktoré “posúvam“ aj našim zákazníkom. Doteraz som z ich strany nezaznamenala žiaden negatívny feedback. A verím, že takto pomôžem aj ďalším, ktorí sa zatiaľ nepýtali, ale možno by boli radi, keby im niekto poradil. 

Aby ste nedopadli tak ako ja, keď som pred niekoľkými rokmi potrebovala vyčistiť páperovú ​bundu. Postupovala som viac menej intuitívne, lebo som nevedela ako na to. Celkom určite som vedela, že páperovú bundu nechcem dať chemicky čistiť v čistiarni. Pretože páperie obsahuje “biomastnotu“, ktorá sa tiež svojím spôsobom podieľa na izolačnej funkcii. A v čistiarni by bolo páperie úplne odmastené.Taktiež by sa narušila aj štruktúra jemného vonkajšieho vrchného materiálu (v mojom prípade Pertex®Quantum).Takže som zvolila šetrnejší spôsob – vyprať ju v práčke. Keďže sme vtedy mali doma starší typ práčky, ktorá nemala program “perie“, tak som zvolila ako najvhodnejší program “jemnú bielizeň“. Nepoužila som tenisové loptičky (lebo som nevedela, že by by bolo fajn ich použiť) a bundu som dala odstrediť na najvyššie otáčky - 1.200 otáčok/minútu (veď nech sa predsa poriadne vyžmýka). Použila som bežný tekutý prací prostriedok z drogérie. Pri pohľade na obsah bubna po ukončení prania som nevedela, či sa mám smiať alebo plakať od bezmocnosti. Bunda za 200,- € ako zmok, a páperie samá hrča…..hm, škodoradosť, najlepšia radosť. Tak som sa teda zúfalo pustila do rozťahovania zhlukov páperia. Keď som mala pocit, že to už nemôže byť lepšie, tak som bundu nechala ležať na rozkladacom sušiaku na balkóne v tieni, keďže bolo leto. Po nejakých 2-3 hodinách som ju išla skontrolovať a napodiv, bunda pomaličky naberala svoj pôvodný “loft“. Po úplnom vysušení vyzerala celkom fajn.

Mala som však ešte páperovú vestu a tú bolo potrebné tiež po čase vyprať. Lenže tentokrát som pranie neponechala len na moju intuíciu a začala som pátrať, ako na to. Následne som vyskúšala a dopadlo to omnoho lepšie. Medzitým sme si doma zadovážili novší typ práčky (samozrejme nie kvôli páperke), ktorá disponovala aj pracím programom “perie“. Zvolila som teda teplotu 40°C, 600 otáčok/min a naliala do dávkovača “spešl“ tekutý prací prostriedok určený na pranie páperových “oblečkov“, napríklad Nikwax Down Wash. Samozrejme bez použitia aviváže. Spolu s vestou som do bubna vložila aj 4 čisté novučičké tenisové loptičky, ktoré mi počas prania “rozbíjali páperové hrče“.Keďže sa mi nechcelo vestu po vypraní natriasať a prevracať skoro 2 dni, tak som s ňou utekala ku neďaleko bývajúcej kamoške, ktorá vlastní bubnovú sušičku. Mokrú vestu sme dali spolu s tenisovými loptičkami sušiť na polhodinku pri najnižšej teplote 50°C. Po vysušení bola “naloftovaná“ ešte lepšie ako keď bola nová.

Údržba bundy so syntetickou výplňou (PRIMALOFT®) bola podstatne jednoduchšia. Stačilo dať do práčky, zvoliť prací program “sportswear“, teplota 40°C, 600 otáčok/min. Do dávkovača som naliala prací prostriedok Atsko Sport Wash, opäť bez použitia aviváže. Tenisové loptičky počas prania neboli potrebné. Po vypraní stačilo bundu vyvesiť na vešiak a do rána bola úplne suchá. Ten istý postup ako pri praní primaloftovej bundy som aplikovala aj počas prania bundy ORTOVOX s výplňou z ovčej vlny. Len som použila tekutý prací prostriedok na vlnu Nikwax Wool Wash. Tenisové loptičky opäť neboli potrebné a bundu som takisto sušila vo vertikálnej polohe na vešiaku bez akéhokoľvek roztriasania.

Dôležitá vec, na ktorú netreba zabudnúť nielen pri praní izolačných búnd, ale športového oblečenia celkovo, je nepoužívať aviváž. Aviváž totiž chemicky naleptá povrch vlákien oblečenia, takže látka je potom na “omak“ mäkšia a “príjemná ako kožuštek zajačika Azuritka“. Lenže “oblečko“ takto stráca na funkčnosti a skracuje sa aj jeho životnosť.

Jaroslava Filasová
SPORTRYSY TEAM

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia