Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si správne vybrať SUP

19. jún 2017
Ako si správne vybrať SUP

Aktuálny a neustále rastúci trend sú nafukovacie SUP paddleboardy, ktoré zbalíte spolu s rozkladacím pádlom a pumpou do puzdra približne s váhou 10 kg. Jazdu na SUP si môže vychutnať skoro každý, nemusíte byť skúsení ani výnimočne nadaní. Jednoducho nafúknete, postavíte sa na dosku a začnete pádlovať. 

Ako si správne vybrať SUP

Výhody nafukovacích SUPov:

  • nafukovacie SUPy sú po vypustení kompaktné, ľahko skladovateľné a prenášateľné v kufri auta. 
  • ak cestujete k jazeru alebo moru, viete si so sebou pribaliť aj nafukovací SUP. 
  • nafukovací SUP lepšie zvláda jazdu na divokej vode ako bežné pevné dosky. Ide hlavne o nárazy na kamene a pevné prekážky.  

Základné rozdelenie SUPov:

  • Allround – tento typ je určený pre univerzálne využitie, je stabilný, vhodný pre začiatočníkov a rodinnú dovolenku, napr. Zray Allround X1 9'9"30"x6".
  • Touring –  vhodnejší na dlhšie trasy, jeho tvar je skôr špicatejší a užší, ľahšie kĺže po vode, napr. Zray Touring A1 9'10" 30".
  • Wave – SUP má menší rozmer, jeho tvar ho predurčuje na kĺzanie po vlnách.
  • YOGA/FITNESS – tvarovo podobné typu Allround, len sú viac zaguľatené s vyššou stabilitou. Horná vrstva je obyčajne pokrytá mäkšou vrstvou pre pohodlnejšie cvičenie JOGY a FITNESS.
  • RACE – Pretekové dosky, užšieho charakteru a dlhé pre sklz s čo najmenším odporom s nízkou stabilitou.

K dispozíci sú plaváky na pokojnú jazernú, riečnu a morskú hladinu, plaváky turistické, pretekárske, SUPy na rýchle tečúcu rieku a špeciálny na fitness. Existujú detské boardy vyrábané pre tých najmenších.

Pri výbere paddleboardu je dôležité vhodne vybrať typ plaváka. Pre to, aby sa plavák na vode správal adekvátne k parametrom jazdca, je potrebné správne si vybrať a rozlišovať tieto vlastnosti: TUHOSŤ, HMOTNOSŤ a ŠÍRKA:

TUHOSŤ
Nafukovací plavák by sa pod váhou jazdca nemal prelamovať, preto musí byť dostatočne tuhý. Pokiaľ plavák nie je dostatočne tuhý, časť energie, ktorú sa pádlovaním snažíte vynaložiť vyjde na zmar. Tuhosť a hmotnosť plaváka závisí na jeho hrúbke a použitej technológii výroby. Jednovrstvový 10 cm plavák je vhodný len pre juniorov a veľmi ľahkých jazdcov (do 60 kg). Pokiaľ má SUP uniesť "polovicu rodiny" je potrebná minimálna nosnosť aspoň 120 kg. Rôzne výrobné technológie umožňujú rozdielne natlakovanie vzduchu. Akýkoľvek plavák nafukovaný na menej než 12 PSI je príliš mäkký, najnovšia  technológia FUSION umožňuje docieliť tlak až 25PSI, čo posúva hranice dosiahnuteľnej tuhosti do novej dimenzie.

HMOTNOSŤ
Kvalitná MSL,3SL FUSION technológia je zárukou prvotriednych vlastností a nízkej hmotnosti. Váha je stále veľmi dôležitá – batoh so SUPom musíte do auta alebo vlaku naložiť sami, letecká spoločnosť máva svoje  limity a hlavne ľahší SUP je na vode ľahšie ovládateľnejší. Najmodernejšia HyTEX DROP-STITCH technológia posunula váhové limity až k 8 kg pre štandardný 270-300 litrový plavák. To je s ohľadom na veľkosť dosky nevídaná hodnota. Len na porovnanie laminátové plaváky sa historicky zriedkakedy dostali s hmotnosťou pod 20 kg.
 

ŠÍRKA 
Zamerajte sa aj na šírku. Väčšiu stabilitu pre úplných začiatočníkov zaručuje aspoň 31“ (palcov) široký plavák, špeciál na jazdenie na riekach alebo YOGA board býva nejmenej 34‘‘(palcov) široký. Pretekársky je naopak veľmi úzky a dlhý… Bežné plaváky pre univerzálne použitie bývajú široké medzi 30‘‘ a 32‘‘(palcov).

PÁDLO
U väčšiny SUPov je základné pádlo súčasťou výbavy, u drahších môžete slobodne zvoliť preferovaný typ. Obvykle je trojdielne skladacie s hliníkovou násadou, kvalitnejšie – menej pružné pádla sa vyrábajú z laminátu a karbónu. Pádlo nesmie byť príliš mäkké, v priehybe sa totiž stráca drahocenná sila pri zábere. Naopak nesmie byť zasa príliš tvrdé, pretože veľmi tuhá násada môže pri dlhšej jazde negatívne pôsobiť na kĺby. Pádlo pre SUP sa vyznačuje ešte jednou špecialitou, ktorou je odklon listu od osi násady, táto vlastnosť výrazne zefektívňuje záber. Deti rady používajú aj dvojlistové kajakárske pádlo na pádlovanie v sede.

WINDSUP - WIDSURFINGOVÉ OPLACHTENIE 
Skvelým a zábavným letným športom je WINDSURFING. Niektoré SUPy sú prispôsobené pre pripnutie plachty, ktorá môže pridať na využiteľnej hodnote samotného SUPu. Revolučné nafukovacie oplachtenie ARROWS iRIG rozšírilo možnosti windsurfingu nevídaným spôsobom. Unikátny patentovaný systém iRIG umožňuje surfovať s nafukovacou plachtou, ktorú dokáže behom jedinej minúty nafúknuť úplne každý. V porovnaní s akoukoľvek WS alternatívou je neskutočne ľahké a zároveň plávajúce. Odpadá s ním drina pri vyťahovaní z vody. Nikdy doposiaľ nebol windsurfing tak jednoduchý na učenie ako s iRIGom dodávaným v 4 veľkostiach XS-L. Dá sa zbaliť do malého batôžka, čím sa stal dokonalým doplnkom iSUPov.

Tí, ktorí uvažujú o možnosti využiť plavák na windsurfing by si mali vybrať plavák, ktorý umožňuje pripojenie WS oplachtenia a stredovej plutvy. Výtlak plaváku pre windsurfing by mal byť aspoň 300 litrov, zábava s plachtou kladie na začiatočníka zvýšené nároky na stabilitu.

SURFING
návštevníci oceánskych destinácií často používajú SUP plavák i k surfingu. Ideálnym nástrojom k preniknutiu do tajov tohto športu sú plaváky s menším výtlakom okolo 200 litrov, špecifickým surfovým tvarom a v tom najlepšom prevedení s pevnou zadnou časťou = predná časť tohto revolučného boardu DUO-BOARDS je nafukovacia, zadná polovica potom pevná s ostrou odtrhovou hranou, ktorá umožňuje ľahké dosiahnutie a udržanie sklzu. Vďaka pevnej zadnej časti je možné naň namontovať aj foil.

Prečítajte si aj náš článok o Často kladených otázkach SUP.
 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia